Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Папайя: корисні властивості та протипоказання

Папайя: корисні властивості та протипоказання

Папайя є неймовірно корисним для здоров’я тропічним фруктом. Вона багата антиоксидантами, які допомагають зменшити запалення, боротися з хворобами і підтримувати ваш організм молодим наскільки це можливо. Нижче ви дізнаєтеся, що представляє собою папайя, корисні властивості і протипоказання її вживання, а також взаємодія з фармацевтичними препаратами.

Ось 8 корисних властивостей папайї:

1. Папайя смачна і багата поживними речовинами

Плоди папайя ростуть на дереві Carica papaya (динному дереві). Смак цих плодів настільки хороший, що Христофор Колумб в ті давні часи називав їх «плодами ангелів». Папайя виникла в Центральній Америці і Південній Мексиці, але в даний час вирощується в багатьох інших частинах світу.

Плоди папайя містять фермент папаїн, який може розщеплювати важкі білкові ланцюги, присутні в м’ясі тварин. У зв’язку з цим властивістю, протягом тисяч років люди використовували папайю для пом’якшення м’яса. Дозрілі плоди папайї можна вживати в їжу в сирому вигляді. Що стосується незрілих плодів, то вони перед вживанням завжди повинні термічно оброблятися, особливо під час вагітності. Це пов’язано з тим, що незрілий плід містить велику кількість латексу, який може стимулювати сутички.

Плід папайї схожий на грушу, і може досягати до 50 см в довжину. Шкірка незрілих плодів має зелений колір, а при дозріванні стає помаранчевою. Внутрішня м’якоть може бути жовтого, оранжевого або червоного кольору, а в центрі є багато чорних насіння. Вони також їстівні, але мають гіркий смак.

Одна маленька папайя (152 г) містить:

Папайя також містить антиоксиданти під назвою каротиноїди, серед яких найпотужнішим є лікопін, присутній у великій кількості в цьому плоді. Більш того, ці корисні антиоксиданти краще засвоюються з папайї, ніж з інших фруктів і овочів.

Підіб’ємо підсумок: Папайя — це тропічний фрукт з високим вмістом вітамінів С і А, поряд з клітковиною і корисними рослинними з’єднаннями. Вона також містить фермент папаїн, який використовується для пом’якшення м’яса.

2. Має потужну антиоксидантну дію

Вільні радикали є реактивними молекулами, що утворюються в процесі обміну речовин у вашому організмі. Вони виконують деякі важливі функції, в тому числі допомагають знищити шкідливі бактерії. Проте, якщо у вас утворюється занадто багато вільних радикалів, ваш організм перебуває в стані окисного стресу, що може привести до хвороби.

Антиоксиданти, в тому числі каротиноїди, виявлені в папайї, здатні нейтралізувати вільні радикали, завдяки чому вони стають не в змозі завдати шкоди. Дослідження показали, що ферментована папайя може зменшити окислювальний стрес у літніх людей і людей з преддиабетом, легкою формою гіпотиреозу і хворобою печінки.

Крім того, багато досліджень показують, що надлишок вільних радикалів в мозку є вагомим фактором у розвитку хвороби Альцгеймера. В одному дослідженні, пацієнтам з хворобою Альцгеймера давали ферментований екстракт папайї протягом 6 місяців, в результаті чого спостерігалося зниження біомаркерів 8-OHdG на 40%. Цей маркер, який вказує на окисне пошкодження ДНК також пов’язаний зі старінням і раком.

Зменшення окислювального стресу обумовлено вмістом лікопіну в папайї і здатністю видаляти надлишок заліза, який, як відомо, сприяє утворенню вільних радикалів.

Підіб’ємо підсумок: Папайя володіє потужними антиоксидантними властивостями, що може допомогти зменшити окислювальний стрес і знизити ризик розвитку деяких захворювань.

3. Папайя володіє протираковими властивостями

Дослідження показують, що лікопін в папайе може знизити ризик розвитку раку, а також може бути корисним для людей, які проходять курс лікування від раку. Протиракові властивості папайї, мабуть, пов’язані з її здатністю знижувати рівень вільних радикалів, які сприяють розвитку і прогресуванню раку.

Крім того, папайя може надавати деякі унікальні види впливу на організм людини, на відміну від інших фруктів. Серед 14 фруктів і овочів, що володіють відомими антиоксидантними властивостями, тільки папайя продемонструвала протипухлинну активність в клітинах раку молочної залози.

У невеликому дослідженні, за участю літніх людей із запаленням і передраковими змінами шлунка, було виявлено, що препарат ферментованої папайї знижує окисне пошкодження. Проте, необхідні додаткові дослідження, перш ніж можна було б робити якісь рекомендації.

Підіб’ємо підсумок: Ранні дослідження показали, що антиоксиданти, що містяться в папайї, можуть знизити ризик розвитку раку і, можливо, навіть уповільнити прогресування раку.

4. Антиоксиданти в папайї можуть поліпшити здоров’я серця

Додавання більшої кількості папайї в раціон харчування може бути корисним для вашого серця. Дослідження показують, що лікопін і вітамін С, що містяться у великій кількості в плодах папайї, можуть допомогти запобігти розвитку хвороб серця, а антиоксиданти можуть захистити ваше серце і посилити захисні ефекти ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) або «хорошого» холестерину.

В одному дослідженні, у людей, які брали протягом 14 тижнів добавки ферментованої папайї, спостерігалося зменшення запалення і поліпшення співвідношення рівня ЛПНЩ і ЛПВЩ жирів, в порівнянні з випробуваними, що приймали плацебо. Поліпшення співвідношення ліпопротеїнів низької і високої щільності пов’язано зі зменшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Підіб’ємо підсумок: Папайя багата на вітамін С і лікопін, які можуть поліпшити здоров’я серця, і знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

5. Папайя бореться із запаленням

Хронічне запалення лежить в основі багатьох захворювань, а шкідливі для здоров’я продукти харчування і неправильний спосіб життя можуть посилювати запальний процес. Запалення може бути виміряна за допомогою аналізу крові на деякі маркери запальної реакції, такі як C-реактивний білок (СРБ), фактор некрозу пухлин (ФНП) і інтерлейкін-6 (ІЛ-6).

Дослідження показали, що багаті антиоксидантами фрукти і овочі, такі як папайя, допомагають зменшити ці запальні маркери. Наприклад, одне дослідження показало, що чоловіки, які збільшили споживання фруктів і овочів з високим вмістом каротиноїдів мали значне зниження СРБ.

Підіб’ємо підсумок: Хронічне запалення лежить в основі багатьох захворювань. Папайя містить дуже велику кількість каротиноїдів, які можуть зменшити запалення.

6. Папайя може поліпшити травлення

Присутній в плодах папайї фермент папаїн може полегшити засвоєння білка. Люди в тропіках вважають папайю засобом від закрепів і синдрому подразненого кишечника (СРК). В одному дослідженні, люди, які брали добавки папайї протягом 40 днів, відчули значне полегшення при запорах і здутті живота. Дослідження показали, що насіння, листя і коріння дерева папайя, також ефективні для лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки у тварин і людини.

Детально про те, що можна зробити, щоб поліпшити травлення ви можете дізнатися на цій сторінці — 12 кращих способів як поліпшити травлення.

Підіб’ємо підсумок: Вживання папайї і прийом біологічно-активних добавок на її основі здатні позбавити від запору і симптомів синдрому подразненого кишечника. Насіння та інші частини рослини також використовуються для лікування виразок шлунково-кишкового тракту.

7. Захищає від пошкодження шкіри

На додаток до підтримки вашого організму здоровим, папайя також може допомогти вашій шкірі виглядати більш пружною і молодий. Надмірна активність вільних радикалів, як вважають, відповідальна за виникнення здебільшого зморшок, в’ялості шкіри та інших виникають з віком пошкоджень шкірного покриву.

Вітамін С і лікопін в папайе захищають вашу шкіру і можуть допомогти зменшити ці ознаки старіння. В одному дослідженні, прийом добавок лікопіну протягом 10-12 тижнів зменшував почервоніння шкіри після перебування на сонці, що є ознакою пошкодження шкіри. В іншому дослідженні, у літніх жінок, що вживали суміш лікопіну, вітаміну С та інших антиоксидантів протягом 14 тижнів спостерігалося видиме і измеримое зменшення глибини зморшок на обличчі.

Підіб’ємо підсумок: Потужні антиоксиданти, що містяться в папайї, можуть допомогти вашій шкірі оправитися від шкідливого впливу сонячних променів і захистити від зморшок.

8. Смачний і універсальний фрукт

Папайя володіє унікальним смаком, який багатьом людям доводиться дуже до душі. Проте, стиглість є ключовим фактором. Незрілі або переспілі плоди папайї можуть сильно відрізнятися за смаком від плодів на піку зрілості. Коли плоди папайї оптимально дозріли, їх колір може варіюватися від жовтого до оранжево-червоного, хоча кілька зелених плям на них є нормою. Плоди повинні піддаватися легкому надавливанию, подібно авокадо. Як і манго, смак плодів папайї поліпшується при охолодженні, так що перед вживанням вам варто потримати їх в холодильнику.

Це також неймовірно універсальний фрукт. Після миття, ви можете розрізати його навпіл уздовж, вийняти насіння, і з’їсти його з шкірки ложкою, як диню або кавун. Шматочки папайї також можна змішати з іншими продуктами, які доповнюють її аромат.

Ось кілька простих рецептів вживання 1 маленького плода:

Підіб’ємо підсумок: Папайя дуже смачний фрукт, смак якого приємніше за все при дозріванні. Його можна вживати в їжу самостійно або в поєднанні з іншими продуктами.

Побічні ефекти і протипоказання

Папайя ймовірно безпечна для більшості людей при вживанні в звичайних кількостях і можливо безпечна при прийомі всередину як ліки. Вона можливо небезпечна при прийомі всередину у великих кількостях або при нанесенні на шкіру у вигляді латексу папайї. Вживання великої кількості папайї може пошкодити стравохід, а нанесення латексу папайї на шкіру може викликати сильне роздратування і алергічні реакції у деяких людей.

Особливі запобіжні заходи та попередження:

Взаємодія

Помірне взаємодія — будьте обережні з цією комбінацією:

Варфарин (Кумадіна) взаємодіє з папайей. Варфарин (Кумадіна) використовується для уповільнення згортання крові. Папайя може посилювати дію варфарину (Кумадіна), і збільшувати ризик виникнення синців і кровотеч.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: