Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Ліпіди в крові: що це таке, важливі факти про ліпідах

Ліпіди в крові: що це таке, важливі факти про ліпідах

Ліпіди — це жирні органічні сполуки або частки в організмі, які погано розчиняються у воді і в цілому відчуваються жирними на дотик. Найбільш важливими ліпідами в крові є жирні кислоти, холестерин, ефіри холестерину (холестерин, з’єднаний з жирною кислотою), тригліцериди (три жирні кислоти, з’єднані з трехуглеродним гліцерином), а також фосфоліпіди, такі як лецитин.

Що таке ліпіди в крові

Як виміряти кількість ліпідів в крові

Що станеться, якщо рівень ліпідів занадто високий

Надмірна кількість ліпідів в крові може викликати жирові відкладення на стінках артерій (холестеринові бляшки), збільшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Які існують види ліпідів

Холестерин є основним ліпідом. Він складається з різних складових, таких як:

Який нормальний рівень ліпідів

Що можна зробити, якщо рівень ліпідів в крові далекий від норми

Причини порушення рівня ліпідів в крові і шляхи вирішення

Рівень холестерину ЛПНЩ може бути підвищений шляхом споживання продуктів, що містять насичені жири (присутні в тваринних жирах, молочних жирах і пальмовій олії); частково гідрогенізованих жирів, таких як кондитерський жир (додається в смажені продукти швидкого харчування (фаст-фуд), кондитерські вироби, а також деякі закуски, такі як картопляні чіпси); і холестерину (занадто багато міститься в яєчних жовтках, м’ясі, печінці, а також в кальмарах або креветках).

Гіпотиреоз або певні типи ниркової недостатності також можуть підвищити рівень холестерину ЛПНЩ. Лікарські препарати, що знижують рівень холестерину ЛПНЩ включають статини (інгібітори 3-гідрокси-3-метилглютарил-кофермент А редуктази), популярну групу препаратів, що пригнічують важливий фермент в синтезі холестерину; секвестранти жовчних кислот, що зв’язують солі жовчних кислот в калі, змушуючи печінку синтезувати додатковий обсяг солей жовчних кислот з холестерину; і ніацин (вітамін B3).

Тригліцериди, підвищення рівня яких було пов’язано з розвитком ішемічної хвороби серця, збільшуються в основному в зв’язку з генетичними факторами, але також надмірною об’ємом жиру в черевній порожнині; надмірним споживанням простих цукрів, що містяться в фруктових соках, прохолодних напоях і ін.; естрогенами; глюкокортикоїдами; надмірним споживанням алкоголю; резистентністю до інсуліну і на цукровий діабет.

Тригліцериди можуть бути знижені шляхом зменшення маси тіла; збільшення фізичної активності; скорочення споживання простих цукрів і надлишку вуглеводів, присутніх в раціоні харчування; контролю рівня глюкози в крові у хворих на цукровий діабет; прийому препаратів фибриновой кислоти (Гемфиброзил, Фенофибрат); прийому нікотинової кислоти і риб’ячого жиру (у високих дозах).

Низький рівень холестерину ЛПВЩ збільшує ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Це найчастіше викликано генетичними факторами, але також зниження його рівня може бути пов’язано з курінням; абдомінальним ожирінням; малою фізичною активністю; резистентністю до інсуліну і на цукровий діабет; а також прийомом всередину андрогенів (чоловічих статевих гормонів).

ЛПВЩ холестерин може бути підвищений шляхом відмови від куріння; істотного збільшення фізичної активності; зниження маси тіла; значного зниження вживання алкоголю; зниження підвищеного рівня тригліцеридів в крові; постменопаузального застосування естрогену; прийому ніацину в помірних — високих дозах; прийому препаратів фибриновой кислоти; статинів; і секвестрантов жовчних кислот.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: