Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Морський огірок: незвичайний продукт корисний для здоров’я

Морський огірок: незвичайний продукт корисний для здоров'я

Хоча ви, можливо, не знайомі з морськими огірками (морські кубушки або голотурії, лат. Holothuroidea), вони вважаються делікатесом в багатьох азіатських культурах. Але не плутайте їх з овочами, так як морські огірки — це безхребетні морські тварини типу голкошкірих. Вони живуть на морському дні по всьому світу, але найбільше їх скупчення знаходиться в Тихому океані. Більшість морських огірків нагадують великих черв’яків або гусениць і мають м’які трубчасті тіла. Вони збираються дайверами або вирощуються в великих штучних водоймах. На додаток до їх кулінарної привабливості, морські огірки використовуються в традиційній народній медицині для лікування найрізноманітніших захворювань. У цій статті розглядаються корисні властивості морських огірків і доцільність їх додавання в ваш раціон.

Як використовуються морські огірки?

Морські огірки використовуються в якості джерела їжі і лікарського інгредієнта в азіатських і близькосхідних країнах протягом століть. Фактично, вони виловлюються у тихоокеанських островів понад 170 років. Ці схожі на слимаків тварини, використовуються як в свіжому, так і в сушеному вигляді в різних стравах, хоча найбільш часто використовується висушена форма.

Сушений морський огірок, відомий під назвою трепанг, Регідратірующее і додається в супи, рагу і спекотне. Морські огірки також можна їсти сирими, маринованими або обсмаженими. Вони мають слизьку текстуру і м’який смак, тому їх зазвичай наповнюють смаком інших інгредієнтів, таких як м’ясо, інші морепродукти або спеції.

Їх часто поєднують з продуктами, такими як китайська капуста, зимова диня і гриби шиітаке. Морський огірок також зустрічається в традиційній китайській медицині, де вважається, що він має цілющі властивості і використовується для лікування захворювань, таких як артрит, Рак, часте сечовипускання і імпотенція.

Креми, настоянки, масла і косметика, наповнені екстрактом морських огірків, а також пероральні добавки з морського огірка, також популярні в традиційній китайській медицині.

Висновок:

Морський огірок є популярним інгредієнтом в азіатській і близькосхідної кухні і має лікувальну цінність в традиційній китайській медицині.

Морські огірки неймовірно поживні

Морські огірки — хороший джерело поживних речовин. У 100 грамах морського огірка міститься:

* РСНП — Рекомендована добова норма споживання

Морські огірки містять дуже малу кількість калорій і жиру, і мають високий рівень білка, що робить їх гарним дієтичним продуктом, що сприяє схудненню. Вони також містять багато потужних речовин, включаючи антиоксиданти, які корисні для вашого здоров’я.

Морські огірки мають високий рівень білка, причому більшість видів висушених виморожуванням морських огірків мають 41-63% білка. Додавання джерел білка до їжі і закусок допомагає зберегти почуття ситості, сповільнюючи спустошення вашого шлунка. Це може допомогти вам менше їсти і стабілізувати рівень цукру в крові.

Багаті білком продукти, такі як морські огірки, можуть бути особливо корисні для людей з цукровим діабетом, які хочуть контролювати рівень цукру в крові. Крім того, дієти, багаті білком, можуть принести користь здоров’ю серця, допомогти знизити кров’яний тиск і поліпшити щільність кісток.

Висновок:

Морські огірки багаті деякими важливими живильними речовинами. Вони мають низький рівень калорій і жиру і високий рівень білка, що робить їх корисними в підтримці нормальної маси тіла.

Містять корисні сполуки

Мало того, що морські огірки багаті білком, вітамінами і мінералами, вони також містять кілька речовин, які можуть принести користь здоров’ю всього організму. Наприклад, вони містять фенольні і флавоноїдні антиоксиданти, які, як було виявлено, зменшують запалення в організмі.

Раціон харчування, багатий цими речовинами, пов’язаний зі зниженим ризиком розвитку багатьох хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання і нейродегенеративні стану, такі як хвороба Альцгеймера.

Морські огірки також багаті сполуками під назвою тритерпенові глікозиди, які мають протигрибковими, протипухлинними і імуномодулюючими властивостями.

Більш того, ці морські тварини дуже багаті хондроітінсульфата — важливим компонентом сполучної тканини людини, виявленому в хрящі й кістки. Продукти харчування й добавки, які містять хондроитинсульфат, можуть принести користь людям із захворюваннями суглобів, таким як остеоартрит.

Висновок:

Морські огірки забезпечують організм людини значною кількістю поживних речовин і корисних сполук, включаючи білки, антиоксиданти і вітаміни групи В.

Чим корисні морські огірки для організму людини

Морські огірки були пов’язані з низкою потенційних переваг для здоров’я. Користь морських огірків пов’язана з наступним:

Протиракові властивості

Морські огірки містять речовини під назвою цитотоксини, які, як було виявлено, борються з раковими клітинами.

Наприклад, одне дослідження в пробірці показало, що тритерпенові діглікозіди, виявлені у в’єтнамських морських огірках, надають токсичну дію на п’ять типів ракових клітин, включаючи рак молочної залози, ракові клітини передміхурової залози і рак шкіри.

Інше дослідження показало, що Ds-ехінозід (тип трітерпени, отриманого з морських огірків) зменшує поширення і ріст клітин раку печінки людини.

Хоча ці результати є багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження для визначення ефективності та безпеки використання морського огірка для боротьби з раковими клітинами.

Протимікробні властивості

Ряд досліджень в пробірках показав, що екстракт морських огірків перешкоджає росту бактерій, включаючи кишкову паличку, золотистий стафілокок і Salmonella typhi (збудник черевного тифу), які можуть викликати хвороби.

Інше дослідження показало, що морські огірки можуть боротися з Candida albicans — диплоїдним грибком, який може викликати інфекції, якщо його рівень виходить з-під контролю, особливо при ослабленій імунній системі.

У однотижневих дослідженні, проведеному за участю 17 людей похилого віку пацієнтів, у яких був гострий зростання Candida, було виявлено, що у тих, хто споживав желе, що містить екстракт морського огірка, спостерігалося зниження зростання Candida, в порівнянні з тими, хто не вживав це желе.

Крім того, одне дослідження на щурах показало, що вживання морського огірка допомагає в боротьбі з сепсисом — загрозливим життя ускладненням, пов’язаним з хвороботворними бактеріями.

Здоров’я серця і печінки

Кілька досліджень на тваринах показали, що морський огірок може поліпшити здоров’я серця і печінки.

Наприклад, щури з високим кров’яним тиском, що одержували екстракт огірка відчували значне зниження артеріального тиску в порівнянні з щурами, які не отримували цього екстракту.

Інше дослідження на молодих щурах показало, що дієта, збагачена морським огірком, значно знижує загальний рівень холестерину, ліпопротеїнів низької щільності та тригліцеридів.

Крім того, дослідження на щурах з Гепаторенальний синдромом показало, що одноразова доза екстракту морського огірка значно знижує окислювальний стрес і пошкодження печінки, а також покращує функцію печінки і нирок.

Висновок:

Морські огірки можуть боротися з раковими клітинами, пригнічувати шкідливі бактерії і покращувати здоров’я серця. Тим не менш необхідні дослідження за участю людини, перш ніж можна буде зробити висновки про їх потенційну користь для здоров’я.

Потенційні побічні ефекти

У той час як морські огірки споживаються в усьому світі протягом століть і вважаються відносно безпечними, є деякі потенційні проблеми, пов’язані з їх вживанням в їжу.

По-перше, вони мають антикоагулянтними властивостями, тобто вони можуть розріджувати кров.

Ті, хто приймає антикоагулянти (препарати, що розріджують кров), такі, як Варфарин, повинні триматися подалі від морських огірків, особливо в формі концентрованої добавки, щоб знизити ризик збільшення кровотечі.

По-друге, морські огірки знаходяться в тому ж сімействі, що і морські їжаки, і морські зірки, і їх слід уникати людям, що страждають на алергію на молюсків.

Крім того, хоча деякі дослідження на тваринах підтримують їх використання з метою лікування раку, серцево-судинних захворювань і бактеріальних інфекцій, дослідження в цих областях обмежені.

Щоб дізнатися більше про безпеку та ефективність морських огірків, необхідні дослідження на людях. Крім того, зростаючий світовий попит на морські огірки призвела до скорочення їхньої популяції.

Цей вид відіграє важливу роль в екосистемі океанських рифів і сильно постраждав від нестійких методів рибальства.

Для забезпечення того, щоб популяції морських огірків залишалися на здоровому рівні, віддавайте перевагу вживанню в їжу цих морепродуктів, вирощених на рибних фермах, або тих, які виловлюються з використанням стійких методів.

Споживання видів тварин, яким не загрожує вимирання, завжди є кращою практикою.

Висновок:

Вживання морських огірків слід уникати людям з алергіями на молюсків і морепродукти, а також тим, хто приймає розріджують кров препарати. Віддавайте перевагу розводяться на рибних фермах морських огірків — це допоможе зменшити надлишковий вилов цієї морської тварини.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: