Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Манго: користь і шкода для організму, як його їдять

Манго: користь і шкода для організму, як його їдять

У деяких частинах світу манго (лат. Mangifera indica) називають «королем фруктів».

Це костянка, або кісточкових плід, а це значить, що посередині у нього велике насіння.

Батьківщиною манго є Індія і Південно-Східна Азія, де він вирощується понад 4000 років. Існують сотні видів манго, кожен з яких має унікальний смак, форму, розмір і колір (1).

Цей фрукт не тільки чудовий, але і може похвалитися вражаючим профілем поживних речовин.

Насправді, дослідження пов’язують манго і його поживні речовини з користю для здоров’я, такий як поліпшення імунітету, здоров’я травної системи і зору, а також зниження ризику деяких видів раку.

У цій статті ви дізнаєтеся, що таке манго, користь і шкода для організму, як його їдять і яка його харчова цінність, склад і калорійність.

Харчова цінність та склад манго

У манго мало калорій, але багато поживних речовин.

Одна 165-грамова порція нарізаного манго забезпечує (2):

Він також містить невелику кількість фосфору, пантотенової кислоти, кальцію, селену і заліза.

Одна 165-грамова порція манго містить майже 70% від РСНП вітаміну C — водорозчинного вітаміну, який зміцнює вашу імунну систему, допомагає вашому організму засвоювати залізо і сприяє зростанню і відновленню (3, 4).

Висновок:

У манго мало калорій, але багато поживних речовин, особливо вітаміну C, який допомагає імунітету, засвоєнню заліза, зростання і відновлення організму.

Користь манго для організму людини

Вживання манго сприяє зміцненню імунітету, підтримує здоров’я серця, травного тракту, очей і шкіри, і багато іншого. Ось чим корисний манго для організму людини.

1. Багатий антиоксидантами

Манго в своєму складі містить поліфеноли — рослинні сполуки, які діють як антиоксиданти.

Він містить більше десятка різних типів, включаючи мангиферин, катехіни, антоціани, кверцетин, кемпферол, рамнетін, бензойну кислоту і багато інших (5).

Антиоксиданти важливі, оскільки вони захищають ваші клітини від ушкодження вільними радикалами. Вільні радикали — це високореактівние з’єднання, які можуть зв’язуватися і пошкоджувати ваші клітини (6).

Дослідження пов’язують свободнорадикальное пошкодження з прискореним старінням організму і розвитком хронічних захворювань (7, 8, 9).

Серед поліфенолів найцікавіший мангиферин, який іноді називають «супер антиоксидантом», оскільки він особливо ефективний (5).

Дослідження в пробірці і на тваринах показали, що мангиферин може протидіяти пошкодження вільних радикалів, пов’язаного з розвитком раку, цукрового діабету та інших захворювань (10, 11).

Висновок:

Манго містить більше десятка різних типів поліфенолів, в тому числі мангиферин, який є особливо потужним. Поліфеноли діють як антиоксиданти в вашому організмі.

2. Може підвищити імунітет

Манго є хорошим джерелом стимулюючих імунітет поживних речовин.

Одна 165-грамова порція манго містить 10% від вашої добової потреби у вітаміні A (2).

Вітамін A необхідний для здорової імунної системи, так як він допомагає боротися з інфекціями. Тим часом, нестача вітаміну A пов’язаний з підвищеним ризиком інфекцій (12, 13, 14).

Крім того, така ж кількість манго забезпечує майже три чверті від вашої добової потреби у вітаміні C. Цей вітамін може допомогти вашому організму виробляти більше борються з хворобами білих кров’яних клітин, допомогти цим клітинам працювати більш ефективно і поліпшити захисні сили вашої шкіри (3, 4).

Манго також містить фолат, вітамін K, вітамін E і кілька вітамінів групи B, які також сприяють зміцненню імунітету (15).

Висновок:

Манго є хорошим джерелом фолату, декількох вітамінів групи B, а також вітамінів A, C, K і E, які допомагають зміцнити імунітет.

3. Чи може підтримувати здоров’я серця

Манго містить поживні речовини, які підтримують здоров’я серця.

Наприклад, він містить магній і калій, які допомагають підтримувати нормальний пульс і розслаблюють кровоносні судини, сприяючи зниженню рівня артеріального тиску (16, 17).

Манго також містить унікальний антиоксидант під назвою мангиферин (5).

Дослідження на тваринах показали, що мангиферин може захищати клітини серця від запалення, окисного стресу та апоптозу (контрольованої загибелі клітин) (18, 19, 20).

Крім того, вживання манго може знизити рівень холестерину в крові, тригліцеридів і вільних жирних кислот (21).

Незважаючи на те, що ці результати є багатообіцяючими, дослідження впливу мангіферину на здоров’я серця людей в даний час відсутні. Тому необхідні додаткові дослідження, перш ніж його можна буде рекомендувати в якості лікарського засобу.

Висновок:

Манго містить магній, калій і антиоксидант мангиферин, які підтримують здорову роботу серця.

4. Чи може поліпшити здоров’я травного тракту

У манго є кілька аспектів, які роблять його чудовим для здоров’я травного тракту.

З одного боку, він містить групу травних ферментів під назвою амілази.

Травні ферменти розщеплюють великі молекули їжі, так що вони можуть бути легко засвоєні.

Амілази розщеплюють складні вуглеводи на цукру, такі як глюкоза і мальтоза. Ці ферменти активніші в стиглих манго, тому вони солодше, ніж незрілі (22).

Крім того, оскільки манго містить багато води і харчових волокон, це може допомогти вирішити проблеми з травленням, такі як запори і діарея.

Одне чотиритижневе дослідження серед дорослих з хронічним запором показало, що щоденне вживання манго було більш ефективним для полегшення симптомів цього стану, ніж добавка, яка містить таку ж кількість розчинної клітковини (23).

Це вказує на те, що у манго є й інші компоненти, крім клітковини, які допомагають травленню.

Висновок:

Манго містить травні ферменти, воду, харчові волокна та інші сполуки, які допомагають поліпшити здоров’я травного тракту.

5. Чи може підтримувати здоров’я очей

Манго містить безліч поживних речовин, які допомагають підтримувати здоров’я очей.

Два ключових поживних речовини — антиоксиданти лютеїн і зеаксантин. Вони накопичуються в сітківці ока, і особливо в макуле — місці найбільшої гостроти зору в сітківці ока (24, 25).

Усередині сітківки лютеїн і зеаксантин діють як природний захист від сонця, що поглинає надлишок світла. Крім того, вони захищають ваші очі від шкідливого синього світла (26).

Манго також є хорошим джерелом вітаміну A, який підтримує здоров’я очей.

Недолік дієтичного вітаміну A був пов’язаний з сухістю очей і нічною сліпотою. Більш серйозний дефіцит цього вітаміну може викликати більш серйозні проблеми, такі як рубцювання рогівки (27).

Висновок:

Манго містить лютеїн, зеаксантин і вітамін A, які підтримують здоров’я очей. Лютеїн і зеаксантин можуть захищати від сонця, а нестача вітаміну A може створювати проблеми із зором.

6. Чи може поліпшити здоров’я волосся і шкіри

Манго багатий вітаміном C, який сприяє здоров’ю волосся і шкіри.

Цей вітамін необхідний для вироблення колагену — білка, який надає структуру вашій шкірі і волоссю. Колаген надає шкірі пружність і бореться з провисання і зморшками (28).

Крім того, манго є хорошим джерелом вітаміну A, який сприяє росту волосся і виробленні шкірного сала — рідини, яка допомагає зволожувати шкіру голови, щоб зберегти ваші волосся здоровими (29, 30).

Більш того, вітамін A і інші ретиноїди мігрують до вашої шкіри і захищають її від сонця (31).

Крім вітамінів A і C, в манго багато поліфенолів, які діють як антиоксиданти.

Ці антиоксиданти допомагають захистити волосяні фолікули від пошкодження окислювальним стресом (32, 33).

Висновок:

Манго містить вітамін C, який надає вашій шкірі еластичність і запобігає провисання і утворення зморшок. Він також містить вітамін A, який сприяє здоров’ю волосся.

7. Чи може допомогти знизити ризик деяких видів раку

У манго багато поліфенолів, які можуть володіти протираковими властивостями.

Поліфеноли можуть допомогти захистити від окисного стресу, який пов’язаний з багатьма видами раку (34).

Дослідження в пробірці і на тваринах показали, що поліфеноли манго знижували окислювальний стрес і зупиняли зростання або знищували різні ракові клітини, включаючи лейкемію і рак товстої кишки, легенів, простати і молочної залози (35, 36, 37, 38).

Мангиферин — основний поліфенол в манго — недавно привернув увагу до своїх багатообіцяючим протиракову ефектів. У дослідженнях на тваринах він зменшував запалення, захищав клітини від окисного стресу і або зупиняв ріст ракових клітин, або вбивав їх (10, 39).

Хоча ці дослідження є багатообіцяючими, щоб краще зрозуміти протипухлинні ефекти поліфенолів манго у людей необхідно провести дослідження за участю людини.

Висновок:

Поліфеноли манго можуть боротися з окислювальним стресом, який пов’язаний з розвитком раку товстої кишки, легенів, простати, молочної залози і кісток.

Потенційна шкода манго для організму людини

Манго відноситься до того ж сімейства рослин, що і фісташки, і кешью. Отже, якщо ви маєте алергію на ці горіхи, вам слід уникати вживання манго.

Більш того, якщо ви маєте алергію на латекс, у вас може бути перехресна алергічна реакція на плоди манго.

Манго також містить урушіол, хоча і в малій кількості. Цей органічний масляний токсин може викликати дерматит, якщо ваш організм чутливий до нього.

Висновок:

Для більшості людей манго безпечний, однак людям з алергією на фісташки, кешью і латекс, а також людям, чутливим до урушіол, слід уникати вживання цього екзотичного фрукта.

Як їдять манго

Манго смачний, універсальний і легко додається в раціон харчування.

Проте його може бути складно розрізати через його жорсткої шкірки і великою кісточки.

Це відео дасть вам уявлення про те, як нарізати манго.

Ось кілька способів насолодитися цим фруктом:

Майте на увазі, що манго солодше і містить більше цукру, ніж багато інших фруктів. Помірне споживання є ключовим моментом — найкраще обмежити споживання манго двома порціями (330 грам) в день.

Висновок:

Манго чудовий на смак і може бути вживатися багатьма способами. Проте він містить більше цукру, ніж багато інших фруктів. Вживайте його в помірних кількостях, обмежуючи споживання 330 грамами в день.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: