Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Лук: користь і шкода для організму людини

Лук: користь і шкода для організму людини

Склад | користь | шкода | Як додати в раціон | висновки

Хоча всі овочі важливі для здоров’я, деякі види мають унікальні корисні властивості.

Цибуля ріпчаста є членом роду Лук (лат. Allium), який також включає часник, цибуля-шалот, цибуля-порей і цибулю скорода.

Ці овочі містять різні вітаміни, мінерали та сильні рослинні сполуки, які, як було виявлено, у багатьох відношеннях сприяють зміцненню здоров’я.

Фактично, лікувальні властивості цибулі були визнані з давніх часів, коли він використовувався для лікування таких станів і захворювань, як головні болі, хвороби серця і виразки в роті (1).

Нижче ми розглянемо користь і шкоду лука для організму людини.

Харчова цінність та склад лука

Цибуля багата поживними речовинами, в ньому мало калорій, але багато вітамінів і мінералів.

Одна середня цибулина містить всього 44 калорії, але містить значну кількість вітамінів, мінералів і клітковини (2).

Цей овоч особливо багатий вітаміном C — живильною речовиною, які беруть участь в регуляції імунітету, виробленні колагену, відновлення тканин і засвоєнні заліза.

Вітамін C також діє як потужний антиоксидант в вашому організмі, захищаючи ваші клітини від ушкоджень, викликаних нестабільними молекулами під назвою вільні радикали (3).

Лук також багатий на вітаміни групи B, включаючи фолат (B9) і піридоксин (B6), які грають ключову роль в обміні речовин, виробленню еритроцитів і нервової функції (4).

Нарешті, він є хорошим джерелом калію — мінералу, якого не вистачає багатьом людям.

Насправді, сучасні люди споживають в середньому трохи більше половини від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) калію, яка становить 4700 мг (5).

Нормальна клітинна функція, баланс рідини, нейротрансмісію, функція нирок і скорочення м’язів — все це вимагає калію (6).

Висновок:

Лук має низький рівень вмісту калорій, але містить багато поживних речовин, включаючи вітамін C, вітаміни групи B і калій.

Користь лука для організму людини

Регулярне вживання цибулі в їжу сприяє зміцненню здоров’я серця і запобігання різних видів раку, допомагає контролювати рівень цукру в крові, покращує здоров’я травної системи і багато іншого. Ось чим корисний цибулю для здоров’я людини.

1. Чи може принести користь здоров’ю серця

Лук містить антиоксиданти і з’єднання, які борються із запаленням, знижують рівень тригліцеридів і знижують рівень холестерину — все це може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Їхні потужні протизапальні властивості можуть також допомогти знизити високий кров’яний тиск і захистити від утворення тромбів.

Кверцетин — це флавоноїдний антиоксидант, який дуже концентрований в цибулі. Так як він є сильним протизапальним засобом, він може допомогти знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний тиск.

Дослідження, проведене на 70 людей з надмірною вагою і високим кров’яним тиском, показало, що добова доза в 162 мг багатого кверцетином екстракту лука, значно знижувала систолічний артеріальний тиск на 3-6 мм рт. ст. в порівнянні з плацебо (7).

Також було виявлено, що цибуля знижує рівень холестерину.

Дослідження, проведене за участю 54 жінок з синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ), показало, що споживання великої кількості сирого червоного лука (40-50 г/день при надмірній вазі і 50-60 г/день при ожирінні) протягом восьми тижнів знижувало загальний рівень холестерину і рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ в порівнянні з контрольною групою (8).

Крім того, дані досліджень на тваринах підтверджують, що споживання цибулі може знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи запалення, високий рівень тригліцеридів і утворенню тромбів (9, 10, 11).

Висновок:

Дослідження показують, що вживання в їжу цибулі може допомогти зменшити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний тиск, підвищений рівень тригліцеридів і запалення.

2. Багатий антиоксидантами

Антиоксиданти являють собою з’єднання, інгібуючі окислення — процес, який призводить до пошкодження клітин і сприяє розвитку захворювань, таких як рак, цукровий діабет і хвороби серця.

Лук є відмінним джерелом антиоксидантів. Насправді він містить більше 25 різних різновидів флавоноїдних антиоксидантів (12).

Зокрема, червона цибуля містить антоціани — особливі рослинні пігменти з сімейства флавоноїдів, які надають червоному луку його насичений колір.

Численні популяційні дослідження показали, що люди, які споживають більше продуктів, багатих антоцианами, мають знижений ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Наприклад, дослідження, в якому вивчалися дані 43 880 чоловіків, показало, що звичне споживання антоціанів в дозі до 613 мг в день корелювало з 14% зниженням ризику виникнення нефатальних серцевих нападів (13).

Аналогічним чином, дослідження, в якому вивчалися дані 93 600 жінок, показало, що у тих, хто споживав більше багатих антоцианами продуктів, ймовірність серцевого нападу була на 32% нижче, ніж у жінок з найнижчим рівнем споживання (14).

Крім того, було виявлено, що антоціани захищають від деяких видів раку і цукрового діабету (15, 16).

Висновок:

Червоний цибулю багатий антоцианами, які є потужними рослинними пігментами, здатними захистити від хвороб серця, деяких видів раку та цукрового діабету.

3. Містить борються з раком з’єднання

Вживання в їжу овочів роду Allium, таких, як часник і цибулю, пов’язане з більш низьким ризиком розвитку деяких видів раку, включаючи рак шлунка і кишечника.

Огляд 26 досліджень показав, що люди, які споживали найбільшу кількість різних видів цибулі, на 22% рідше мали рак шлунка, ніж ті, хто споживав найменшу кількість (17).

Більш того, огляд 16 досліджень за участю 13 333 чоловік показав, що у учасників з найвищим рівнем споживання цибулі ризик розвитку колоректального раку був на 15% нижче, ніж у учасників з найнижчим рівнем споживання (18).

Ці протиракові властивості були пов’язані з сполуками сірки і флавоноїдного антиоксидантами, що містяться в цибулі.

Наприклад, цибуля містить оніонін А — серосодержащие з’єднання, яке, як було виявлено в дослідженнях в пробірці, зменшує розвиток пухлини і уповільнює поширення раку яєчників і раку легенів (19, 20).

Лук також містить фізетін і кверцетин — флавоноїдні антиоксиданти, які здатні пригнічувати ріст пухлини (21, 22).

Висновок:

Багатий цибулею раціон харчування може надавати захисну дію проти деяких видів раку.

4. Допомагає контролювати рівень цукру в крові

Вживання цибулі в їжу може допомогти контролювати рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей з цукровим діабетом або преддиабетом.

Дослідження за участю 42 осіб з цукровим діабетом 2 типу показало, що вживання 100 грам свіжого червоного лука знижує рівень цукру в крові натще приблизно на 2,2 ммоль/л (40 мг/дл) через чотири години (23).

Крім того, численні дослідження на тваринах показали, що споживання цибулі може сприяти контролю рівня цукру в крові.

Дослідження показало, що у щурів з цукровим діабетом, яким давали 5% екстракт цибулі протягом 28 днів, відзначалося зниження рівня цукру в крові натще і вміст жиру в організмі значно нижче, ніж в контрольній групі (24).

Певні сполуки, що містяться в цибулі, такі як кверцетин і сполуки сірки, мають протидіабетичні дією.

Наприклад, було виявлено, що кверцетин взаємодіє з клітинами тонкої кишки, підшлункової залози, скелетних м’язів, жирової тканини і печінки для контролю регуляції рівня цукру в крові всього організму (25).

Висновок:

Завдяки багатьом корисним з’єднанням, присутнім в цибулі, його споживання може допомогти знизити високий рівень цукру в крові.

5. Чи може підвищити щільність кісток

Хоча молочні продукти вважаються одними з найбільш корисних для здоров’я кісток, багато інших продуктів, включаючи цибулю, можуть також допомогти в зміцненні кісток.

Дослідження, проведене на 24 жінках середнього віку в постменопаузі, показало, що у тих, хто споживав 100 мл цибулевого соку в день протягом восьми тижнів, поліпшувалася мінеральна щільність кісток і антиоксидантна активність в порівнянні з контрольною групою (26).

Інше дослідження за участю 507 жінок у перименопаузі і постменопаузі показало, що у тих, хто їв цибулю принаймні один раз в день, загальна щільність кісткової тканини була на 5% вище, ніж у тих, хто їв його один раз на місяць або менше (27).

Крім того, дослідження показало, що жінки похилого віку, які найчастіше їли цибулю, знижували ризик перелому стегна більш ніж на 20% в порівнянні з тими, хто його ніколи не їв (27).

Вважається, що цибуля допомагає знизити окислювальний стрес, підвищити рівень антиоксидантів і знизити втрату кісткової маси, що може запобігти остеопороз і підвищити щільність кісткової тканини (28).

Висновок:

Дослідження показують, що споживання цибулі пов’язано з поліпшенням мінеральної щільності кісток.

6. Володіє антибактеріальними властивостями

Лук може боротися з потенційно небезпечними бактеріями, такими як Кишкова паличка (лат. Escherichia coli), Синегнойная паличка (лат. Pseudomonas aeruginosa), Золотистий стафілокок (лат. Staphylococcus aureus) і Воскова бацила (лат. Bacillus cereus) (29).

Крім того, було доведено, що екстракт цибулі пригнічує ріст холерного вібріона — бактерії, яка є основною проблемою громадської охорони здоров’я в країнах, що розвиваються (30).

Кверцетин, витягнутий з лука, здається, є особливо ефективним засобом для боротьби з бактеріями.

Дослідження в пробірці показало, що кверцетин, витягнутий з шкірки жовтої цибулі, успішно ингибировал зростання Хелікобактер пілорі (лат. Helicobacter pylori) і Метициллин-резистентного золотистого стафілокока (MRSA) (31).

Хелікобактер пілорі є бактерією, пов’язаної з виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, і деякими раковими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, в той час як MRSA є стійкою до антибіотиків бактерією, що викликає інфекції в різних частинах організму (32, 33).

Інше дослідження в пробірці показало, що кверцетин пошкоджує клітинні стінки і мембрани кишкової палички і золотистого стафілокока (34).

Висновок:

Було виявлено, що цибуля пригнічує ріст потенційно шкідливих бактерій, таких як кишкова паличка і золотистий стафілокок.

7. Чи може поліпшити здоров’я травного тракту

Лук є багатим джерелом клітковини і пребіотиків, які необхідні для оптимального здоров’я кишечника.

Пребіотики — це Неперетравлювані типи харчових волокон, які розщеплюються корисними кишковими бактеріями.

Кишкові бактерії харчуються пребіотиками і утворюють коротколанцюгові жирні кислоти, включаючи ацетат, пропіонат і бутират.

Дослідження показали, що ці коротколанцюгові жирні кислоти зміцнюють здоров’я кишечника, підвищують імунітет, зменшують запалення і покращують травлення (35, 36).

Крім того, споживання багатих пребіотиками продуктів допомагає збільшити кількість прибутків, таких як штами Лактобацили і Бифидобактерии, які покращують травлення (37).

Багатий пребіотиками раціон харчування може допомогти поліпшити засвоєння таких важливих мінералів, як кальцій, що може поліпшити здоров’я кісток (38).

Лук особливо багатий такими пребіотиками, як інулін і фруктоолігосахаріди. Це допомагає збільшити кількість корисних бактерій в кишечнику і поліпшити імунну функцію (39).

Висновок:

Лук є багатим джерелом пребіотиків, які допомагають поліпшити травлення, поліпшити бактеріальний баланс в кишечнику і зміцнити імунну систему.

Потенційна шкода цибулі для організму людини

Лук, як правило, безпечний при вживанні в помірних кількостях. Екстракт цибулі швидше за все безпечний для більшості людей при прийомі всередину.

Прийом до 400 мг екстракту лука протягом 6 тижнів представляється безпечним.

Лук може викликати такі побічні ефекти, як подразнення шкіри або екзема після контакту шкіри з цибулею, сльозотеча, коли очі піддаються впливу аромату цибулі, і розлад шлунка або біль після його вживання.

Особливі запобіжні заходи та попередження:

Лук легко додати в свій раціон

Лук є одним з основних продуктів на кухнях по всьому світу.

Він надає особливого смаку солоним страв і може бути поданий в сирому або приготованому вигляді.

Не кажучи вже про те, що він може збільшити рівень споживання клітковини, вітамінів і мінералів.

Ось декілька порад про те, як додати цибулю в свій раціон:

Висновок:

Лук можна легко додати до несолодким страв, включаючи яєчню, салати, м’ясні страви, супи, рагу і випічку.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: