Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Поліненасичені жири: що це таке і в яких продуктах містяться

Поліненасичені жири: що це таке і в яких продуктах містяться

Поліненасичені жири — це ліпіди, в яких складова частина вуглеводневого ланцюга має дві або більше вуглець-вуглецевих подвійних зв’язків. Ці жири присутні в основному в горіхах, насінні, рибі, водоростях, бадиллі рослин і Кріль. Поліненасичені жирні кислоти є «корисними» для здоров’я жирами, так як вони складаються з ненасичених жирів. Нижче ви докладно дізнаєтеся, що таке поліненасичені жири, в яких продуктах вони містяться і в чому полягає їх користь.

Корисні властивості поліненасичених жирних кислот (ПНЖК)

Ось деякі з найбільш важливих доведених корисних властивостей багатих поліненасиченими жирами продуктів і добавок, що містять ПНЖК.

Потенційна користь від вживання ПНЖК

За результатами попередніх досліджень, омега-3 жирні кислоти, присутні в водоростевому маслі, риб’ячому жирі, рибі і морепродуктах, знижують ризик виникнення інфарктів міокарда. Поточні дослідження показують, що омега-6 жирні кислоти, присутні в соняшниковій олії і сафлорова маслі, можуть також знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Серед омега-3-поліненасичених жирних кислот, не одна з них форм не пов’язана з ризиком розвитку раку грудей у ​​жінок. Високий рівень докозагексаєнової кислоти (найбільш поширена форма ПНЖК омега-3 в мембранах еритроцитів) був пов’язаний зі зниженням ризику розвитку раку молочної залози. Докозагексаєнова кислота (ДГК), що отримується шляхом споживання поліненасичених жирних кислот, пов’язана з поліпшенням когнітивних функцій і поведінки. Крім того, ДГК має життєво важливе значення для сірої речовини людського мозку, а також стимуляції сітківки ока і нейротрансмиссии.

За даними попередніх досліджень, прийом добавок поліненасичених жирів показаний для зменшення ризику розвитку бічного аміотрофічного склерозу (БАС, хвороба Лу Геріга).

Важливість співвідношення омега-6/омега-3 жирних кислот, встановлених порівняльними дослідженнями, показує, що співвідношення омега-6/омега-3 — 4: 1, може внести свій вклад в здоров’я.

Через нестачу ейкозапентаеновой кислоти (ЕПК) і докозагексаєнової кислоти (ДГК) в вегетаріанської дієти, високі дози альфа-ліпоєвої кислоти (АЛК) забезпечують організм вегетаріанців і веганів обмеженою кількістю ЕПК, і дуже малою кількістю ДГК.

Існують суперечливі асоціації між дієтичними факторами і фібриляцією передсердь (ФП). У дослідженні, опублікованому в 2010 році в журналі The American Journal of Clinical Nutrition, вчені виявили що споживання поліненасичених жирів не має значного зв’язку з ФП.

Знижують рівень тригліцеридів

Поліненасичені жири знижують рівень тригліцеридів. American Heart Association рекомендує людям з високим вмістом тригліцеридів замінити насичені жири в раціоні харчування поліненасиченими жирами. Поліненасичені жирні кислоти сприяють очищенню організму від шкідливих жирів, таких як насичені жири (шкідливі тільки якщо споживаються в великій кількості), холестерин і тригліцериди. У дослідженні, проведеному в 2006 році на чолі з дослідником Е. Балк, було виявлено, що риб’ячий жир підвищує рівень «хорошого» холестерину, відомого під назвою ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) і знижує рівень тригліцеридів. В іншому дослідженні, проведеному в 1997 році на чолі з Вільямом С. Харріс, було виявлено, що щоденний прийом 4 г риб’ячого жиру знижує рівень тригліцеридів на 25 — 35%.

Знижують кров’яний тиск

Поліненасичені жирні кислоти можуть допомогти знизити кров’яний тиск. Деякі дослідження показують, що люди, раціон харчування яких багатий ПНЖК, або люди, які беруть добавки риб’ячого жиру і поліненасичених жирів, мають нижчий кров’яний тиск.

Споживання під час вагітності

Споживання омега-3 жирних кислот під час вагітності має вирішальне значення для розвитку плода. Під час внутрішньоутробного періоду ці жири необхідні для формування синапсів і клітинних мембран. Ці процеси також відіграють важливу роль після народження, сприяючи нормальним реакцій центральної нервової системи на травми і стимуляції сітківки ока.

Ракові захворювання

У дослідженні 2010 року брали участь 3081 жінка, яка страждає на рак молочної залози, де вчені досліджували вплив поліненасичених жирів на цей вид раку. Було виявлено, що отримання великої кількості довголанцюжкових омега-3 поліненасичених жирів з продуктів харчування на 25% знижувало ризик розвитку повторних випадків виникнення раку молочної залози. Також було встановлено, що у брали участь в експерименті жінок був знижений рівень смертності. Споживання поліненасичених жирів у формі добавок риб’ячого жирних речовин не знижувало ризик виникнення рецидивів раку молочної залози, хоча автори відзначили, що жінок, які приймали добавки, було лише близько 5%.

Принаймні одне дослідження на мишах показало, що споживання великої кількості поліненасичених жирів (але не мононенасичених жирів) може збільшити метастазування раку у щурів. Дослідники виявили, що лінолева кислота в поліненасичених жирах підсилює прилипання циркулюючих пухлинних клітин до стінок кровоносних судин і віддалених органів. Згідно зі звітом: «Нові дані підтверджують ранні свідоцтва інших досліджень про те, що люди, які споживають велику кількість поліненасичених жирів можуть збільшити ризик поширення раку».

Схильність поліненасичених жирів до окислення є ще одним можливим фактором ризику. Це призводить до утворення вільних радикалів, і в кінцевому рахунку до прогорклости. Дослідження показали, що низькі дози коензиму Q10 зменшують це окислення. Поєднання раціону харчування, багатого поліненасиченими жирними кислотами і прийом добавок коензиму Q10 призводить до більш тривалої тривалості життя у щурів. Дослідження на тваринах показали зв’язок між поліненасиченими жирами і частотою утворення пухлин. У деяких з цих досліджень частота утворення пухлин збільшується зі збільшенням споживання поліненасичених жирів (до 5% від загального отримання калорій з їжі).

Проте, навіть без прийому добавок коензиму Q10 вплив ПНЖК на здоров’я розглядається більше з точки зору користі, ніж шкоди, через передбачуваного зниження рівня «поганого» холестерину.

У яких продуктах присутні поліненасичені жири

Зміст ПНЖК на кожні 100 г продукту:

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: