Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Кращі ферментовані продукти і їх користь

Кращі ферментовані продукти і їх користь

Список продуктів | користь | Вивчення етикеток продуктів | Як ферментувати будинку | висновки

В процесі ферментації використовуються мікроби, такі як бактерії і дріжджі, для збереження продуктів. Ці корисні мікроорганізми харчуються цукром і можуть підтримувати здоров’я кишечника.

Прихильники ферментації стверджують, що це простий спосіб збільшити чисельність корисних бактерій та інших мікроорганізмів в кишечнику, щоб сприяти здорової кишкової мікрофлори. Деякі дослідження пов’язують здоровий кишечник з поліпшенням загального стану здоров’я.

У цій статті ви дізнаєтеся про найпопулярніші ферментованих продуктах і їх корисні властивості.

Список ферментованих продуктів

Ферментовані продукти в цьому списку багаті корисними для здоров’я поживними речовинами і їх легко включити в збалансований раціон харчування.

Комбуча

Комбуча — це ферментований чай, при приготуванні якого використовується процес ферментації, щоб викликати зростання корисних бактерій.

Бактерії перетворюють цукор в чаї в спирт. В результаті комбуча містить низький рівень алкоголю, але його недостатньо, щоб викликати сп’яніння.

Автори оглядової статті про комбуча роблять висновок, що цей напій може сприяти зміцненню імунної системи, а також може протистояти деяких порушень обміну речовин (1).

Хімічні речовини, які виробляють бактерії в комбуча, включають антиоксиданти. Антиоксиданти протидіють впливу вільних радикалів, які, на думку експертів, відіграють роль у розвитку самих різних захворювань, включаючи рак і хронічне запалення.

Кефір

Кефір — це кисломолочний продукт, який схожий на йогурт, але має більш рідку консистенцію. Деякі люди п’ють його, в той час як інші вважають за краще додавати в нього пластівці або змішувати його з іншими продуктами.

Кефір багатий білком, що робить його хорошим варіантом для вегетаріанців. Білки можуть також допомогти людям довше відчувати себе ситими, що може допомогти підтримати зусилля по зниженню надлишкової маси тіла.

Згідно з аналізом 2017 року, кефір володіє пробиотическими властивостями, такими як поліпшення травлення. Він також може допомогти знизити артеріальний тиск і діяти як протизапальний засіб, але для підтвердження цих ефектів необхідні додаткові дослідження (2).

Місо і Темпе

Місо і темпі — це ферментовані продукти на основі сої, які популярні в японській кухні.

Місо найбільш відомий в якості основного інгредієнта супу місо, в той час як темпі є популярним замінником м’яса, схожим на тофу. Соєві боби багаті білком, тому темпі і місо — відмінний вибір для людей, які не їдять м’ясо.

Дослідження 2016 року показують, що процес ферментації соєвих бобів може виділяти корисні пептиди, які є амінокислотами, що допомагають регулювати функції організму. Ці біологічно активні пептиди можуть (3):

Яблучний оцет

Яблучний оцет є популярним природним засобом, яке також може поліпшити смак салатів, використовуватися в кулінарії і додаватися до деяких чаї.

На додаток до користь ферментації автори огляду 2014 року відзначили, що дослідження на тваринах моделях і в пробірках показують, що яблучний оцет може мати наступні корисними властивостями (4):

Яблучний оцет також здатний допомагати боротися з ожирінням і сприяти зниженню рівня холестерину.

Ферментовані овочі

Солоні огірки і квашена капуста є одними з найпопулярніших ферментованих продуктів. Ці продукти легко додавати в салати, бутерброди та інші страви.

Багато овочі багаті клітковиною і містять важливі вітаміни і мінерали. Ось список овочів, які зазвичай ферментують люди:

Користь ферментованих продуктів

Всі ферментовані продукти містять потенційно корисні бактерії, а деякі містять інші мікроорганізми, такі як дріжджі. Ці мікроби діють як пробіотики, підтримуючи здоров’я кишечника.

Користь ферментованих продуктів може включати лікування або зменшення симптомів:

Оскільки дисбаланс в мікрофлорі кишечника може привести до розмноження дріжджів, пробіотики можуть знизити ризик розвитку дріжджових інфекцій і молочниці, особливо після лікування антибіотиками (5).

Більш слабкі дані свідчать про те, що корисні кишкові бактерії можуть грати ширшу роль в загальному стані здоров’я. Продукти, багаті пробіотиками, такі як ферментовані продукти, можуть зменшити симптоми багатьох захворювань і станів, таких як (6):

Будь-яка їжа, що включає корисні бактерії, потенційно корисна для здоров’я, тому люди, які хочуть спробувати пробіотики, можуть вибирати з широкого спектру варіантів.

Приділяйте увагу вивченню етикетки продукту

Не всі мариновані продукти ферментують. Щоб знайти згадку про «живих бактеріях», «ферментованих продуктах» або «пробіотики» найкраще перевірити етикетку продукту.

Ферментовані продукти, які містять широкий спектр бактерій, приносять значну користь для здоров’я. Якщо можливо, віддавайте перевагу ферментованим продуктам, в яких перераховані кілька різних бактеріальних штамів.

Деякі ферментовані продукти, такі як солоні огірки, мають високий рівень вмісту натрію (солі). Люди, стурбовані споживанням натрію, особливо хворі на цукровий діабет та серцево-судинними захворюваннями, повинні перевірити вміст натрію, вказане на етикетці.

Приготовлені в домашніх умовах ферментовані продукти не регулюються і можуть не мати етикеток. Люди, які шукають особливої ​​користі для здоров’я від вживання ферментованих продуктів, повинні віддавати перевагу придбаним в магазині варіантів з чіткою інформацією про склад.

Як ферментувати продукти в домашніх умовах

Існує кілька різних способів ферментації продуктів. Смак їжі може варіюватися в залежності від обраного методу, тому важливо з’ясувати, який процес найкраще підходить для кожного конкретного продукту.

Як правило, ви можете ферментувати продукти, виконавши такі дії:

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: