Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Омега-6 жирні кислоти: де містяться, користь, ризики

Омега-6 жирні кислоти: де містяться, користь, ризики

Омега-6-поліненасичені жирні кислоти являють собою сімейство прозапальних і протизапальних поліненасичених жирних кислот. Омега-6 жирні кислоти, як і омега-3, є незамінними жирними кислотами, які надходять в організм тільки з їжею. На відміну від омега-9, омега-6 які не виробляються в організмі. Ці жири дуже важливі для роботи мозку, стимулювання зростання шкіри і волосся, підтримки доброго здоров’я кісток, регулювання обміну речовин, доброго здоров’я репродуктивної системи та ін. Нижче ми розглянемо корисні властивості омега-6 жирних кислот, де містяться ці жири, і які ризики їх вживання.

Користь Омега-6 жирних кислот

Існує 7 основних доведених корисних властивостей омега-6 поліненасичених жирних кислот.

1. Допомагають зменшити біль при ураженнях нервів

Дослідження показують, що прийом гамма-ліноленової кислоти (ГЛК) — тип омега-6 жирних кислот — протягом шести місяців або більше може зменшити біль при ураженні нервів у людей з діабетичною нейропатією. Люди, добре контролюють рівень цукру в крові, можуть більшою мірою відчути цілющу дію жирів омега-6, на відміну від тих, хто недостатньо добре контролює рівень цукру в крові. В результаті двох досліджень, в яких вивчався вплив ГЛК на організм людей з діабетичною нейропатією, було виявлено, що прийом омега-6 жирних кислот сприяє зменшенню болів при ураженнях нервів після одного року лікування.

2. Борються з запаленням

Ми знаємо, що запалення негативно впливає на наше здоров’я і може погіршити, і навіть викликати захворювання. Насправді, більшість хронічних захворювань, таких як рак, цукровий діабет, хвороби серця, артрит і хвороба Альцгеймера, є вельми запальними. У зв’язку з цим, усунення хронічного запалення має вирішальне значення.

Вживання в їжу корисних жирів, таких як поліненасичені жири (ПНЖК) як правило, робить позитивний вплив на здоров’я. Омега-3 і омега-6 жирні кислоти можуть грати важливу роль в зниженні запалення і профілактиці різних захворювань. ГЛК проводиться в організмі з лінолевої кислоти — це основна омега-6 жирна кислота. ГЛК метаболізується в Дігомі-гамма-ліноленову кислоту (ДГЛК), що робить її протизапальним живильною речовиною.

3. Лікують ревматоїдний артрит

Масло примули вечірньої, вироблене з насіння індійських диких квітів, містить від 7 до 10% ГЛК. Попередні дані свідчать про те, що примула вечірня може зменшити біль, набряк і ранкову скутість суглобів. Хоча для того, щоб помітити ефект, у вас ймовірно піде від одного до шести місяців. Однак цей засіб не здатне зупинити прогресування захворювання, а це значить, що пошкодження суглобів буде як і раніше мати місце.

Проте, для лікування ревматоїдного артриту, Фонд боротьби з артритом рекомендує щодня приймати 540 міліграмів масла примули за один раз, максимально до 2,8 г в день. Перед початком прийому в першу чергу проконсультуйтеся з вашим лікарем.

4. Чи можуть допомогти зменшити симптоми СДУГ

У Шведському дослідженні було оцінено вплив омега-3 і омега-6 жирних кислот на організми пацієнтів з синдромом дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ). Вчені протягом 6 місяців тестували 75 дітей і підлітків (8-18 років). У той час як більшість не реагує на лікування омега-3 і омега-6 жирами, в підгрупі з 26% випробовуваних було відмічено зниження симптомів СДУГ на 25%. Через шість місяців, 47% випробовуваних цієї підгрупи відчули полегшення симптомів.

5. Знижують високий кров’яний тиск

ГЛК окремо або в поєднанні з омега-3 риб’ячим жиром може допомогти зменшити симптоми високого кров’яного тиску (гіпертонії). Результати одного дослідження за участю чоловіків з прикордонно високим кров’яним тиском дозволяють припустити, що ГЛК може допомогти знизити високий кров’яний тиск при прийомі 6 грамів масла чорної смородини. Суб’єкти відчували зниження діастолічного артеріального тиску в порівнянні з тими, хто приймав плацебо.

В іншому дослідженні брали участь люди з переміжною кульгавістю, при якій виникає біль в ногах при ходьбі, що викликається закупоркою кровоносних судин нижніх кінцівок. Дослідники виявили, що випробовувані, які брали масло примули вечірньої, відчували зниження систолічного артеріального тиску.

6. Знижують ризик серцевих захворювань

Американська Асоціація Серця передбачає, що лінолева кислота може зменшити ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Заміна споживання насичених жирів рослинними оліями, багатими ПНЖК, допоможе вам запобігти розвитку хвороб серця і кровоносних судин.

Лінолеву кислоту можна отримати, вживаючи рослинні масла, а також горіхи і насіння, проте слід вживати в їжу тільки натуральні продукти і нерафіновані олії, і уникати ГМО масел, таких як масло канола. Волоські горіхи є відмінним джерелом омега-6-поліненасичених жирних кислот, забезпечуючи організм приблизно 11 грамами лінолевої кислоти. Крім того, вони містять альфа-ліноленову кислоту — рослинну омега-3 жирні кислоти, яка також дуже корисна для здоров’я серця.

7. Чи підтримують здоров’я кісток

Дослідження, проведені в Південній Каліфорнії і опубліковані в Американському журналі клінічного харчування, показують, що ПНЖК можуть допомогти запобігти деформації скелета, що виникають в результаті стоншування кісткових тканин в процесі старіння. І у чоловіків, і у жінок при прийомі омега-6 і омега-3 жирів спостерігалося поліпшення здоров’я кісткової системи, особливо кісток стегна і хребта.

Дослідники прийшли до висновку: «Збільшення співвідношення загальної кількості омега-6 до омега-3 жирних кислот також значно пов’язано з більш низькою мінеральною щільністю кісткової тканини (МЩКТ) стегнової кістки у всіх жінок, і хребта у жінок не використовують гормональну терапію. Більш високе співвідношення омега-6 і омега-3 жирів пов’язано з більш низькою МЩКТ в стегні у обох статей».

Омега-6 продукти і добавки

Існує кілька різних типів омега-6 жирних кислот, і більшість з них (наприклад, лінолева кислота) містяться в рослинних оліях. Лінолева кислота в організмі перетворюється в гамма-ліноленову кислоту (ГЛК), після чого з неї виходить арахідонової кислоти. ГЛК можна виявити в декількох рослинних маслах, в тому числі в маслі примули вечірньої, олії огуречника і олії насіння чорної смородини, вживання яких насправді може зменшити запалення. Велика частина ГЛК, прийнятої в якості біологічно-активної добавки, перетворюється в речовину, зване Дігомі-γ-ліноленова кислота (ДГЛК), яка бореться із запаленням.

Для перетворення ГЛК в ДГЛК необхідні деякі поживні речовини, в тому числі магній, цинк, а також вітаміни С, В3 і В6. Проте, ДГЛК є надзвичайно рідкісною жирними кислотами, що зустрічається тільки в невеликій кількості в продуктах тваринного походження.

Омега-6 жирні кислоти можна знайти у вигляді біологічно-активних добавок, але завжди намагайтеся отримувати ці жири виключно з їжі, наскільки це можливо. Отже, де містяться омега-6 жирні кислоти? Кращими джерелами омега-6 жирних кислот є:

Важливо відзначити, що для того, щоб отримати максимальну користь від омега-6 жирних кислот, вам слід вживати виключно органічні харчові жири, присутні в необроблених цільних продуктах, і повністю виключити вживання ГМО.

Проблема полягає в тому, що типова західна дієта, як правило, містить значно більше омега-6 жирних кислот, ніж омега-3 жирних кислот, зокрема, тому, що омега-6 перебувають у великій кількості шкідливих продуктів, таких як приправи для салатів, картопляні чіпси, піца, макаронні страви, ковбасні вироби, будь-якого роду фаст-фуд і багато інших продуктів.

І навпаки, середземноморська дієта, наприклад, має більш здоровий баланс між омега-3 і омега-6 жирними кислотами, що робить її відмінним вибором для поліпшення здоров’я серця і профілактики серцево-судинних захворювань. Середземноморська дієта на відміну від західної дієти не включає в себе стільки м’яса. Більшість м’ясних продуктів рясніють омега-6 жирними кислотами, хоча яловичина, що отримується з корів, вирощених природними кормами (травою) містить більше омега-3 жирів. Середземноморська дієта включає в себе такі продукти, як свіжі фрукти та овочі, незбиране зерно, рибу, оливкову олію, часник і помірна кількість вина, всі з яких допомагають збалансувати співвідношення жирних кислот.

Більшість омега-6 жирних кислот надходять в наші організми з рослинними оліями, але не слід ними сильно захоплюватися. Надмірне споживання рослинних масел або лінолевої кислоти, може сприяти запаленню і привести до розвитку хвороб серця, раку, астми, артриту і депресії, що є однією з причин того, чому вам необхідно споживати ці жири в помірних кількостях. Проте, було виявлено, що ці жирні кислоти допомагають клітинам правильно функціонувати.

У дослідженні за участю літніх людей, середній вік яких становив 74 роки, споживання омега-6 жирних кислот сприяло зниженню смертності, що говорить про користь цих важливих для здоров’я жирів.

Між кислотами омега-6 і омега-3 для того, щоб ці жири приносили максимальну користь організму, повинен бути баланс. Вчені схиляються до того, що передбачуване співвідношення має становити приблизно 2: 1 омега-6 до омега-3. Отримувати омега-6 з їжі досить легко, і прийом добавок, як правило, не потрібно. Однак, омега-6 жирні кислоти також доступні в оліях, прийнятих в якості харчових добавок, які містять лінолеву кислоту і гамма-ліноленову кислоту (ГЛК), наприклад, в маслі примули вечірньої (ослинник дворічний) і олії чорної смородини. Спіруліна, яку часто називають синьо-зеленими водоростями, також містить ГЛК.

Нижче наведено список різних типів омега-6 жирних кислот, і де вони містяться:

Найбільша кількість Омега-6 жирних кислот міститься в таких продуктах:

Ризики, пов’язані з вживанням омега-6 жирних кислот

Люди з певними захворюваннями, такими як екзема, псоріаз, артрит, цукровий діабет або болючість молочних залоз, слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати будь-які добавки омега-6. Масло огуречника і масло примули вечірньої, як повідомляється, знижують судомний поріг; таким чином, людям, якій потрібно отримувати протисудомні препарати слід проявляти обережність і обговорити це зі своїм лікарем.

Деякі омега-6 жирні кислоти, такі як ГЛК, можуть збільшити або зменшити вплив деяких лікарських препаратів.

Крім того, споживання занадто великої кількості омега-6 і не достатньої кількості омега-3 може викликати дисбаланс жирних кислот, який має безліч негативних наслідків. Це означає, що вам необхідно відстежувати рівень споживання омега-6 жирних кислот і оздоровити ваш раціон харчування. Спробуйте середземноморську дієту в якості керівництва, а також контролю кількості споживаних вами жирів.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: