Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Користь лляної олії і її види

Користь лляної олії і її види

Розмов про користь льняного масла для здоров’я досить багато, але не всі люди знають, в чому ж саме полягає його користь. Льон є джерелом поліненасичених жирних кислот Омега-3, клітковини і інших корисних речовин. Ця поживна композиція відрізняється від інших насіння олійних, таких як ріпак і соняшник.

Постараємося розібратися, в чому ж саме полягає користь льняного масла, щоб при покупці робити вибір усвідомлено.

Що являє собою льняне масло і яких видів воно буває?

Лляна олія витягують з насіння льону і воно, як і всі рослинні масла, буває сирим, рафінованим і нерафінованою. За способом отримання — холоднопресовані, отримане шляхом гарячого пресування і шляхом екстрагування. У сирому нерафінованій олії, отриманому шляхом холодного віджиму, зберігається максимальна кількість корисних для здоров’я речовин, і саме воно користується найбільшою популярністю у тих, хто піклується про своє здоров’я та красу.

З давніх часів і до цього дня з льону тчуть тканини. Корисні властивості насіння льону також були відомі давно, лляне масло традиційно використовувалося в українській і білоруській кухні, проте вивчати його користь на рівні науково-дослідних інститутів почали порівняно недавно. Лляне насіння часто рекомендують дієтологи, тому що в ньому міститься велика кількість клітковини і калію, надзвичайно привабливо воно і як джерело поліненасичених жирних кислот (ПНЖК).

Промислове лляне масло

Варто також згадати, що користь масла льону не обмежується застосуванням його в оздоровчих і харчових цілях. Також воно надзвичайно цінується у виробництві — його використовують в миловарінні і виготовленні лакофарбової продукції, при виробництві меблів (маслом обробляють деревину для захисту від гниття і в декоративних цілях), ним користуються в побуті художники. Звичайно, це масло зовсім не схоже на масло харчове, процес отримання його зовсім інший, та й виглядає по-іншому, і звичайно, ви не знайдете його в продуктових магазинах або на прилавках аптек.

У чому ж полягає користь льняного масла?

Згідно з дослідженнями, саме масло льону є самим верхнім в списку за змістом ПНЖК Омега-3. Інформація, що міститься в ньому ALA (альфа-ліноленова кислота) становить 57% від загальної кількості жирних кислот в льоні, роблячи льон найбагатшим джерелом ALA. Всього одна чайна ложка лляного масла містить 3 грами ALA.

ПНЖК Омега-3 відносяться до основних видів жирних кислот, які витягуються з харчових продуктів і так потрібні нашому організму: альфа-ліноленова кислота (ALA), ейкозапентаєнова кислота (EPA) і докозагексаєнової кислота (DHA). Після потрапляння в організм, ALA перетворюється в більш легко засвоювані EPA і DHA. Омега-3 є важливим компонентом практично всіх клітинних мембран. Тому для підтримки гарного здоров’я необхідно забезпечити надходження достатньої кількості цих ПНЖК в наш організм.

Виявили, що лляне масло корисно для людей які страждають на хворобу Крона і коліт, воно знімає запальні процеси кишечника, завдяки вмісту в льоні слизу, є м’яким природним проносним засобом при запорах.

Лляна олія допомагає знизити високий рівень холестерину. Важливо мати на увазі, однак, що сам по собі прийом масла, без перегляду раціону, не буде достатньо ефективним.

Ризик серцево-судинних захворювань нижче у осіб, які приймають лляне масло. Практика показує, що ті, хто вживає досить ALA, рідше страждають від серцевого нападу, і його добре підходить в якості профілактики високого кров’яного тиску.

Лляна олія здатне допомогти поліпшити стан при синдромі Шегрена, коли хворого турбує сухість очей.

Яку користь ще приносить лляне масло:

Рекомендації щодо прийому лляної олії

Лляна олія є в вигляді м’яких капсул і в рідкому вигляді. Слід знати, що зберігання його вимагає спеціальних умов, тому що дію сонячних променів, а також кисню, не тільки сприяє втраті корисних властивостей, але і псує його смак і запах, роблячи його прогірклим і різким, а масло в капсулах швидко окислюється (масло в цій формі рекомендують тримати в холодильнику). Ні в якому разі не можна масло льону обробляти термічно, особливо смажити на ньому, тому що при нагріванні корисна альфа-ліноленова кислота перетворюється в небезпечне токсичну канцерогенна речовина — бензол. Читайте також про користь продуктів в сирому вигляді — Сироїдіння — користь ензимів.

Існує також ймовірність побічних ефектів під час прийому лляної олії — алергічні реакції, що включають свербіж, висип, почервоніння, набряки дихальних шляхів, розлади шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються болями в животі. Також є відомості про взаємодію з ліками або дієтичними добавками. Лляне насіння може перешкоджати засвоєнню організмом лікарських препаратів, якщо прийом проводився одночасно. Якщо ви вживаєте будь-які ліки, бажано звернутися за консультацією до лікаря перш ніж почати приймати цю добавку.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: