Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Курага: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти

Курага: користь і шкода для організму, скільки потрібно з'їсти

Коли за вікном слякоть, власні запаси фруктів закінчуються, а організм вимагає термінової підживлення, на допомогу приходить курага. Користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти плодів на добу для отримання бажаного ефекту, хімічний склад, можливі небажані впливу — всі ці питання необхідно уточнювати заздалегідь, до вживання продукту. Особливо це стосується людей, які не вирізняються богатирським здоров’ям.

Що таке курага

Абрикос вирощують на великих територіях — від Росії до Австралії. Рослина культивують вже протягом як мінімум чотирьох тисяч років. Плоди цієї теплолюбивой культури, на жаль, зберігаються недовго. Тому з них часто роблять різні заготовки: варення, компот, сік і навіть спиртні напої. Нерідко для збереження врожаю використовують сушку. З абрикосів роблять кілька видів сухофруктів:

Харчова цінність та склад кураги

Сушені плоди абрикосів відносяться до категорії висококалорійних продуктів. У 100 г вони містять 232 ккал. Найбільша частка припадає на вуглеводи — їх майже 40%, білків — близько 6% і зовсім небагато жирів — всього 0,46%. Крім того, в куразі присутня велика кількість харчових волокон — 55%. Однак основна користь кураги для організму людини полягає в рекордному вмісті мінералів:

Вітамінний склад набагато скромніший, ніж у свіжих плодах. Проте в 100 г кураги міститься:

Користь кураги для організму людини

Уже багато століть люди використовують корисні властивості кураги. Особливо цей продукт цінний своєю здатністю довгий час зберігати містяться в ньому мікроелементи. Завдяки таким властивостям він широко використовується в різних цілях: кулінарних, лікувальних, косметологічних. Курагу застосовують в чистому вигляді, а також у поєднанні з іншими продуктами, подрібнені сухофрукти додають в якості спеції в різні страви. Ось чим корисна курага:

Стимулює процес травлення

Велика кількість харчових волокон в сушених абрикосах сприяє швидкій нормалізації роботи кишечника. Целюлоза надає м’який послаблюючий ефект, попереджаючи появу запору. Пектин захищає організм від зневоднення, виводить важкі метали.

Для максимального ефекту бажано вживати курагу перед їжею — за 20-30 хвилин. У добу достатньо буде з’їдати жменю сухофруктів (це приблизно 100 г). Більша кількість може викликати зворотну дію.

Східна медицина вважає, що існує всього два ознаки здоров’я: чистий кишечник і міцний хребет. Для очищення кишечника використовується суміш «Щітка», яка позбавляє навіть від нерозчинних речовин (волосків, кісточок та ін.). Для приготовлення:

Зміцнює імунітет

Вченими встановлено вплив кураги на рівень імунітету. Особливо помітно дія сухофрукти під час хвороби, коли організм ослаблений. Крім відновлення захисних сил, плоди допомагають максимально знизити негативний вплив ліків при антибіотикотерапії, а також надають сил, сприяють швидкому відновленню після хірургічної операції та покращують роботу мозку.

Таким значним списком позитивних впливів на організм легко пояснюється включення сушених абрикосів в раціон хворих. Сухофрукт дійсно скорочує відновний період після хвороби.

Однак найкраще використовувати його в цілях профілактики. Щоб отримати максимально корисний продукт, курагу можна поєднувати з іншими, не менш цінними компонентами. Наприклад, як загальнозміцнюючий засіб готують суміш з наступних інгредієнтів:

Природно, всі складові повинні бути свіжими і хорошої якості, мед — натуральний. Всі сухофрукти попередньо слід ретельно промити, потім просушити. З лимона потрібно видалити кісточки. При бажанні можна очистити шкірку, але краще цього не робити — в цедрі лимона корисних речовин ще більше, ніж в м’якоті. До того ж, вона додасть готової суміші пікантну гірчинку.

Готові продукти, крім меду, необхідно подрібнити. З цим завданням відмінно впорається блендер або м’ясорубка. Однорідності домагатися не потрібно. Досить добре перемішати отриману суміш і влити в неї мед. Такі ліки обов’язково сподобається дітям. Однак вживати його можна тільки по 1 ч. Л. тричі на день за півгодини до прийому їжі.

Допомагає схуднути

Висока калорійність кураги не заважає їй входити в число дієтичних продуктів. Такий парадокс має просте наукове пояснення. Справа в тому, що вуглеводи, що містяться в сухофруктах, — не порожні. Вони допомагають швидко досягти почуття насичення і надовго зберегти його.

Крім того, для збереження фігури курага має цілим комплексом позитивних властивостей:

Гарного ефекту можна домогтися, якщо періодично робити розвантажувальний день. Для цього з вечора заливають 200 г чистої кураги водою. Вранці рідину випивають. Плоди ділять на 5-6 порцій і вживають протягом дня, запиваючи чаєм або водою. Це важливо! Пити потрібно багато — не менше 2 літрів на добу.

Увага! Дієта на куразі не повинна тривати довше 1-2 днів. Плоди не можуть забезпечити всіх потреб організму. Внаслідок браку білка можуть початися деякі проблеми зі здоров’ям. Крім того, сповільниться обмін речовин, що вкрай небажано при схудненні.

Запобігає серцево-судинні захворювання

Курага дуже багата калієм. До того ж в ній є чимало магнію. А це два найголовніших компонента для підтримки здоров’я серцевого м’яза і нормалізації тиску. Тому протягом багатьох років хворим на серце обов’язково включають в дієту курагу з метою збагачення раціону цінними мікроелементами (Смирнова Л. Е. і ін. Методи реабілітації хворих серцево-судинними захворюваннями. Саранськ, 2007). Особливо в сухофруктах потребують діти з серцевими захворюваннями (Піканова О. С. Особливості харчування дітей із захворюваннями серцево-судинної системи. Альманах сестринської справи. Іркутськ, 2001, №1-2).

З іншого боку, існують і противники такої теорії, які вважають користь кураги для зміцнення серця надуманою. На їхню думку, крім очищення кишечника, курага більше ніяких функцій не виконує. Якщо ж потрібно підтримати серце, краще звернути увагу на урюк — він принесе більше користі.

Покращує зір

Апетитний помаранчевий колір кураги свідчить про те, що в її складі є велика кількість каротину — речовини, дуже корисного для здоров’я органів зору. Таким чином, сушені абрикоси надають багатопланове дію:

Важливо! При деяких патологіях щитовидної залози каротин засвоюється організмом не повністю, або не засвоюється зовсім. В цьому випадку курага виявиться марною для профілактики очних хвороб.

Корисна для вагітних

Величезна користь кураги для організму жінки в період виношування дитини очевидна. Вона вирішує відразу кілька важливих проблем (Луньова О. Н. і ін. Раціон харчування для вагітних жінок. Пріоритети і наукове забезпечення реалізації державної політики здорового харчування в Росії, 225):

Підсилює потенцію

Для організму чоловіки користь кураги теж вельми істотна. Крім загальнозміцнюючий дії, смачні плоди зможуть захистити від появи урологічних хвороб, а також поліпшити циркуляцію крові, очистити судини і нормалізувати гормональний фон.

Таким чином, за рахунок активізації кровообігу в області малого тазу курага покращує потенцію у чоловіків, посилює лібідо і благотворно позначається на якості і кількості сперматозоїдів.

Широко використовується в косметології

Теоретично вживання сушених абрикосів в їжу за рахунок антиоксидантів має позитивно впливати на зовнішній вигляд, покращувати стан шкіри, волосся, нігтів і т. д. Однак жінки пішли далі. Адже, як відомо, максимального ефекту можна досягти при одночасному прийомі кошти всередину і зовнішньому використанні.

Існує безліч рецептів, які активно використовуються в косметології. Ось лише кілька з них:

Шкода кураги для організму людини

Єдине, чим шкідлива курага, — це всілякими консервантами, які широко використовуються в процесі заготовки сухофруктів. Кожен виробник намагається зробити свою продукцію як можна більш привабливою для покупця. Тому в хід ідуть усі (часом навіть небезпечні для здоров’я) методи.

При природній сушці фруктів на сонечку вони втрачають свій колір, стають темнішими, іноді набувають сіруватий відтінок, тобто втрачають свою презентабельність. Саме такі сухофрукти і потрібно купувати в магазині.

Щоб уникнути псування зовнішнього вигляду товару підприємливі виробники обробляють курагу спеціальними речовинами, наприклад, оксидом сірки. Така процедура захищає плоди від псування, проте шкідлива для здоров’я людини. Оксид сірки при регулярному вживанні сухофруктів може накопичуватися в організмі. Медичні дослідження показали, що ця речовина провокує розвиток алергії, а також захворювань бронхів і легенів (Rangan U. The real risks of sulfites. Consumer Reports News: June 04, 2010).

При надмірному споживанні продукту потенційну шкоду кураги для організму людини може полягати в наступному:

Протипоказання

Абсолютним протипоказанням до вживання кураги є тільки наявність алергії на цей продукт. В інших випадках потрібно керуватися здоровим глуздом, тоді проблем не виникне. У невеликих кількостях сухофрукти принесуть виняткову користь для будь-якого організму. А ось величезні порції здатні нашкодити навіть міцному і повністю здоровій людині.

Не рекомендується занадто захоплюватися сушеними абрикосами людям, що страждають:

Як вживати курагу

Щодо того, скільки потрібно з’їдати кураги в день, у фахівців сумнівів немає. Дієтологи, лікарі і косметологи єдині в своїй думці: 100 г плодів — максимальна порція для дорослої здорової людини. Адже сухофрукт — це дуже концентрований продукт. Наприклад, в 100 г свіжих плодів абрикоса 2 г клітковини, а в висушених — цілих 18 г!

Природно, при наявності яких-небудь відхилень здоров’я від норми порцію потрібно вимірювати зі своїми можливостями. Оптимальним вважається варіант додавання кураги в різні страви. Наприклад, з неї можна пекти хліб, варити суп, робити начинку для пирогів, готувати дивовижні десерти, напої і т. д. Курага добре поєднується з багатьма продуктами — рисом, горіхами, рибою, м’ясом та ін.

Якщо є можливість, краще робити курагу самостійно. Це не складно:

Простіше і швидше висушити курагу в електросушарці: перші 2 години при 50-60 ° С, потім слід підвищити температуру до 70-80 ° С, закінчувати процес сушіння рекомендується знову при 50-60 ° С.

Щоб вживання продукту було максимально комфортним необхідно правильно співвідносити можливу користь і шкоду кураги для організму. Скільки потрібно з’їсти — це головне питання, що визначає наскільки позитивним буде вплив продукту. У випадку з курагою помірність є гарантією гарного самопочуття.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: