Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Паприка: користь і шкода для організму

Паприка: користь і шкода для організму

Паприка — це пряність, приготована з сушеного перцю рослини Перець стручковий (лат. Capsicum annuum ).

Вона буває різних смаків (солодка, копчена і пекуча), а також різних кольорів (червоний, помаранчевий і жовтий). Паприка у всьому світі користується популярністю, і додається особливо в рисові страви і рагу.

Вона багата не тільки антиоксидантами, але і вітамінами і мінералами.

Ось 6 підтримуваних наукою корисних властивостей паприки — користь і шкода для здоров’я людини.

Харчова цінність, склад і калорійність паприки

Паприка багата мікроелементами і корисними сполуками. У 1 столовій ложці (6,8 грама) паприки міститься (1):

Примітно, що це невелика кількість може похвалитися майже 20% від РСНП вітаміну A.

Ця спеція також містить різні антиоксиданти, які борються з ушкодженням клітин, викликаним реактивними молекулами, званими вільними радикалами.

Пошкодження вільних радикалів пов’язано з хронічними захворюваннями, включаючи хвороби серця і рак. Таким чином, вживання продуктів, багатих антиоксидантами, може допомогти запобігти цим захворювання (2).

Основні антиоксиданти паприки відносяться до сімейства каротиноїдів і включають бета-каротин, капсантін, зеаксантин і лютеїн (3, 4, 5, 6).

Висновок:

Паприка багата декількома вітамінами, мінералами і антиоксидантами. Зокрема, 1 столова ложка (6,8 г) може похвалитися 19% від РСНП вітаміну A.

Чим корисна паприка для організму людини

Ось 6 підтверджених наукою корисних властивостей паприки.

1. Чи може сприяти здоровому зору

Паприка містить кілька поживних речовин, які можуть поліпшити здоров’я очей, включаючи вітамін E, бета-каротин, лютеїн і зеаксантин (7).

Фактично, дослідження пов’язують високий рівень споживання деяких з цих поживних речовин з їжею зі зменшеним ризиком розвитку віковою дегенерацією жовтої плями (макулодистрофію) і катаракти (8, 9).

Зокрема, лютеїн і зеаксантин, які діють як антиоксиданти, можуть запобігти пошкодженню ваших очей (10).

У дослідженні, в якому брало участь більше 1800 жінок, ті, у кого була найвища дієтичне споживання лютеїну і зеаксантину, мали на 32% меншу вірогідність розвитку катаракти, ніж ті, у кого був найнижчий рівень споживання (9).

Інше дослідження, проведене серед 4519 дорослих, також відзначило, що більш високий рівень споживання лютеїну і зеаксантину був пов’язаний зі зниженим ризиком розвитку макулодистрофії (8).

Висновок:

Живильні речовини в паприці, зокрема лютеїн і зеаксантин, пов’язані з поліпшенням здоров’я очей і зниженням ризику катаракти і макулодистрофії.

2. Може зменшити запалення

Деякі сорти паприки, особливо пекучі, містять з’єднання під назвою капсаїцин (11, 12).

Вважається, що капсаїцин зв’язується з рецепторами на ваших нервових клітинах, зменшуючи запалення і біль (13, 14, 15).

Отже, він може захищати від різних запальних і аутоімунних захворювань, включаючи артрит, пошкодження нервів і проблеми з травленням (13, 16).

Кілька досліджень показують, що креми зовнішнього застосування з капсаїцином допомагають зменшити біль, викликану артритом і пошкодженням нервів, але дослідження таблеток капсаїцину більш обмежені (13).

У дослідженні, проведеному за участю 376 дорослих з шлунково-кишковими захворюваннями, добавки з капсаїцином допомогли запобігти запалення і пошкодження шлунка (17).

Інше дослідження на щурах показало, що 10 днів прийому капсаїцину знижували запалення, пов’язане з аутоімунним захворюванням нерва (18).

Проте необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Протизапальну з’єднання капсаїцин в паприці може лікувати біль і боротися із запаленням, пов’язаних з різними захворюваннями, хоча необхідні додаткові дослідження.

3. Чи може поліпшити рівень холестерину

Паприка може принести користь вашому рівню холестерину.

Зокрема, капсантін — каротиноид в цій популярній спеції — може підвищувати рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого), що пов’язано з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (19, 20, 21).

Одне двотижневе дослідження показало, що у щурів, яких годували паприкою і капсантін, спостерігалося значне підвищення рівня ЛПВЩ у порівнянні з щурами на контрольній дієті (20).

Каротиноїди в паприці також можуть допомогти знизити рівень загального холестерину і холестерину ЛПНЩ (поганого), які пов’язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань (19).

У 12-тижневому дослідженні за участю 100 здорових дорослих ті, хто приймав добавку, що містить 9 мг каротиноїдів паприки в день, мали значно нижчі рівні холестерину ЛПНЩ (поганий) і загального холестерину, ніж ті, хто отримував плацебо (22).

Тим не менш необхідні більш великі дослідження.

Висновок:

Дослідження показують, що каротиноїди в паприці можуть допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) і підвищити рівень холестерину ЛПВЩ (хороший), тим самим покращуючи здоров’я серця.

4. Чи може володіти протираковими властивостями

Численні з’єднання в паприці можуть захистити від раку.

Було виявлено, що деякі каротиноїди паприки, в тому числі бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, борються з окислювальним стресом, який, як вважається, підвищує ризик виникнення деяких видів раку (23, 24).

Примітно, що в дослідженні, проведеному серед майже 2000 жінок, у жінок з найвищими рівнями бета-каротину, лютеїну, зеаксантину і загальних каротиноїдів в крові ймовірність розвитку раку молочної залози була на 25-35% менше (25).

Більш того, капсаїцин в паприці може пригнічувати ріст і виживання ракових клітин, впливаючи на експресію декількох генів (26).

Однак необхідні більш великі дослідження протипухлинного потенціалу цієї спеції.

Висновок:

З’єднання паприки, включаючи каротиноїди і капсаїцин, можуть блокувати ріст ракових клітин і боротися з окислювальним стресом, пов’язаним з ризиком розвитку раку. Проте необхідні додаткові дослідження.

5. Чи може поліпшити контроль цукру в крові

Капсаїцин в паприці може допомогти впоратися з цукровим діабетом.

Це пов’язано з тим, що капсаїцин може впливати на гени, що беруть участь в контролі цукру в крові, і пригнічувати ферменти, які розщеплюють цукор в вашому організмі. Він також може поліпшити чутливість до інсуліну (27, 28).

В 4-тижневому дослідженні за участю 42 вагітних жінок з цукровим діабетом щоденне вживання капсаїцину в дозі 5 мг значно знижувало рівень цукру в крові після їжі в порівнянні з плацебо (29).

Ще одне 4-тижневе дослідження за участю 36 дорослих показало, що дієта з капсаїцин-містить перцем чилі значно знижує рівень інсуліну в крові після їжі в порівнянні з дієтою без чилі. Більш низькі рівні інсуліну зазвичай вказують на кращий контроль рівня цукру в крові (30).

Проте необхідні подальші дослідження.

Висновок:

Капсаїцин в паприці може допомогти знизити рівень цукру в крові і рівень інсуліну, що може бути особливо корисно для людей з цукровим діабетом.

6. Важлива для здоров’я крові

Паприка багата залізом і вітаміном E — двома мікроелементами, необхідними для здорової крові.

Залізо є важливою частиною гемоглобіну — білка в еритроцитах, який допомагає переносити кисень по всьому організму — а вітамін E необхідний для створення здорових мембран для цих клітин (31, 32).

Отже, недолік будь-якого з цих поживних речовин може знизити кількість червоних кров’яних клітин. Це може викликати анемію — стан, зазначене втомою, блідістю шкіри і задишкою (31, 32, 33).

Фактично, одне дослідження за участю 200 молодих жінок пов’язувало низьке споживання заліза з майже в 6 разів підвищеним ризиком анемії в порівнянні з адекватним споживанням (34).

Більш того, дослідження на тваринах показують, що вітамін E дуже ефективний у відновленні ушкоджень еритроцитів, і що недолік цього вітаміну може призвести до анемії (32, 35).

Висновок:

Паприка багата залізом і вітаміном E, які допомагають створювати здорові еритроцити і можуть запобігти анемію.

Потенційна шкода паприки і протипоказання

Задокументовано дуже мало алергічних реакцій на паприку, але, як і у випадку з будь-якою їжею, алергія являє собою потенційний ризик, особливо в середовищі, де ви працюєте і торкаєтеся до багатьох різних спецій в короткі проміжки часу (36).

Тому будьте обережні і негайно зв’яжіться з лікарем, якщо ви помітили будь-які симптоми алергії, такі як набряк рота або губ, або контактний дерматит на руках після їжі і обробки цієї спеції.

Паприку легко включити в раціон харчування

Паприка — це універсальна спеція, яку можна додавати в безліч страв.

Існує три основні сорти, які відрізняються за смаком і кольором залежно від вирощування і переробки перцю.

На додаток до своєї солодощі солодка паприка має легку димність. Її можна використовувати в якості приправи до м’яса, картопляного салату і яйцям.

З іншого боку, пекуча паприка часто додається в супи і рагу.

Нарешті, солодкий, димний смак копченої паприки найкраще підходить до страв з рису, сочевиці і квасолі.

Ви також можете додати паприку до простих, повсякденних страв, посипаючи їй яйця круто, нарізані овочі, соуси, приготований рис, смажену картоплю і салати.

Хоча добавки з паприкою також доступні, дослідження по їх безпеки та ефективності дуже обмежені.

Висновок:

Три сорти паприки — солодка, пекуча і копчена — можуть бути додані до м’яса, супів, яєць, квасолі, рису і багатьом іншим стравам.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: