Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Користь риби для організму людини

Користь риби для організму людини

Риба є одним з найбільш корисних продуктів харчування на планеті.

Її м’ясо багате важливими живильними речовинами, такими як білок і вітамін D.

Риба також є відмінним джерелом омега-3 жирних кислот, які неймовірно важливі для вашого тіла і мозку.

Ось чим корисна риба для організму людини — підтверджено дослідженнями.

1. Багата важливими живильними речовинами

Риба містить багато поживних речовин, яких не вистачає більшості людей.

До них відносяться високоякісний білок, йод, а також різні вітаміни і мінерали.

Жирні види іноді вважаються найкориснішими. Це пов’язано з тим, що жирна риба, така як лосось, форель, сардини, тунець, оселедець і скумбрія, містить більше жиророзчинних поживних речовин.

До них відносяться вітамін D — жирорастворимое поживна речовина, якого не вистачає багатьом людям.

Жирна риба також містить омега-3 жирні кислоти, які мають вирішальне значення для оптимальної функції тіла і мозку і тісно пов’язані зі зменшенням ризику розвитку багатьох захворювань.

Щоб задовольнити ваші потреби в омега-3, рекомендується їсти жирну рибу, принаймні, один або два рази на тиждень. Якщо ви вегетаріанець, виберіть омега-3 добавки з мікроводоростей.

Висновок:

Риба багата багатьма важливими живильними речовинами, включаючи високоякісний білок, йод і різні вітаміни і мінерали. Жирні сорти також містять омега-3 жирні кислоти і вітамін D.

2. Може знизити ризик інфарктів та інсультів

Інфаркти та інсульти є двома найбільш поширеними причинами передчасної смерті в світі.

Риба вважається одним з найбільш корисних для серця продуктів, які ви можете їсти.

Не дивно, що багато великих обсерваційні дослідження показують, що люди, які регулярно їдять рибу, мають менший ризик інфарктів, інсультів і смерті від серцево-судинних захворювань.

В одному дослідженні брали участь більше 40 000 чоловіків з США. У тих, хто регулярно їв одну або кілька порцій риби в тиждень, ризик розвитку серцево-судинних захворювань був знижений на 15%.

Дослідники вважають, що жирні сорти риби ще більш корисні для здоров’я серця завдяки високому рівню вмісту жирних кислот омега-3.

Висновок:

Вживання в їжу хоча б однієї порції риби в тиждень знижує ризик інфарктів та інсультів.

3. Містять поживні речовини, які мають вирішальне значення в процесі розвитку

Омега-3 жирні кислоти необхідні для росту і розвитку організму людини.

Омега-3 жирна докозагексаеновая кислота (ДГК) особливо важлива для розвитку мозку і очей.

З цієї причини часто рекомендується, щоб вагітні та жінки вживали достатню кількість омега-3 жирних кислот.

Проте деякі риби містять велику кількість ртуті, що пов’язано з проблемами розвитку мозку.

Таким чином, вагітні жінки повинні їсти тільки рибу з низьким рівнем вмісту ртуті, таку як лосось, сардини і форель, і не більше 340 грамів на тиждень.

Їм також слід уникати сирої і погано приготовленої риби, оскільки вона може містити мікроорганізми, які можуть завдати шкоди плоду.

Висновок:

Риба багата омега-3 жирними кислотами, які необхідні для розвитку мозку і очей. Рекомендується, щоб вагітні та жінки отримували досить омега-3, але уникали риб з високим вмістом ртуті.

4. Чи може поліпшити здоров’я мозку

Функція вашого мозку часто з віком погіршується.

Хоча помірне зниження розумових здібностей є нормальним, також існують серйозні нейродегенеративні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера.

Багато обсерваційні дослідження показують, що люди, які їдять більше риби, мають більш низький рівень зниження розумових здібностей.

Дослідження також показують, що люди, які їдять рибу щотижня, мають більше сірої речовини — основної функціональної тканини вашого мозку — в тих частинах мозку, які регулюють емоції і пам’ять.

Висновок:

Споживання риби пов’язано зі зниженням розумових здібностей у людей похилого віку. Люди, які регулярно їдять рибу, також мають більше сірої речовини в мозкових центрах, які контролюють пам’ять і емоції.

5. Чи може допомогти запобігти і лікувати депресію

Депресія є поширеним психічним станом.

Вона характеризується поганим настроєм, сумом, зниженням рівня енергії і втратою інтересу до життя і занять.

Незважаючи на те, що депресія не обговорюється так сильно, як хвороби серця або ожиріння, в даний час цей стан є однією з найбільших проблем зі здоров’ям у всьому світі.

Дослідження показали, що люди, які регулярно їдять рибу, з набагато меншою ймовірністю схильні до депресії.

Численні контрольовані дослідження також показують, що омега-3 жирні кислоти можуть боротися з депресією і значно підвищити ефективність антидепресантів.

Риба і омега-3 жирні кислоти також можуть допомогти при інших психічних захворюваннях, таких як біполярні розлади.

Висновок:

Омега-3 жирні кислоти можуть боротися з депресією як самостійно, так і при прийомі антидепресантів.

6. Хороший дієтичний джерело вітаміну D

Вітамін D функціонує як стероїдний гормон в вашому організмі, а колосальні 41,6% населення відчувають дефіцит цього вітаміну.

Риба і рибні продукти є одними з кращих дієтичних джерел вітаміну D. Жирна риба, така як лосось і оселедець, містить найбільшу кількість цієї поживної речовини.

У 110-грамової порції приготованого лосося міститься близько 100% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) вітаміну D.

Деякі риб’ячі жири, такі як жир з печінки тріски, також дуже багаті вітаміном D, забезпечуючи понад 200% від РСНП при прийомі однієї столової ложки (15 мл).

Якщо ви не отримуєте багато сонця і регулярно не їсте жирну рибу, ви можете розглянути можливість прийому добавки з вітаміном D.

Детально про те, як безпечно отримувати вітамін D від сонячного світла читайте на цій сторінці — Як безпечно отримувати вітамін D від сонячного світла.

Висновок:

Жирна риба є відмінним джерелом вітаміну D — важливого поживної речовини, в якому більше 40% людей можуть відчувати дефіцит.

7. Чи може знизити ризик аутоімунних захворювань

Аутоімунні захворювання, такі як цукровий діабет 1 типу, виникають, коли ваша імунна система помилково атакує і руйнує здорові тканини організму.

Кілька досліджень пов’язують споживання омега-3 або риб’ячого жиру зі зниженим ризиком розвитку цукрового діабету 1 типу у дітей, а також однією з форм аутоімунного діабету у дорослих.

Омега-3 жирні кислоти і вітамін D в рибі і риб’ячому жирі можуть допомогти.

Деякі експерти вважають, що споживання риби може також знизити ризик розвитку ревматоїдного артриту та розсіяного склерозу, але в даний час докази в кращому випадку слабкі.

Висновок:

Вживання в їжу риби пов’язано зі зниженням ризику розвитку цукрового діабету 1 типу і ряду інших аутоімунних захворювань.

8. Чи може допомогти запобігти астму у дітей

Астма є поширеним захворюванням, що характеризується хронічним запаленням дихальних шляхів.

За останні кілька десятиліть показники цього захворювання різко зросли.

Дослідження показують, що регулярне споживання риби пов’язано зі зниженням ризику розвитку астми у дітей на 24%, але у дорослих значного ефекту виявлено не було.

Висновок:

Деякі дослідження показують, що діти, які їдять більше риби, мають менший ризик розвитку астми.

9. Чи може захистити ваш зір в старості

Вікова дегенерація жовтої плями (макулодистрофії) є основною причиною порушення зору і сліпоти, яка найчастіше вражає людей похилого віку.

Деякі дані свідчать про те, що риба і омега-3 жирні кислоти можуть захистити від цього захворювання.

В одному дослідженні регулярне споживання риби було пов’язано з 42% зниженням ризику розвитку макулодистрофії у жінок.

Інше дослідження показало, що вживання жирної риби один раз в тиждень було пов’язано з 53% зниженням ризику неоваскулярной («мокрою») макулодистрофії.

Висновок:

Люди, які їдять більше риби, мають набагато менший ризик розвитку макулодистрофії — основної причини погіршення зору і сліпоти.

10. Риба може поліпшити якість сну

Порушення сну стали неймовірно поширеними в усьому світі.

Підвищений вплив синього світла може зіграти свою роль, але деякі дослідники вважають, що дефіцит вітаміну D також може бути пов’язаний.

У 6-місячному дослідженні 95 чоловіків середнього віку їли лосось 3 рази в тиждень. Це призвело до поліпшення сну і поліпшило їх функціональність днем.

Дослідники припустили, що це було викликано змістом вітаміну D.

Висновок:

Попередні дані вказують на те, що вживання жирної риби, такий як лосось, може поліпшити ваш сон.

Риба смачна і її легко приготувати

Риба має хороший смак і проста в приготуванні.

З цієї причини, її відносно легко включити в свій раціон. Вживання риби один або два рази на тиждень вважається достатнім, щоб отримати користь для здоров’я.

По можливості віддавайте перевагу спійманої в диких умовах рибі, а не вирощеної на рибних фермах. Дика риба, як правило, містить більше омега-3 і з меншою ймовірністю буде забруднена шкідливими бактеріями і антибіотиками.

Ви можете запікати рибу, смажити, тушкувати і готувати на пару. Вона добре поєднується з безліччю овочів і зерна.

Висновок:

Ви можете приготувати рибу декількома способами. Якщо у вас є можливість, вибирайте спіймані в дикій природі різновиди, а не вирощені на рибній фермі.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: