Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Молоко при печії: допомагає чи ні?

Молоко при печії: допомагає чи ні?

Печія, також звана кислотним рефлюксом, є поширеним симптомом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ).

Вона виникає, коли вміст вашого шлунка, включаючи шлункову кислоту, закидається назад в стравохід, викликаючи відчуття печіння в грудях (1).

Деякі люди стверджують, що коров’яче молоко є природним засобом від печії, в той час як інші говорять, що воно погіршує стан.

У цій статті аналізується, чи допомагає молоко при печії чи ні.

Чи може вживання молока полегшити печію?

Є деякі свідчення того, що вміст кальцію і білка в молоці може допомогти при печії.

Кальцій може принести певну користь

Карбонат кальцію часто використовується в якості добавки кальцію, але також і в якості антацида в зв’язку з його кислотонейтралізуючої ефектом.

Одна чашка (245 мл) коров’ячого молока містить 21-23% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) кальцію в залежності від того, чи є воно цілісним або нежирним (2, 3).

Через високого рівня вмісту кальцію деякі стверджують, що молоко є натуральним засіб від печії.

Фактично, дослідження за участю 11 690 осіб показало, що високий рівень споживання кальцію з їжею був пов’язаний зі зниженим ризиком кислотного рефлюксу у чоловіків (4, 5).

Кальцій також є важливим мінералом для м’язового тонусу.

Люди з ГЕРБ, як правило, мають ослаблений нижній стравохідний сфінктер (НПС) — м’яз, яка зазвичай перешкоджає зворотному відтоку вмісту шлунка.

Дослідження за участю 18 осіб з печією показало, що прийом карбонату кальцію викликав підвищення тонусу НПС в 50% випадків. Ці результати свідчать про те, що прийом цієї добавки з метою поліпшення м’язової функції може бути ще одним способом запобігання печії (6).

Білок може бути корисним

Молоко є відмінним джерелом білка, забезпечуючи організм приблизно 8 грамами на 1 склянку (245 мл) (2, 3).

Дослідження, проведене за участю 217 осіб з печією, показало, що ті, хто споживав більше білка, з меншою ймовірністю мали симптоми (7).

Дослідники вважають, що білок може допомогти в лікуванні печії, оскільки він стимулює секрецію гастрину.

Гастрін — це гормон, який також посилює скорочення НПС і сприяє спорожнення вмісту шлунка. Це означає, що в шлунку в якийсь момент часу стає менше їжі, що знижує ймовірність її закидання в стравохід.

Проте гастрин також бере участь в секреції шлункової кислоти, яка може в кінцевому підсумку посилити відчуття печіння в грудях (8).

Отже, неясно, запобігає чи білок з молока або погіршує печію.

Висновок:

Молоко багате кальцієм і білком, які можуть полегшити печію.

Може погіршити симптоми печії

Одна чашка (245 мл) цільного молока містить 8 грамів жиру, і дослідження показують, що жирна їжа є поширеним фактором ризику виникнення печії (2, 7, 9).

Їжа з високим вмістом жиру розслабляє м’язи НПС, полегшуючи занедбаність вмісту шлунку назад в стравохід (10).

Крім того, оскільки жири засвоюються довше, ніж білки і вуглеводи, вони затримують випорожнення шлунка. Це означає, що шлунок спорожняєте свій вміст з більш повільною швидкістю — проблема, яка вже поширена серед людей з печією (11, 12).

Затримка випорожнення шлунка була пов’язана з підвищеним впливом шлункової кислоти на стравохід і збільшенням кількості їжі, доступної для переміщення назад в стравохід. Ці фактори можуть погіршити печію (13).

Якщо ви не хочете відмовлятися від вживання молока, ви можете віддавати перевагу варіанту з пониженим вмістом жиру. Молоко може містити 0-2,5 грама жиру в залежності від того, низькожирне воно або знежирене (3, 14).

Висновок:

Вміст жиру в молоці може погіршити печію, оскільки він розслабляє НПС і затримує спорожнення шлунка.

Замінники краще?

Організми людей різні — у одних людей вживання молока може викликати печію, а в інших навпаки зменшувати.

Деякі люди для полегшення печії пропонують перейти на козяче молоко або мигдальне молоко. Проте в підтримку цих рекомендацій недостатньо наукових доказів.

З одного боку, козяче молоко асоціюється з найкращою засвоюваність, ніж коров’яче, і дослідження показують, що воно має протизапальні і протиалергічні властивості, які можуть бути корисні для вашого здоров’я в цілому (15, 16, 17).

Однак в ньому трохи більше жиру, що може погіршити ваші симптоми. Одна чашка (245 мл) козячого молока містить 11 грамів жиру в порівнянні з 8 грамами на одну порцію цільного коров’ячого молока (18).

З іншого боку, вважається, що мигдальне молоко зменшує симптоми печії завдяки його лужний природі.

Кислотність або лужність їжі вимірюється рівнем pH, який може варіюватися від 0 до 14. pH, рівний 7, вважається нейтральним, в той час як всі, що нижче 6,9, є кислим, а все, що вище 7,1, є лужним.

У той час як коров’яче молоко має pH 6,8, мигдальне молоко має значення 8,4. У зв’язку з цим деякі вважають, що це може допомогти нейтралізувати шлункові кислоти, але для підтвердження цього твердження необхідні подальші дослідження (19).

Хоча ці два альтернативних варіанти можуть краще засвоюватися, ніж коров’яче молоко, через відсутність наукових даних вам може знадобитися перевірити, переносите ви одне краще іншого.

Висновок:

Деякі люди пропонують перейти з коров’ячого молока на замінник, щоб зменшити печію. Проте недостатньо досліджень, щоб підтримати цю рекомендацію.

Підведемо підсумок

Коли справа доходить до полегшення печії у молока є свої плюси і мінуси.

У той час як білок і кальцій з знежиреного молока можуть запобігати попаданню шлункових кислот в стравохід, жирне молоко може посилювати симптоми печії.

Проте ви можете спробувати низкожирних або знежирену версії, або навіть перейти на замінник молока, якщо вважаєте, що він вам більше підходить.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: