Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Найкорисніші і шкідливі продукти для нирок людини

Найкорисніші і шкідливі продукти для нирок людини

Нирки — це невеликі органи в нижній частині живота, які відіграють важливу роль у здоров’ї організму людини. Деякі продукти можуть підвищувати продуктивність нирок, в той час як інші можуть погіршувати їх роботу і викликати пошкодження.

Нирки фільтрують відходи з крові і виводять їх з організму з сечею. Вони також відповідають за балансування рівня рідини і електролітів.

Нирки виконують ці завдання без сторонньої допомоги. Деякі захворювання, такі як цукровий діабет і високий кров’яний тиск, можуть вплинути на їх здатність функціонувати.

В кінцевому підсумку пошкодження нирок може призвести до хронічної хвороби нирок (ХХН). Як відзначають автори наукової статті за 2016 рік, дієта є найбільш значущим фактором ризику смерті та інвалідності, пов’язаної з ХХН, що робить дієтичні зміни ключовою частиною лікування.

Дотримання плану здорового харчування для нирок може допомогти ниркам нормально функціонувати і запобігти пошкодженню цих органів. Однак, хоча деякі продукти, як правило, допомагають підтримувати здоров’я нирок, не всі з них підходять людям із захворюваннями нирок.

Вода

Вода — найважливіший напій для організму. Клітини використовують воду для транспорту токсинів в кровотік.

Потім нирки використовують воду, щоб відфільтрувати ці токсини і створити сечу, яка виводить їх з організму.

Людина може підтримувати ці функції, випиваючи воду всякий раз, коли йому хочеться пити.

Жирні сорти риби

Скумбрія, оселедець, лосось, тунець і інші жирні сорти риби, багатої омега-3 жирними кислотами, можуть стати корисним доповненням до будь-якого раціону харчування.

Організм не може виробляти омега-3 жирні кислоти, а це значить, що вони повинні надходити з їжею. Жирна риба є відмінним природним джерелом цих корисних жирів.

Як наголошується в Національний нирковий фонд, омега-3 жири можуть знизити рівень ліпідів в крові, а також трохи знизити кров’яний тиск. Оскільки високий кров’яний тиск є фактором ризику розвитку захворювань нирок, пошук природних шляхів його зниження може допомогти захистити цей орган.

Батат (солодка картопля)

Батат схожий на білий картопля, але велика кількість клітковини може привести до його повільного розщепленню, що призведе до зниження рівня інсуліну. Солодкий картопля також містить вітаміни і мінерали, такі як калій, які можуть допомогти збалансувати рівень натрію в організмі і зменшити його вплив на нирки.

Однак, оскільки солодка картопля є їжею з високим вмістом калію, будь-хто, хто має ХХН або знаходиться на діалізі, може побажати обмежити споживання цього овоча.

Темно-зелені листові овочі

Темно-зелені листові овочі, такі як шпинат, капуста і мангольд, є основними продуктами харчування, які містять широкий спектр вітамінів, харчових волокон і мінералів. Багато також містять такі захисні сполуки, як антиоксиданти.

Проте ці продукти, як правило, містять багато калію, тому вони можуть не підходити для людей, які дотримуються обмежувальну дієту або перебувають на діалізі.

Ягоди

Темні ягоди, до яких відноситься полуниця, чорниця і малина, є відмінним джерелом багатьох корисних поживних речовин і антиоксидантів. Їх вживання може допомогти захистити клітини організму від пошкоджень.

Ягоди, ймовірно, будуть найкращим варіантом, ніж інші солодкі продукти для задоволення тяги до солодкого.

Яблука

Яблуко — це корисна закуска, яка містить важливу клітковину, яка називається пектин. Пектин може допомогти зменшити деякі фактори ризику виникнення пошкоджень нирок, такі як високий рівень цукру в крові і рівень холестерину.

Яблука також часто можуть задовольнити ласунів.

Які продукти шкідливі для нирок

Є кілька продуктів, вживання яких люди повинні уникати, якщо вони хочуть поліпшити здоров’я своїх нирок або запобігти пошкодженню цих органів.

До них належать такі:

Продукти, багаті фосфором

Занадто велика кількість фосфору може викликати надмірне навантаження на нирки. Дослідження показали, що існує кореляція між високим рівнем споживання фосфору і підвищеним ризиком довгострокового пошкодження нирок.

Проте немає достатніх доказів, щоб довести, що фосфор викликає це пошкодження, тому необхідні додаткові дослідження по цій темі.

Для людей, які бажають знизити споживання фосфору, слід обмежити споживання таких продуктів з високим рівнем вмісту цього мінералу:

Червоне м’ясо

Деякі види білкової їжі викликають підвищене навантаження на нирки або організм в цілому. До них відноситься червоне м’ясо.

Початкові дослідження показали, що люди, які їдять багато червоного м’яса, мають більш високий ризик захворювань нирок в кінцевій стадії, ніж ті, хто їсть менше червоного м’яса. Проте існує необхідність в додаткових дослідженнях для вивчення цього ризику.

Продукти для людей з хронічною хворобою нирок

Хоча вищезгадані продукти можуть підтримувати здоров’я нирок в цілому, вони зазвичай не є кращим вибором для людей з хронічною хворобою нирок (ХХН).

Щоб уникнути мінералів, які переробляються нирками, таких як натрій, калій і фосфор більшості людей з ХХН лікарі призначають певну дієту.

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases рекомендує, щоб люди з ХХН споживали менше 2300 мг натрію в день.

У міру прогресування ХХН людям також може знадобитися обмежити споживання фосфору, так як цей мінерал може накопичуватися в крові людей з цим захворюванням.

Вибір правильного кількості калію також важливий для людей з ХХН, так як коли рівень калію стає занадто високим або низьким можуть виникнути проблеми.

Люди з ХХН повинні прагнути їсти здорову їжу з низьким вмістом цих мінералів, але при цьому забезпечувати організм іншими поживними речовинами.

Для людей з ХХН також може бути важливо знизити рівень споживання білка і включати в їжу тільки невелика його кількість. Коли організм використовує білок, він перетворюється в відходи, які нирки повинні потім фільтрувати.

Як наголошується в дослідженні 2017 року, вживання їжі з низьким вмістом білка може захистити від ускладнень ХХН, таких як метаболічний ацидоз, який виникає при погіршенні функції нирок. Дослідники вказали, що дієта, багата фруктами і овочами і з низьким вмістом білка, може допомогти знизити ці ризики.

Щоб створити відповідний план дієти, який відповідає потребам людей з ХХН, вони можуть працювати безпосередньо з дієтологом.

Капуста

Капуста — це листовий овоч, який може бути корисний людям з ХХН. У ньому відносно мало калію і дуже мало натрію, але в ньому також міститься багато корисних з’єднань і вітамінів.

Червоний перець

На додаток до дуже низького рівня вмісту мінералів, таких як натрій і калій, червоний перець містить корисні антиоксидантні сполуки, які можуть захистити клітини від пошкоджень.

Часник

Часник — відмінний вибір для людей з ХХН. Він може надати іншим продуктам більш приємний, насичений смак, що може зменшити потребу в додатковій кількості солі. Часник також володіє цілим рядом корисних властивостей.

Кольорова капуста

Цвітна капуста є універсальним овочем для людей з ХХН. При правильному приготуванні вона може стати хорошою заміною таких продуктів, як рис, картопляне пюре і навіть основа для піци.

Цвітна капуста також містить ряд поживних речовин і не містить при цьому занадто великої кількості натрію, калію або фосфору.

Рукола

Людям із ХХН, можливо, доведеться уникати різної зелені, але рукола може бути відмінною заміною. Рукола, як правило, містить менше калію, ніж інша зелень, але все ж містить клітковину та інші корисні поживні речовини.

Ягоди

Наведені нижче ягоди можуть бути корисною солодкої закускою для людей з ХХН:

Оливкова олія

Оливкова олія може бути кращим рослинним маслом через типу жиру, який воно містить.

Оливкова олія містить велику кількість олеїнової кислоти, яка є поліненасичені жирні кислоти, здатної допомогти зменшити запалення в організмі.

Яєчні білки

Яйця — простий білок, але жовтки дуже багаті фосфором. Люди з ХХН можуть робити омлети або яєчню, використовуючи тільки яєчні білки.

Яких продуктів людям з ХХН слід уникати

Організмам людей з ХХН може бути важко обробляти деякі продукти, в результаті чого може виникнути підвищене навантаження на нирки. До цих продуктів належать:

Людям, які хочуть захистити свої нирки від пошкоджень в майбутньому, слід їсти ці продукти в помірних кількостях.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: