Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Побічні ефекти чаю: 9 причин не пити занадто багато

Побічні ефекти чаю: 9 причин не пити занадто багато

Чай є одним з найулюбленіших напоїв в світі.

Найпопулярнішими сортами є зелений, чорний і улун — всі вони зроблені з листя рослини Camellia sinensis (1).

Мало що може бути таким же приємним або заспокійливим, як випити чашку гарячого чаю, але користь цього напою на цьому не закінчується.

Протягом століть чай використовувався в народній медицині в зв’язку з його цілющими властивостями. Більш того, сучасні дослідження показують, що рослинні сполуки в чаї можуть зіграти роль в зниженні ризику розвитку хронічних захворювань, таких як рак, ожиріння, цукровий діабет і хвороби серця (1).

Хоча більшості людей помірне вживання чаю приносить користь, споживання більше 3-4 чашок (710-950 мл) в день може викликати деякі негативні побічні ефекти.

Ось 9 можливих побічних ефектів вживання занадто великої кількості чаю.

1. Зменшення засвоєння заліза

Чай є багатим джерелом класу з’єднань під назвою таніни. Таніни можуть зв’язуватися з залізом в певних продуктах, роблячи його недоступним для всмоктування в травному тракті (2).

Дефіцит заліза є одним з найбільш поширених видів дефіциту поживних речовин в світі, і, якщо у вас низький рівень заліза, надмірне споживання чаю може погіршити ваш стан.

Дослідження показують, що чайні таніни з більшою ймовірністю перешкоджають засвоєнню заліза з рослинних джерел, ніж з продуктів тваринного походження. Таким чином, якщо ви дотримуєтеся сувору веганські або вегетаріанську дієту, вам слід звернути особливу увагу на те, скільки чаю ви споживаєте (2).

Точна кількість дубильних речовин в чаї може значно варіюватися в залежності від типу і способу його приготування. При цьому обмеження споживання до 3-менш чашок (710 мл) в день, ймовірно, є безпечним діапазоном для більшості людей (2).

Якщо у вас недолік заліза, але ви все ще любите пити чай, розгляньте можливість вживання його між прийомами їжі в якості додаткової міри обережності. Це знизить ймовірність зменшення здатності організму засвоювати цей мінерал.

Висновок:

Вміщені в чаї таніни можуть зв’язуватися з залізом в рослинній їжі, зменшуючи кількість, яке ви можете засвоювати в травному тракті. Якщо у вас недолік заліза, пийте чай між прийомами їжі.

2. Збільшення тривоги, стресу і занепокоєння

Чайне листя містять кофеїн. Надмірне споживання кофеїну з чаю або з будь-якого іншого джерела може викликати почуття тривоги, стресу і занепокоєння (3).

У середній чашці чаю (240 мл) міститься близько 11-61 мг кофеїну, в залежності від сорту і способу заварювання (4, 5).

Чорний чай, як правило, містить більше кофеїну, ніж зелений і білий, і чим довше ви заварюєте чай, тим вище в ньому рівень вмісту кофеїну (5).

Дослідження показують, що дози кофеїну до 200 мг в день навряд чи викличуть у більшості людей значну тривогу. Проте деякі люди більш чутливі до впливу кофеїну, ніж інші, і їм може знадобитися подальше обмеження їх споживання (3).

Якщо ви помітили, що через звичку до чаю ви відчуваєте тривогу або нервозність, це може бути ознакою того, що ви п’єте занадто багато цього напою.

Ви також можете подумати про те, щоб віддавати перевагу трав’яному чаю без кофеїну. Трав’яні чаї не зважають справжніми, тому що вони не отримані з рослини Camellia sinensis. Замість цього вони зроблені з різних інгредієнтів без кофеїну, таких як квіти, трави і фрукти.

Висновок:

Надмірне споживання кофеїну з чаю може викликати тривогу і занепокоєння. Якщо ви помітили ці симптоми, зменшіть споживання чаю або спробуйте замінити його на трав’яні чаї без кофеїну.

3. Поганий сон

Оскільки чай природним чином містить кофеїн, надмірне споживання може порушити ваш цикл сну.

Мелатонін — це гормон, який сигналізує вашому мозку, що пора спати. Деякі дослідження показують, що кофеїн може пригнічувати вироблення мелатоніну, що призводить до погіршення якості сну (6).

Поганий сон пов’язаний з безліччю психічних проблем, включаючи втому, порушення пам’яті і зниження концентрації уваги. Більш того, хронічне недосипання пов’язане з підвищеним ризиком розвитку ожиріння і поганим контролем рівня цукру в крові (6, 7).

Люди засвоюють кофеїн з різною швидкістю, і важко точно передбачити, як це вплине на характер сну у всіх.

Деякі дослідження показали, що навіть всього 200 мг кофеїну, споживаного за 6 або більше годин до сну, можуть негативно вплинути на якість сну, тоді як в інших дослідженнях не спостерігалося значного ефекту (6).

Якщо ви відчуваєте симптоми, пов’язані з поганою якістю сну і регулярним вживанням чаю з кофеїном, ви можете подумати про скорочення свого споживання, особливо якщо ви також вживаєте інші містять кофеїн напої або добавки.

Висновок:

Надмірне споживання кофеїну з чаю може знизити вироблення мелатоніну і порушити сон.

4. Нудота

Деякі сполуки в чаї можуть викликати нудоту, особливо при вживанні у великих кількостях або натщесерце.

Таніни в чайному листі відповідають за гіркий, сухий смак чаю. В’язка природа танинов також може дратувати тканини травного тракту, що може привести до неприємних симптомів, таким як нудота або біль в животі (8).

Кількість чаю, необхідне для досягнення цього ефекту, може значно варіюватися в залежності від людини.

Більш чутливі люди можуть відчувати ці симптоми після того, як випили всього 1-2 чашки (240-480 мл) чаю, тоді як інші можуть пити більше 5 чашок (1,2 літра), не помічаючи будь-яких побічних ефектів.

Якщо ви помітили будь-якої з цих симптомів після вживання чаю, ви можете розглянути можливість зменшення загальної кількості випитого за один раз.

Ви також можете спробувати додати трохи молока або поїсти з чаєм. Таніни можуть зв’язуватися з білками і вуглеводами в їжі, що може мінімізувати роздратування травної системи (8).

Висновок:

Таніни в чаї можуть дратувати травні тканини у чутливих людей, приводячи до таких симптомів, як нудота або біль в животі.

5. Печія

Кофеїн в чаї може викликати печію або посилити вже існуючі симптоми кислотного рефлюксу.

Дослідження показують, що кофеїн може розслабляти сфінктер, який відокремлює ваш стравохід від шлунку, дозволяючи кислого вмісту шлунка легше проникати в стравохід (9).

Кофеїн може також сприяти збільшенню загального виробництва шлункової кислоти (10).

Звичайно, вживання чаю не обов’язково може викликати печію. Люди по-різному реагують на вплив однієї і тієї ж їжі.

Проте якщо ви регулярно п’єте велику кількість чаю і часто відчуваєте печію, можливо, варто скоротити споживання і подивитися, чи покращаться ваші симптоми.

Висновок:

Кофеїн в чаї може викликати печію або погіршити існуючий кислотний рефлюкс через його здатності розслабляти нижній стравохідний сфінктер і збільшувати вироблення кислоти в шлунку.

6. Ускладнення вагітності

Вплив високих рівнів кофеїну з таких напоїв, як чай, під час вагітності може збільшити ризик ускладнень, таких як викидень і низька маса тіла при народженні (11, 12).

Дані про шкоду кофеїну під час вагітності неоднозначні, і до сих пір неясно, наскільки безпечно його вживання в цей період. Проте більшість досліджень показують, що, якщо ви зберігаєте щоденне споживання кофеїну нижче 200-300 мг ризик ускладнень залишається відносно низьким (11).

Проте American College of Obstetricians and Gynecologists рекомендує не перевищувати рівень споживання кофеїну в 200 мг в день (13).

Загальний вміст кофеїну в чаї може варіюватися, але зазвичай становить 20-60 мг на чашку (240 мл). Таким чином, щоб не помилитися, краще не пити більше 3 чашок (710 мл) в день (4).

Щоб уникнути впливу кофеїну під час вагітності деякі жінки замість звичайного чаю воліють пити трав’яний чай без кофеїну. Однак не всі трав’яні чаї безпечні для використання під час вагітності.

Наприклад, трав’яні чаї, що містять воронец гроновидний або солодку, можуть викликати передчасні пологи, і їх слід уникати (14, 15).

Якщо ви вагітні і стурбовані вживанням кофеїну або трав’яного чаю, обов’язково зверніться до лікаря.

Висновок:

Надмірне вплив кофеїну з чаю під час вагітності може призвести до ускладнень, таким як викидень або низька маса тіла при народженні. Трав’яні чаї також слід використовувати з обережністю, так як деякі інгредієнти можуть викликати пологи.

7. Головні болі

Споживання кофеїну час від часу може допомогти зменшити певні типи головного болю. Однак при регулярному вживанні можливий протилежний ефект (15).

Регулярне споживання кофеїну з чаю може сприяти періодичним головних болів.

Деякі дослідження показують, що всього лише 100 мг кофеїну в день може сприяти щоденного рецидиву головного болю, але точна кількість, необхідне для того, щоб викликати головний біль, може варіюватися в залежності від переносимості людини (16).

У чаї міститься менше кофеїну, ніж в інших популярних типах напоїв з кофеїном, таких як солодкі газовані напої або каву, але деякі сорти можуть містити до 60 мг кофеїну на чашку (240 мл) (4).

Якщо у вас періодично виникають головні болі і ви думаєте, що вони можуть бути пов’язані з вживанням чаю, спробуйте на час зменшити або виключити цей напій зі свого раціону, щоб побачити, чи покращиться ваше самопочуття.

Висновок:

Регулярне вживання надмірної кількості кофеїну з чаю може призвести до хронічних головних болів.

8. Запаморочення

Хоча відчуття легкого запаморочення є менш поширеним побічним ефектом, це може бути пов’язано з вживанням занадто великої кількості кофеїну з чаю.

Цей симптом зазвичай асоціюється з великими дозами кофеїну, зазвичай більш 400-500 мг або приблизно 6-12 чашок (1,4-2,8 літра) чаю. Проте запаморочення може виникнути і при менших дозах у людей, які особливо чутливі (17).

Як правило, не рекомендується вживати так багато чаю. Якщо ви помітили, що у вас часто паморочиться в голові після чаювання, виберіть варіант з низьким вмістом кофеїну або проконсультуйтеся з лікарем.

Висновок:

Великі дози кофеїну з чаю можуть викликати запаморочення. Цей конкретний побічний ефект зустрічається рідше, ніж інші, і зазвичай виникає, тільки якщо споживання перевищує 6-12 чашок (1,4-2,8 літра).

9. Кофеїнова залежність

Кофеїн є стимулятором, що формує звичку, і регулярне споживання чаю або будь-якого іншого джерела може призвести до залежності.

Симптоми відміни кофеїну можуть включати головний біль, дратівливість, прискорене серцебиття і втома (18).

Рівень впливу, необхідний для розвитку залежності, може значно варіюватися в залежності від індивідуальних особливостей людини. Проте деякі дослідження припускають, що залежність може почати розвиватися вже через 3 дні після послідовного прийому, з підвищеним ступенем тяжкості з плином часу (18).

Висновок:

Навіть споживання невеликої кількості чаю на регулярній основі може сприяти залежності від кофеїну. Симптоми відміни включають втому, дратівливість і головні болі.

Підведемо підсумок

Чай є одним з найпопулярніших напоїв у світі. Він не тільки смачний, але і пов’язаний з численними корисними ефектами в відношення здоров’я, включаючи зменшення запалення і зниження ризику розвитку хронічних захворювань.

Хоча помірне споживання корисно для більшості людей, надмірне його вживання може призвести до негативних побічних ефектів, таких як неспокій, головний біль, проблеми з травленням і порушення сну.

Більшість людей можуть пити 3-4 чашки (710-950 мл) чаю в день без побічних ефектів, але деякі можуть відчувати побічні ефекти при більш низьких дозах.

Більшість пов’язаних з вживанням чаю відомих побічних ефектів пов’язані з містяться в ньому кофеїном і танинами. Деякі люди більш чутливі до цих сполук, ніж інші. Тому важливо звернути увагу на те, як ваша звичка до чаю може вплинути на вас особисто.

Якщо ви відчуваєте які-небудь побічні ефекти, які, на вашу думку, можуть бути пов’язані з вживанням чаю, постарайтеся поступово знижувати його споживання, поки не знайдете відповідний для вас рівень.

Якщо ви не впевнені, скільки чаю ви повинні пити, проконсультуйтеся з лікарем.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: