Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Користь сирої картоплі — в чому ж вона?

Користь сирої картоплі - в чому ж вона?

Сиру картоплю звичайно не такий смачний, як варений або смажений, але вміст корисних біологічно-активних речовин, мінералів і вітамінів в ньому все ж значно вище ніж в термічно обробленому.

Користь сирої картоплі, як і інших овочів і фруктів в сирому вигляді обумовлена ​​також тим, що в ньому містяться живі ензими (ферменти), які дають можливість не витрачати організму при перетравленні їжі велика кількість енергії. Організм замість цього може ефективніше працювати, що дає нам міцний імунітет, молодість, більше енергії і багато інших принади.

Детальніше про роль ензимів і користь сирих продуктів харчування ви можете ознайомитися тут — Сироїдіння — користь ензимів.

У чому користь сирої картоплі?

Варто розуміти також те, що велика частина вітамінів, мінералів і мікроелементів міститься в шкірці картоплі, яку більшість людей не вживають в їжу. Існує безліч рецептів вживання сирої картоплі, але тут мова піде про інше.

Вітамін C в картоплі і його користь

Вітамін C (аскорбінова кислота) підтримує здорову імунну систему, допомагає ефективно засвоювати залізо і виробляти колаген, що допомагає зберігати шкіру здоровою і загоювати рани. Цей вітамін також є антиоксидантом, сприяє протидії пошкодження клітин. Клітинні пошкодження відбуваються в зв’язку з негативним впливом вільних радикалів, які можуть привести до різних захворювань, таким як хвороби серця і рак. Детальніше читайте про причини виникнення онкології. Згідно з базою даних USDA National Nutrient Database, один великий сиру картоплю з шкіркою містить 72,7 мг вітаміну С. Якщо порівняти з вмістом цього вітаміну в лимонах, то 100 грам лимона містять 40 мг вітаміну C. Читайте також про користь лимона.

Калій в картоплі і його користь

Користь сирої картоплі обумовлена ​​також наявністю в ньому такого елемента, як калій. Калій допомагає регулювати вимірювання артеріального тиску, грає важливу роль в скороченні м’язів і бере участь в травленні. Сиру картоплю є хорошим джерелом калію, наприклад у великій сирої картоплині з шкіркою міститься більше 1500 міліграмів калію, тоді як добова його норма становить 2000 мг. Якщо ви відчуваєте брак калію, то додавши в свій раціон сиру картоплю ви зможете значно збільшити його надходження в ваш організм.

Клітковина (харчові волокна) в картоплі і їх користь

Один великий сиру картоплю з шкіркою має майже 9 грамів клітковини. Достатня кількість харчових волокон у вашому щоденному раціоні регулює травлення і роботу кишечника. Клітковина сприяє нормальному, природному очищенню кишечника, що в значній мірі знижує ризик всіляких захворювань, починаючи з зниженого імунітету і закінчуючи раком. Детальніше про способи очищення кишечника читайте тут — 7 способів очищення кишечника в домашніх умовах.

Клітковина також бере участь в регулюванні рівня холестерину в організмі. Продукти, що містять клітковину, в тому числі сиру картоплю, допомагають контролювати ваш вагу. Це відбувається у зв’язку з тим, що харчові волокна перетравлюються досить повільно, що дає тривале відчуття ситості. Добова потреба в клітковині у жінок становить від 22 до 28 грамів, а у чоловіків від 28 до 34 грамів.

Зміст вуглеводів в сирій картоплі

Не варто виключати зі свого раціону продукти харчування, що містять вуглеводи в зв’язку з занепокоєнням набрати зайву вагу. Ваш організм потребує надходження нормального кількості вуглеводів для отримання енергії. USDA Dietary Guidelines рекомендує, щоб щоденне споживання калорій складалося з 45% — 65% вуглеводів, що еквівалентно 225 — 325 грамам вуглеводів в день при 2000-калорійною дієті. Одна велика сира картоплина з шкіркою містить майже 58 грамів вуглеводів, мало жирів і калорій, що робить картопля ідеальним доповненням до основного харчування. Користь сирої картоплі також в тому, що його вживання в їжу допомагає підтримувати ваш вагу в нормі, а якщо ви маєте надлишок маси тіла він допомагає її знизити.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: