Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Мальтоза: користь чи шкода?

Мальтоза: користь чи шкода?

Мальтоза — це цукор, що складається з двох пов’язаних молекул глюкози.

Вона міститься в насінні та інших частинах рослин, оскільки вони використовують накопичену енергію, щоб прорости. Таким чином, продукти, такі як злаки, деякі фрукти і батат (солодка картопля), природним чином містять велику кількість цього цукру.

Хоча мальтоза менш солодка, ніж столовий цукор і фруктоза, вона довгий час використовувалася в карамелі і заморожених десертах через свою унікальної стійкості до спеки і холоду.

Завдяки зростаючій обізнаності громадськості про негативну дію на здоров’я кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози та інших підсолоджувачів, що містять фруктозу, багато компаній по виробництву продуктів харчування переходять на мальтозу, яка не містить фруктози.

У цій статті розглядається, як мальтоза впливає на ваш організм, звідки вона надходить і чи є він здоровим або нездоровим вибором.

Що таке мальтоза?

Більшість цукрів — це короткі ланцюги, що складаються з більш дрібних молекул цукру, які діють як будівельні блоки. Мальтоза складається з двох одиниць глюкози. Столовий цукор, також відомий як сахароза, складається з однієї молекули глюкози і однієї молекули фруктози.

Мальтоза може бути отримана шляхом розщеплення крохмалю — довгого ланцюжка багатьох одиниць глюкози. Ферменти в кишечнику розщеплюють ці ланцюги глюкози на мальтозу (1).

Насіння рослин також виробляють ферменти для вивільнення цукру з крохмалю, коли вони проростають.

Люди давно скористалися цим природним процесом для виробництва продуктів харчування.

Наприклад, в процесі солодження, зерна проростають в воді, а потім сушать. Це активує ферменти в зернах, щоб вивільнити мальтозу та інші цукру, і білки.

Цукор і білки, що містяться в солоді, дуже поживні для дріжджів, тому солод грає важливу роль в пивоварінні, виробництві віскі і солодового оцту.

Солодові зерна також використовуються в цукерках і десертах в якості підсолоджувачів.

Мальтозу можна купити у вигляді сухих кристалів, де продаються приналежності для пивоваріння, або у вигляді сиропу. Зазвичай сироп виробляється з кукурудзи, але його не можна приймати за кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.

Ви можете використовувати мальтозу в рецептах в якості заміни інших цукрів 1: 1. Мальтоза не така солодка, як сахароза або фруктоза, тому в деяких рецептах для отримання бажаного смаку може знадобитися трохи більше її кількість.

Висновок:

Мальтоза створюється шляхом розщеплення крохмалю. Це відбувається в кишечнику після того, як ви з’їли крохмаль, а також в насінні та інших рослинах, коли вони починають проростати. Цей цукор важливий в пивоварінні і використовується в якості підсолоджувача.

Продукти з високим вмістом мальтози

Деякі продукти містять мальтозу (2).

Ви можете знайти її в пшениці, кукурудзі, ячмені і декількох стародавніх злаках. Багато сухі сніданки також містять солодові зерна, щоб додати природну солодкість.

Фрукти є ще одним поширеним джерелом мальтози в раціоні, особливо персики і груші. Солодкий картопля (батат) містить більше мальтози, ніж більшість інших продуктів, що пояснюється їх солодким смаком.

Більшість сиропів отримують насолоду від мальтози. Кукурудзяний сироп з високим вмістом мальтози забезпечує 50% або більше цукру в формі мальтози. Це корисно при приготуванні карамелі і недорогого підсолоджувача.

Висновок:

Мальтоза міститься в крохмалистих зернах, овочах і фруктах. Вона корисна як недорогого джерела цукру у вигляді кукурудзяного сиропу з високим вмістом мальтози.

Що корисніше мальтоза або столовий цукор?

Для приготування і підсолоджування продуктів люди зазвичай використовують сахарозу, також відому як столовий цукор. Це ще одна коротка ланцюг з двох цукрів, що складається з однієї молекули глюкози, пов’язаної з однією молекулою фруктози.

Оскільки сахароза містить обидва цих цукру, її вплив на здоров’я, ймовірно, знаходиться десь між глюкозою і фруктозою.

Проте фруктоза має більш серйозні наслідки для здоров’я і метаболізується не так, як глюкоза.

Раціон харчування з високим вмістом фруктози може призвести до більш швидкого початку ожиріння, інсулінорезистентності та цукрового діабету (3).

Оскільки мальтоза складається тільки з глюкози, а не фруктози, вона може бути трохи корисніше, ніж столовий цукор. Проте жодне дослідження не досліджувало вплив заміни фруктози на мальтозу, і необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Мальтоза не містить фруктози, як столовий цукор. Тому заміна столового цукру мальтозою в вашому раціоні допоможе вам уникнути відомих наслідків для здоров’я занадто великої кількості фруктози. Однак вплив мальтози на здоров’я вивчено недостатньо.

Кукурудзяний сироп з високим вмістом мальтози і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози: що корисніше?

Деякі люди думають, що столовий цукор корисніше, ніж часто демонізіруемий кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.

Але насправді їх зміст фруктози дуже схоже. Столовий цукор містить рівно 50% глюкози і 50% фруктози, в той час як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози містить близько 55% фруктози і 45% глюкози.

Ця невелика різниця практично не робить столовий цукор більш корисним, ніж кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози (4).

Продовольчі компанії спробували уникнути зростаючого негативного суспільного сприйняття фруктози, замінивши кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози кукурудзяним сиропом з високим вмістом мальтози.

І вони можуть мати рацію в цьому. Якщо мальтоза використовується для заміни того ж кількості фруктози, грам на грам, це може бути трохи більш здоровим варіантом.

Як правило, кукурудзяні сиропи з високим вмістом мальтози і фруктози можуть заміняти один одного в співвідношенні 1: 1, але окремі продукти можуть варіюватися.

Те, що фруктоза може бути трохи гірше для вас, не обов’язково робить мальтозу корисною для здоров’я. Майте на увазі, що мальтоза як і раніше є цукром, і її слід використовувати в помірних кількостях.

Висновок:

Заміна кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози кукурудзяним сиропом з високим вмістом мальтози може принести невелику користь для здоров’я, оскільки це знизить споживання фруктози. Проте немає ніяких переконливих досліджень, тому потрібно більше нових даних.

Чи шкідлива мальтоза для вас?

Досліджень про вплив мальтози на здоров’я практично не проводилися.

Оскільки при перетравленні велика частина мальтози розщеплюється на глюкозу, її вплив на здоров’я, ймовірно, аналогічно іншим джерелам глюкози (5).

Що стосується харчової цінності, то мальтоза забезпечує таку ж кількість калорій, як крохмалі та інші цукру.

Ваші м’язи, печінку і мозок можуть перетворювати глюкозу в енергію. Насправді мозок отримує енергію майже виключно від глюкози. Коли ці потреби в енергії задоволені, будь-яка залишилася глюкоза в крові перетворюється в ліпіди і накопичується у вигляді жиру (6).

Як і у випадку з іншими цукрами, коли ви споживаєте мальтозу в помірних кількостях, ваш організм використовує її для отримання енергії, і це не завдає шкоди (7, 8, 9).

Однак, якщо ви споживаєте мальтозу в надлишку, це може привести до ожиріння, цукрового діабету і серцево-судинних захворювань, як і інші цукру (3).

Мальтозу, як і більшість поживних речовин, саме високий рівень споживання робить шкідливої.

Висновок:

Дослідження обмежені, але вплив мальтози на здоров’я, ймовірно, аналогічно впливу інших цукрів. Таким чином, помірне споживання мальтози не завдає шкоди.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: