Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Мангостин: корисні властивості і як його є

Мангостин: корисні властивості і як його є

Мангостин, мангустін або мангостан (лат. Garcinia mangostana) — це екзотичний, тропічний фрукт зі злегка кисло-солодким смаком.

Він родом з Південно-Східної Азії, але його можна знайти в різних тропічних регіонах по всьому світу.

Плід іноді називають пурпуровим Мангостин через глибокого пурпурного кольору, який набуває його шкірка під час дозрівання. Навпаки, соковита внутрішня м’якоть має яскраво-білий колір.

Хоча мангостін є відносно маловідомим фруктом, його не слід випускати з уваги, оскільки він може принести багато користі для здоров’я через багатого запасу поживних речовин, клітковини і унікальних антиоксидантів.

Ось 11 корисних властивостей мангостину.

1. Містить безліч поживних речовин

Мангостин містить відносно мало калорій, але багато необхідних поживних речовин (1).

200-грамова порція консервованого мангостину містить (1):

Вітаміни та мінерали в Мангостин важливі для підтримки багатьох функцій організму, включаючи виробництво ДНК, скорочення м’язів, загоєння ран, зміцнення імунітету і поліпшення передачі нервових сигналів (2, 3, 4, 5).

Більш того, в 200-грамової порції цього фрукта міститься майже 14% від РСНП клітковини — поживної речовини, якого часто не вистачає в раціоні людей (6).

Висновок:

Мангостин містить безліч незамінних вітамінів, мінералів і клітковини при низькому вмісті калорій. Ці поживні речовини важливі для підтримки багатьох функцій в вашому організмі.

2. Багатий потужними антиоксидантами

Можливо, однією з найбільш важливих характеристик мангостину є його унікальний антиоксидантний профіль.

Антиоксиданти — це з’єднання, які можуть нейтралізувати негативний вплив потенційно шкідливих молекул, які називаються вільними радикалами, які пов’язані з різними хронічними захворюваннями (7).

Мангостин містить кілька поживних речовин, що володіють антиоксидантною здатністю, таких як вітамін C і фолат. Крім того, він забезпечує організм ксантони — унікальним типом рослинних сполук, які, як відомо, мають сильні антиоксидантні властивості (8).

У кількох дослідженнях антиоксидантна активність ксантонів приводила до протизапальній, протипухлинному, що перешкоджає старінню і протидіабетичні ефектів (9).

Таким чином, ксантони в Мангостин можуть бути пов’язані з багатьма його потенційними корисними властивостями. Проте перш ніж можна буде зробити остаточні висновки необхідні додаткові дослідження на людині.

Висновок:

Мангостин містить вітаміни, що володіють антиоксидантною здатністю, а також унікальний клас антиоксидантних сполук, відомих під назвою ксантони.

3. Чи може володіти протизапальними властивостями

Ксантони, виявлені в Мангостин, можуть грати роль в зменшенні запалення.

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що ксантони мають протизапальну дію і можуть знизити ризик виникнення запальних захворювань, таких як рак, хвороби серця і цукровий діабет (9).

Мангостин також багатий клітковиною, яка корисна для здоров’я. Наприклад, деякі дослідження на тваринах показують, що раціон харчування з високим вмістом клітковини може допомогти зменшити запальну реакцію вашого організму (10).

Хоча ці дані обнадіюють, щоб краще зрозуміти, як мангостін впливає на запалення і прогресування захворювань у людей необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Згідно з дослідженнями на тварин рослинні сполуки і клітковина в Мангостин можуть надавати протизапальну дію. Щоб зрозуміти, як цей фрукт може зменшити запалення у людей необхідні додаткові дослідження.

4. Чи може володіти протираковими властивостями

Популяційні дослідження показують, що дієта, багата овочами і фруктами, такими як мангостін, пов’язана зі зменшенням випадків захворювання на рак (11).

Певні рослинні сполуки в Мангостин, включаючи ксантони, надають антиоксидантну та протизапальну дію, що може допомогти в боротьбі з розвитком і поширенням ракових клітин (9, 11).

Численні дослідження в пробірці показують, що ксантони можуть пригнічувати ріст ракових клітин, в тому числі в молочній залозі, шлунку і легеневої тканини (11).

Аналогічним чином, невелика кількість досліджень показало, що ця сполука може уповільнювати прогресування раку товстої кишки і раку молочної залози у мишей (11).

Хоча ці результати є багатообіцяючими, досліджень на людях було проведено недостатньо.

Висновок:

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що ксантони в Мангостин можуть захищати від раку. Однак не вистачає якісних людських досліджень.

5. Чи може сприяти схудненню

В індустрії здоров’я і краси існує твердження що мангостін сприяє зниженню ваги.

Одне дослідження показало, що миші на дієті з високим вмістом жирів, які отримували додаткові дози мангостину, набирали значно меншу вагу, ніж миші в контрольній групі (12).

Аналогічним чином, в невеликому 8-тижневому дослідженні люди, які двічі в день випивали 90, 180 або 270 мл соку мангостіна, мали тенденцію мати більш низький індекс маси тіла (ІМТ), ніж контрольна група (13).

Додаткові дослідження впливу мангостину на ожиріння обмежені, але експерти припускають, що протизапальну дію фруктів грає роль в стимулюванні метаболізму жирів і запобігання збільшення маси тіла (14).

В кінцевому рахунку, щоб краще зрозуміти, як мангостін може вписатися в ефективний план зниження ваги необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Деякі дослідження на тваринах і людях показують, що мангостін може грати роль в зниженні ваги і профілактиці ожиріння. Проте необхідні додаткові дослідження.

6. Допомагає контролювати рівень цукру в крові

Дослідження, проведені як в пробірці, так і на тварин, показують, що сполуки ксантони в Мангостин можуть допомогти вам підтримувати нормальний рівень цукру в крові (15).

Недавнє 26-тижневе дослідження за участю жінок з ожирінням показало, що у тих, хто щодня отримував 400 мг добавки екстракту мангостину, спостерігалося значне зниження резистентності до інсуліну — фактору ризику розвитку цукрового діабету — в порівнянні з контрольною групою (16).

Плід також є хорошим джерелом клітковини — поживної речовини, яке може допомогти стабілізувати рівень цукру в крові і поліпшити контроль цукрового діабету (16).

Поєднання змісту ксантону і клітковини в Мангостин може допомогти збалансувати рівень цукру в крові. Проте необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Рослинні сполуки і клітковина в Мангостин можуть сприяти зниженню рівня цукру в крові. Проте поточні дослідження недостатні.

7. Сприяє здорової імунної системи

Клітковина і вітамін C — обидва з яких можна знайти в Мангостин — важливі для здорової імунної системи (1).

Клітковина підтримує ваші здорові кишкові бактерії — найважливіший компонент імунітету. З іншого боку, вітамін C необхідний для функціонування різних імунних клітин і має антиоксидантні властивості (17, 18).

Крім того, деякі дослідження показують, що певні рослинні сполуки в Мангостин можуть мати антибактеріальні властивості, що може допомогти вашому імунітету боротися з потенційно шкідливими бактеріями (19).

У 30-денному дослідженні за участю 59 осіб у тих, хто приймав добавку, що містить мангостін, відзначалося зниження маркерів запалення і значно більше збільшення кількості здорових імунних клітин в порівнянні з тими, хто приймав плацебо (20).

Ваша імунна система для оптимального функціонування вимагає великої кількості різних поживних речовин. Поряд з іншими багатими поживними речовинами продуктами мангостін може бути корисний для здоров’я як частини збалансованого раціону харчування.

Висновок:

Дослідження показують, що мангостін може збільшити кількість імунних клітин і зменшити запалення, потенційно зміцнюючи імунне здоров’я.

8. Допомагає підтримувати здоров’я шкіри

Пошкодження шкіри від впливу сонця є поширеним явищем в усьому світі і є основною причиною раку шкіри і ознак старіння (21).

В одному дослідженні, проведеному на мишах, які отримували екстракт мангостіна, спостерігався захисний ефект від ультрафіолетового випромінювання B (УФ-B) в шкірі (22).

Більш того, невелике тримісячне дослідження на людях показало, що люди, щодня отримували 100 мг екстракту мангостину, відчували значно більшу еластичність шкіри і менше накопичення певного з’єднання, що сприяє старінню шкіри (23).

Дослідники стверджують, що антиоксидантний і протизапальна здатність мангостину є основною причиною цих захисних ефектів для шкіри, але необхідні додаткові дослідження в цій області.

Висновок:

Дослідження показують, що антиоксидантні та протизапальні сполуки в Мангостин можуть захищати клітини шкіри від пошкоджень, пов’язаних з впливом сонця і старінням.

9-11. Інша потенційна користь мангостину

Мангостин також може справити позитивний вплив на ваше серце, мозок і травну систему:

Хоча ці результати є багатообіцяючими, дослідження на людях в цих областях відсутні.

Ще занадто рано стверджувати про роль мангостину в підтримці здоров’я мозку, серця і травлення у людей.

Висновок:

Дослідження показують, що поживні речовини та інші рослинні сполуки в Мангостин можуть підтримувати оптимальну роботу травної системи, серця і мозку.

Як їдять мангостін

Мангостин легко приготувати і з’їсти, хоча його може бути важко знайти в залежності від того, де ви живете. Сезон збору мангостину відносно короткий, що часто обмежує його доступність.

Краще за все шукати його на спеціалізованих азіатських ринках, але пам’ятайте, що свіжий мангостін може бути досить дорогим. Заморожені або консервовані форми можуть бути дешевше і їх легше знайти, але пам’ятайте, що консервовані версії часто містять доданий цукор.

Фрукти також можна знайти в формі соку або у вигляді порошкоподібної добавки.

Якщо вам випадає можливість купити свіжий мангостін, вибирайте фрукти з гладкою темно-фіолетового шкіркою. Шкірка неїстівна, але її легко видалити ножем.

Внутрішня м’якоть біла і дуже соковита при дозріванні. Цю частину фруктів можна їсти сирий або додавати в смузі або салати з тропічних фруктів.

Висновок:

Свіжий мангостін може бути важко знайти, але заморожені і консервовані фрукти або сік мангостіна зустрічаються частіше. Внутрішню м’якоть можна їсти в чистому вигляді або вживати у вигляді смузі або салату.

Потенційна шкода мангостину

Було зареєстровано дуже мало несприятливих наслідків для здоров’я від вживання сирого мангостину, і він, ймовірно, безпечний для більшості людей.

Проте більш концентровані форми — такі як добавки, соки або порошки — не на 100% безпечні.

Ранні дослідження показують, що ксантони, що містяться в рослинних добавках, можуть уповільнювати процес згортання крові (29).

Оскільки мангостін є багатим джерелом ксантонів, може бути гарною ідеєю уникати його концентрованих джерел, якщо у вас є проблема зі згортанням крові або ви приймаєте розріджують кров препарати.

Дослідження щодо безпеки добавок мангостину для вагітних або жінок, що годують, в даний час є недостатніми, тому, ймовірно, краще уникати їх прийому на цих етапах життя.

Перш ніж вносити суттєві зміни в свій раціон або приймати нову харчову добавку проконсультуйтесь зі своїм лікарем або іншим кваліфікованим медичним працівником.

Висновок:

Мангостин, ймовірно, безпечний для більшості людей, але може збільшити ризик кровотечі. Перш ніж приймати нову добавку або різко змінювати раціон харчування проконсультуйтеся з Вашим лікуючим лікарем.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: