Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Конопляне молоко: склад, користь і як приготувати

Конопляне молоко: склад, користь і як приготувати

Що це таке | склад | користь | Як використовувати | рецепт | висновки

Конопляне молоко є популярною рослинною альтернативою коров’ячого молока.

Воно виготовляється з цільних насіння конопель і багато високоякісним рослинним білком, корисними жирами і мінералами.

Вживання молока з конопель може принести користь здоров’ю шкіри і захистити від серцево-судинних захворювань.

У цій статті обговорюється конопляне молоко, його склад, користь для здоров’я людини, застосування і спосіб приготування в домашніх умовах.

Що таке конопляне молоко?

Конопляне молоко виробляється шляхом змішування води з насінням рослини під назвою Конопля посівна (лат. Cannabis sativa).

Ця рослина також використовується для виробництва марихуани. Проте конопляне молоко та інші продукти, виготовлені з насіння конопель, не викликають ефектів зміни стану свідомості, так як це робить марихуана, і містять лише слідові кількості психотропної сполуки під назвою тетрагідроканнабінол (ТГК) (1, 2).

Молоко з конопель має землистий, горіховий смак і вершкову консистенцію. Його можна використовувати замість коров’ячого молока, наприклад, в коктейлях, кава і сухих сніданках.

У той час як конопляне молоко можна робити тільки з насіння і води, багато комерційних сорти містять підсолоджувачі, сіль або загусники.

Через зростаючу популярність рослинного молока молоко з конопель можна знайти в деяких продуктових магазинах і в Інтернеті. Ви також можете зробити його будинку.

Висновок:

Конопляне молоко виробляється шляхом змішування насіння конопель з водою. Воно є в деяких магазинах і інтернет-магазинах, і може використовуватися замість коров’ячого молока в більшості рецептів.

Склад конопляного молока

Молоко з конопель дуже поживно і багате білками і корисними жирами.

Фактично, воно містить більше білка і корисних для здоров’я жирів, ніж інші популярні види молока рослинного походження, включаючи рисове і мигдальне молоко (3, 4).

У порівнянні з цільним коров’ячим молоком молоко з конопель містить менше калорій, менше білка і вуглеводів, але приблизно така ж кількість жиру (5).

Одна чашка (240 мл) несолодкого конопляного молока містить приблизно (6):

На додаток до цих природних поживних речовин продається в магазинах конопляне молоко часто збагачується кальцієм, фосфором і вітамінами A, B12 і D. Однак воно може також містити доданий цукор, сіль, загусники або інші добавки (7).

Велика частина жиру в молоці з конопель є ненасичені незамінні жирні кислоти, включаючи лінолеву кислоту (омега-6) і альфа-ліноленову кислоту (омега-3), які необхідні для створення нових тканин і мембран в вашому організмі (8).

Більш того, конопляне молоко містить білок, який ваш організм може легко засвоювати і використовувати. Це один з небагатьох повноцінних рослинних білків, оскільки він містить всі незамінні амінокислоти, які люди повинні отримувати з їжі (9, 10).

Нарешті, конопляне молоко, природним чином не містить сої, лактози і глютену, що робить його хорошим варіантом для людей, які повинні уникати споживання цих компонентів.

Висновок:

Конопляне молоко містить більше корисних жирів, ніж більшість інших видів рослинного молока, і вважається повноцінним білком. Це хороший варіант для тих, хто уникає сої, лактози або глютену.

Корисні властивості конопляного молока

Дослідження насіння конопель і масла з конопель свідчать про те, що вживання продуктів на їх основі приносить різноманітну користь для здоров’я.

Оскільки конопляне молоко виробляється з насіння конопель, теоретично воно може мати аналогічними корисними властивостями, хоча дослідження, присвячені користь конопляного молока, відсутні.

Може сприяти здоров’ю шкіри

Конопля містить омега-6 і омега-3 жирні кислоти в ідеальному співвідношенні, яке становить від 2: 1 до 3: 1 (9).

Отримання збалансованих кількостей омега-6 і омега-3 з продуктів може підтримати імунну відповідь вашої шкіри на запалення і старіння (11, 12).

Одне чотиритижневе дослідження за участю 20 осіб з екземою показало, що прийом двох столових ложок (30 мл) конопляного масла в день значно зменшує сухість і свербіж шкіри (13).

В іншому дослідженні, в якому вивчалися більш ніж 4000 жінок, було виявлено, що жінки, які отримували більш високу кількість лінолевої кислоти (омега-6) з їжі з меншою ймовірністю мали сухість або витончення шкіри в порівнянні з тими, хто споживав менше жирної кислоти (14).

Оскільки молоко з конопель багато омега-6 і омега-3, регулярне його вживання може сприяти зміцненню здоров’я шкіри.

Може захистити від серцево-судинних захворювань

Конопля містить поживні речовини, які можуть запобігти розвитку серцево-судинних захворювань.

Зокрема, конопля багата амінокислотою аргініном, яка необхідна вашому організму для створення оксиду азоту. Оксид азоту допомагає розслабляти кровоносні судини і підтримувати здорове кров’яний тиск (15, 16).

Отримання адекватної кількості аргініну може також знизити рівень запального C-реактивного білка (CRP) у вашій крові. Високий рівень CRP пов’язаний з більш високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (17, 18).

Одне дослідження, в якому вивчалися більш ніж 13 000 дорослих людей, показало, що ті, хто отримував найбільшу кількість аргініну з їжі мали на 30% меншу вірогідність небезпечного підвищення рівнів CRP в порівнянні з тими, хто споживав менше аргініну (17).

Споживання багатих аргініном продуктів з конопель може допомогти підтримувати оптимальні рівні вмісту оксиду азоту та CRP у крові, що призводить до зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань (15).

Висновок:

Конопля містить незамінні жирні кислоти, які можуть полегшити запальні стану шкіри і сприяти зміцненню здоров’я шкіри. Вона також багата аргинином — живильною речовиною, яке може захистити від захворювань серця.

Як використовувати конопляне молоко

Молоко з конопель можна використовувати замість коров’ячого молока і додавати до вашого раціону різними способами.

Воно не містить сої, глютену і лактози, і є хорошим вибором для тих, хто уникає молочних продуктів або дотримується вегетаріанської дієти.

Конопляне молоко можна споживати в чистому вигляді або додавати в каші і зернові сніданки, випічку і коктейлі.

Завдяки своїй вершкової консистенції і вмістом білка, молоко з конопель відмінно підходить для приготування латте, капучино і інших кавових напоїв.

Майте на увазі, що, хоча молоко з конопель можна використовувати в якості замінника коров’ячого молока, воно має зовсім інший і більш горіховий смак.

Висновок:

Конопляне молоко може замінити коров’яче молоко і є хорошим варіантом для тих, хто уникає сої, глютену або лактози. Його можна використовувати замість коров’ячого молока в різних рецептах або вживати в чистому вигляді.

Як приготувати конопляне молоко самостійно

Зробити конопляне молоко неймовірно просто в домашніх умовах.

Це дозволить вам вибирати інгредієнти і уникати непотрібних добавок або загусники, які в інших випадках виявляються в багатьох продаваних в магазинах фабричних продуктах.

Проте домашнє молоко з конопель може містити меншу кількість поживних речовин, ніж продаються в магазинах варіанти.

Щоб приготувати конопляне молоко своїми руками, додайте 1/2-1 чашку (68-136 грамів) сирого насіння конопель і 3-4 чашки (710-946 мл) води в блендер і змішуйте все це протягом однієї хвилини або до отримання однорідної рідини.

Для поліпшення смаку можна додати морську сіль, екстракт ванілі, кленовий сироп, фініки або мед за смаком.

Для отримання більш однорідної рідини ви можете процідити своє конопляне молоко, використовуючи марлю, дрібне ситечко або дуже тонкий рушник. Зберігайте молоко з конопель в скляній банці в холодильнику не більше п’яти днів.

Висновок:

Ви можете приготувати своє власне молоко з конопель, об’єднавши від 1/2 до 1 склянки (68-136 г) насіння конопель з 3-4 чашками (710-946 мл) води, і змішавши їх в блендері. Майте на увазі, що харчова цінність приготовленого вами конопляного молока відрізняється від харчової цінності збагачених комерційних продуктів.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: