Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Користь гарбуза — харчова цінність і корисні властивості

Користь гарбуза - харчова цінність і корисні властивості

Гарбуз — дуже багатий поживними речовинами овоч. Користь гарбуза полягає в тому, що вона просто переповнена вітамінами і мінералами, але містить мало калорій. І це далеко не всі її переваги, в чому ви переконаєтеся, прочитавши статтю до кінця.

Існує багато різних способів вживання гарбуза, які допоможуть поповнити ваш раціон. До них відносяться десерти, супи, салати, варення і навіть гарбуз як замінник вершкового масла.

Харчова цінність гарбуза

Дослідження показали, що одна чашка гарбуза (тушкованою, вареною або сушеної) без солі, містить 49 калорій, 1,76 грамів білка, 0,17 грама жиру, 0 г холестерину і 12 грамів вуглеводів (включаючи 2,7 грама клітковини і 5, 1 грамів цукру).

Споживання однієї чашки приготовленої або консервованої гарбуза забезпечить вас понад 100% денної потреби у вітаміні А, 20% денної норми вітаміну С, 10% або більше в вітаміні Е, рибофлавіні, калії, міді і марганцю, щонайменше 5% в тіаміні, вітаміні В6, фолієвої кислоти, пантотенової кислоти, ниацине, залозі, магнії і фосфорі.

Звичайно, вживання сирого гарбуза і гарбуза, приготовленої в домашніх умовах приносить найбільше користі для здоров’я, але гарбузове консерви також хороший вибір. Якщо ви купуєте консервовану гарбуз, переконайтеся, що консерви не містять цукру, сиропу та інших добавок. Консерви повинні мати тільки один інгредієнт — гарбуз.

Корисні властивості гарбуза

Дослідники вже давно виявили, що споживання різноманітних фруктів і овочів, знижує ризик виникнення багатьох захворювань. У різних дослідженнях було виявлено, що збільшення споживання таких овочів, як гарбуз, зменшує ризик виникнення (і пов’язаної з ними смертності) ожиріння, цукрового діабету та захворювань серцево-судинної системи. Вживання гарбуза сприяє поліпшенню зовнішнього вигляду шкірних покривів, надає обличчі і волоссю здоровий вигляд, сприяє збільшенню енергії і зниження маси тіла.

Гарбуз є одним з найвідоміших джерел провітаміну A — бета-каротину, який є жовто-помаранчевим рослинним пігментом, що надає овочам і фруктам відповідні кольори. Потрапляючи в організм, цей провітамін в кінцевому підсумку перетворюється на вітамін А. Споживання продуктів, що містять велику кількість бета-каротину, допомагає знизити ризик розвитку деяких видів раку, астми і є профілактикою захворювань серцево-судинної системи, перешкоджає старінню і дегенеративних змін.

Артеріальний тиск

Вживання гарбуза корисно для серця! Вміст клітковини, калію і вітаміну C допомагають підтримувати здоров’я серця на високому рівні. Засвоєння достатньої кількості калію з продуктів харчування майже так само важливо, як і зниження споживання натрію для лікування гіпертонії (високого кров’яного тиску). До іншим овочам і фруктам з високим вмістом калію відносяться — диня, ананас, помідори, апельсини, шпинат і банани.

Збільшення споживання калію також дозволяє звести до мінімуму ризик виникнення інсульту, допомагає зберегти мінеральну щільність кісткової тканини, захищає від втрати м’язової маси і зменшує ймовірність формування каменів в нирках.

Рак

Дослідження, проведені Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition, показали, що при раку передміхурової залози, дієта, багата бета-каротином дає відчутний позитивний ефект. Вченими Японії було також виявлено, що бета-каротин сприяє зниженню ризику розвитку раку товстої кишки.

Здоров’я очей

Користь гарбуза для очей неоціненна. У ній знаходяться такі антиоксиданти, як вітамін С, вітамін Е і бета-каротин. Вони сприяють підтримці здоров’я очей і запобігають виникненню дегенеративних ушкоджень.

Значне споживання різноманітних фруктів (три або більше порцій в день) допомагає зменшити ризик виникнення і прогресування вікової макулярної дегенерації (ВМД).

Репродуктивна система

У жінок дітородного віку, які отримують більшу кількість заліза з рослинних джерел, таких як шпинат, квасоля, гарбуз, помідори і буряк, поліпшується дітородна функція і збільшується ймовірність завагітніти. Вітамін A в гарбузі (засвоюється у вигляді бета-каротину і перетворюється на вітамін А в організмі) також має важливе значення для синтезу гормонів під час вагітності та в період лактації.

Імунітет

Велика кількість вітаміну C і бета-каротину в такому овочі, як гарбуз, допомагають підтримувати вашу імунну систему на досить високому рівні, що дає можливість легко справлятися з різного роду інфекціями та іншими захворюваннями.

Як урізноманітнити свій раціон стравами з гарбуза

Є багато різних способів вживання гарбуза, наприклад, з неї можна робити десерти, супи, салати, варення і навіть замінювати їм вершкове масло.

Гарбуз може принести відчутну користь вашому організму. Звичайно це не ліки від хвороб, але включення в раціон цього овоча допоможе всебічно поліпшити ваше здоров’я.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: