Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Крупа саго: що це таке, користь і шкода

Крупа саго: що це таке, користь і шкода

Що це таке | склад | користь | Застосування | шкода | висновки

Крупа саго — це різновид крохмалю, що видобувається з тропічних пальм, таких як Сагова пальма справжня. Це універсальний і основне джерело вуглеводів в деяких частинах світу.

Крупа саго містить антиоксиданти і стійкий крохмаль і була пов’язана з численними корисними властивостями, включаючи зниження факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань і підвищення фізичної продуктивності (1, 2, 3).

Ця стаття містить огляд харчової цінності, користі і потенційної шкоди крупи саго для здоров’я.

Що таке саго?

Саго — це різновид крохмалю, витягнутого з серцевини деяких тропічних пальмових стебел.

Крохмалі — це складні вуглеводи, які складаються з безлічі пов’язаних молекул глюкози. Глюкоза — це вид цукру, який ваш організм використовує в якості джерела енергії.

Саго в основному видобувається з сагова пальма (або саговая пальми), яка росте в багатьох частинах світу, включаючи Індонезію, Малайзію, Філіппіни і Папуа-Нову Гвінею (4, 5).

Сагова пальма швидко зростає і добре переносить найрізноманітніші грунту. Одна саговая пальма може містити 100-800 кг крохмалю (5).

Саго є основним продуктом харчування в Індонезії, Малайзії і Папуа-Нової Гвінеї. Це не дуже багатий поживними речовинами, але багатий вуглеводами, важливе джерело енергії для вашого організму (5).

Його можна купити в двох основних формах — борошно або крупа. Хоча борошно являє собою чистий крохмаль, крупа являє собою маленькі кульки саго, які виготовляються шляхом змішування крохмалю з водою і їх часткового нагрівання.

Природно що не містить глютену саго є гарною заміною пшеничного борошна і зернових при випічці і приготуванні їжі для тих, хто дотримується обмежувальних дієт (6).

Висновок:

Саго є основним крохмалем в деяких районах Індонезії, Малайзії і Папуа-Нової Гвінеї. Хоча він містить не дуже багато поживних речовин, він не містить глютену і багатий вуглеводами.

Склад крупи саго

Саго є практично чистим крохмалем — різновидом вуглеводів. Він містить тільки невелика кількість білка, жиру і клітковини і містить мало вітамінів і мінералів.

Нижче наведена інформація про харчову цінність крупи саго на 100 грам (7):

Крім цинку, саго містить мало вітамінів і мінералів. У зв’язку з цим він поступається багатьом видам борошна, таким як цільнозерновий пшеничне борошно або гречана мука, які зазвичай містять більше поживних речовин, таких як білок і вітаміни групи B (7, 8).

Проте він, природно, не містить глютену, що робить його відповідною заміною борошна для людей з целіакію або тих, хто дотримується певних дієт без зернових, таких як палео-дієта (6).

Висновок:

Саго — це майже чистий вуглевод, який містить мало поживних речовин. Він не містить глютену і підходить для тих, хто на дієтах, що виключають зернові.

Потенційна користь саго для здоров’я

Вживання крупи саго може бути пов’язано з наступними потенційними корисними ефектами в відношення здоров’я.

Містить антиоксиданти

Антиоксиданти — це молекули, які нейтралізують потенційно шкідливі молекули, звані вільними радикалами. Коли рівень вільних радикалів стає занадто високим у вашому організмі, вони можуть викликати пошкодження клітин, яке пов’язане з такими захворюваннями, як рак і хвороби серця (9).

Дослідження в пробірці показали, що крупа саго містить багато поліфенолів, таких як дубильні речовини і флавоноїди, які є рослинними з’єднаннями, що функціонують як антиоксиданти в вашому організмі (1, 10).

Дослідження пов’язують багаті на поліфеноли дієти зі зміцненням імунітету, зниженням запалення і зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань (11).

В одному дослідженні на тваринах було виявлено менше ознак ушкодження вільними радикалами, більш високі рівні антиоксидантів і знижений ризик розвитку атеросклерозу — захворювання, пов’язаного зі звуженням артерій через накопичення холестерину — у мишей на дієті з високим вмістом саго, в порівнянні з мишами на дієті з низьким вмістом саго (12).

Це може бути через високу концентрацію антиоксидантів в саго. Проте досліджень впливу антиоксидантів саго на організми людей не проводилося, тому необхідні додаткові дослідження.

Хороший джерело стійкого крохмалю

Саго — це приблизно 7,5% стійкого крохмалю — тип крохмалю, який проходить через травний тракт неперетравленим (2).

Стійкий крохмаль досягає кишечника неперетравлені і живить корисні кишкові бактерії. Ці бактерії розщеплюють стійкий крохмаль і виробляють такі з’єднання, як коротколанцюгові жирні кислоти (КЦЖК) (13).

Численні дослідження пов’язують стійкий крохмаль і КЦЖК з користю для здоров’я, включаючи зниження рівня цукру в крові, зменшення апетиту і поліпшення травлення (14, 15).

В одному дослідженні на тваринах саго використовувалося як пребіотика, який живить дружні кишкові бактерії. Саго підняв рівень КЦЖК в кишечнику і знизив резистентність до інсуліну — фактор ризику розвитку цукрового діабету (16).

У той час як було виявлено, що деякі типи резистентного крохмалю корисні для людей з цукровим діабетом і преддиабетом, дослідження на людях в даний час відсутні. Щоб краще зрозуміти потенційний вплив сталого крохмалю на контроль рівня цукру в крові необхідні додаткові дослідження (17).

Може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Високий рівень холестерину і тригліцеридів у крові є факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань (18, 19).

В одному дослідженні дослідники з’ясували, що миші, яких годували саго, мали більш низькі рівні холестерину і тригліцеридів, ніж миші, яких годували крохмалем тапиоки (20).

Це було пов’язано з високим рівнем вмісту в саго амілози — типу крохмалю з довгими лінійними ланцюгами глюкози, які перетравлюються довше. У міру того, як ланцюга розщеплюються повільніше, вони вивільняють цукор з більш контрольованою швидкістю, що може поліпшити рівень холестерину і тригліцеридів (20).

Фактично, дослідження на людях і тваринах показують, що дієти з більш високим рівнем вмісту амілози були пов’язані з більш низьким рівнем холестерину і ліпідів у крові, а також з поліпшеним контролем рівня цукру в крові — ще одним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (21, 22, 23).

Може підвищити фізичну продуктивність

Кілька досліджень проаналізували вплив саго на фізичну продуктивність.

Дослідження, проведене на 8 велосипедистів, показало, що вживання напоїв, що містять саго, а також саго і соєвий білок, під час тренувань уповільнює втому і підвищує витривалість на 37% і 84% відповідно в порівнянні з плацебо (3).

Інше дослідження, проведене на 8 велосипедистів, показало, що ті, хто їв кашу на основі крупи саго після 15-хвилинного випробування на час, в подальшому випробуванні показали на 4% кращі результати в порівнянні з тими, хто їв плацебо (24).

Однак одне дослідження відзначило, що вживання напою на основі саго перед їздою на велосипеді у вологих умов не поліпшило показники. Проте споживали напій велосипедисти менше потіли, що не демонстрували підвищення температури тіла і переносили тепло краще, ніж група плацебо (25).

Саго може надавати такі ефекти, тому що він є зручним і швидким джерелом вуглеводів.

Дослідження показують, що споживання вуглеводів до або під час тренувань може поліпшити витривалість, в той час як споживання вуглеводів після тренування може підвищити здатність вашого організму відновлюватися (26, 27).

Висновок:

Крупа саго містить антиоксиданти і стійкий крохмаль, і вона може бути пов’язана з користю для здоров’я, включаючи зниження факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань і поліпшення фізичної продуктивності.

Як використовують саго

Саго є основним продуктом харчування в Південно-Східній Азії, а також у багатьох інших частинах світу. Його часто змішують з гарячою водою, утворюючи клейку масу, яку зазвичай їдять в якості джерела вуглеводів з рибою або овочами (28).

Також з саго часто печуть хліб і печиво. Крім того, його можна використовувати для приготування млинців, таких як лемпенг — популярний малайзійський млинець (28).

У комерційних цілях саго використовується як загусник через його вузьких властивостей (28).

Саго також часто продається у вигляді борошна або крупи в продуктових магазинах і онлайн.

Крупа саго — це невеликі кульки крохмалю. Їх часто варять з водою, молоком і цукром, щоб зробити десерти, такі як пудинг з саго.

Висновок:

Саго можна вживати в суміші з водою, в якості борошна при випічці або в якості згущувача. Крупа саго зазвичай використовується в десертних стравах.

Потенційна шкода саго

Що гойдається поживних речовин, то саго містить мало білка, вітамінів і мінералів у порівнянні з багатьма іншими джерелами вуглеводів, такими як коричневий рис, киноа, овес, гречка і цільна пшениця (8).

Хоча саго не містить глютену, він не є хорошим джерелом поживних речовин. Інші джерела вуглеводів, що не містять глютену і зерна, такі як батат, кабачкова борошно і звичайна картопля, містять більше поживних речовин (8).

Крім того, хоча саго, що продається в супермаркетах, вживати безпечно, сама саговая пальма отруйна.

Вживання саго до його обробки може викликати блювоту, пошкодження печінки і навіть смерть (29).

Однак крохмаль, отриманий з пальми, переробляється для видалення токсинів, що робить його безпечним для вживання в їжу (29).

Висновок:

Комерційно придбане саго безпечно для вживання. Проте в ньому мало поживних речовин в порівнянні з іншими видами борошна і крупи.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: