Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Рапсове масло: користь і шкода для здоров’я

Рапсове масло: користь і шкода для здоров'я

Рослина ріпак зазвичай цвіте влітку і славиться своїми золотисто-жовтими квітами.

Ріпак належить до сімейства капустяних, і тісно пов’язаний з ріпою і гірчицею.

Його масло, відоме як рапсове або «канола», широко використовується для приготування їжі, випічки і обробки харчових продуктів.

У цій статті розглядаються харчова цінність, користь і потенційна шкода рапсового масла.

Виробництво і застосування

Канада є найбільшим виробником рапсового масла, Німеччина посідає друге місце. Рапсове масло також називається «канола». Насправді назва «канола» походить від поєднання слів «Can», що означає Канада, і «ola», що означає масло.

Спочатку кулінарне рапсове масло розроблялося шляхом традиційного схрещування. Однак більшість доступних сьогодні сортів генетично модифіковані (ГМ), щоб бути стійкими до шкідників. Таким чином, ці продукти класифікуються як генетично модифіковані організми (ГМО).

Рапсове масло і масло канола: в чому різниця?

Важливо розрізняти два основних типи рапсового масла: промислове і кулінарне. Кулінарна версія також відома як канола.

Промислове рапсове масло використовується в автомобільній і хімічної промисловості, а кулінарний варіант — для приготування їжі. Ці два сорти помітно різняться через їх генетичного складу і вмісту ерукової кислоти, яка у великих кількостях шкідлива для вашого здоров’я.

Фактично, щоб масло можна було назвати канола, рівень ерукової кислоти в ньому повинен бути 2% або менше, і воно повинно відповідати міжнародним стандартам. В іншому випадку воно буде позначено як «рапсове масло». Однак більшість сортів в продуктових магазинах — це масло канола.

Висновок:

Рапсове масло використовується в промислових і кулінарних цілях. Щоб отримати назву «канола», воно повинно мати більш низький рівень вмісту ерукової кислоти і відповідати міжнародним стандартам. Воно було названо «канола» на честь Канади — найбільшого виробника.

Харчова цінність, склад і калорійність рапсового масла

Рапсове масло — це чистий жир, тому воно не містить білків і вуглеводів. Проте воно є хорошим джерелом корисних жирів і жиророзчинних вітамінів.

Одна столова ложка (15 мл) рапсового масла (канола) містить:

Воно є відмінним джерелом вітаміну E — потужного антиоксиданту, який підтримує здоров’я шкіри і очей.

Крім того, в ньому міститься мало насичених жирів і багато ненасичених жирів, що пов’язано з поліпшенням здоров’я серця.

Зокрема, воно є хорошим джерелом альфа-ліноленової кислоти (АЛК) — типу омега-3 жиру. АЛК — це незамінний жир, який в організмі перетворюється в ейкозапентаєнову кислоту (ЕПК) і докозагексаеновую кислоту (ДГК). Дієта з високим вмістом цих жирів пов’язана з користю для здоров’я серця.

Рапсове масло також багато омега-6 жирними кислотами, які підтримують загальне здоров’я при вживанні в помірних кількостях. Проте більшість людей отримують занадто багато омега-6 жирних кислот зі свого раціону, що може привести до запалення.

На щастя, рапсове масло має співвідношення омега-3 до омега-6 1: 2, що вважається здоровим балансом двох жирів. Більшість експертів сходяться на думці, що співвідношення 1: 4 або менш ідеально підходить для доброго здоров’я, що робить рапсове масло відмінним варіантом.

Дослідження впливу цього масла на рівень холестерину в крові неоднозначні. Однак недавній аналіз досліджень показав, що регулярне вживання рапсового масла призводить до зниження загального рівня холестерину і холестерину ЛПНЩ (поганий), що може допомогти запобігти розвитку серцево-судинних захворювань.

Висновок:

Рапсове масло містить багато ненасичених жирів і вітамінів E і K. Воно містить корисне співвідношення омега-3 і омега-6 жирів, що може позитивно впливати на здоров’я серця.

Переваги рапсового масла

Хоча існує певна суперечність в відношення ріпакової олії, його використання може мати деякі переваги.

Висока температура димленія

Рапсове масло можна використовувати при високих температурах в зв’язку з його високою температурою димленія, тобто воно не буде горіти до температури близько 204 ° C, після чого воно почне диміти. При цій температурі молекули жиру починають руйнуватися і створювати шкідливі сполуки.

Точка димленія є важливим фактором, який слід враховувати при виборі здорового кулінарного масла. Один з факторів, що визначають це — наскільки масло рафіноване. Чим більше рафіновано, тим вище температура димленія.

Оскільки рапсове масло має високий ступінь очищення — а це означає, що багато його домішки і вільні жирні кислоти були видалені — воно має більш високу температуру димленія, ніж інші олії, такі як оливкова олія.

Це робить його ідеальним для смаження на сковороді, випікання, смаження у фритюрі і інших високотемпературних методах приготування їжі.

Воно несмачне і універсальне

Рапсове масло має дуже м’який смак, що дозволяє використовувати його в різних кулінарних цілях.

Воно добре підходить для заправки салатів, соусів та випічки, і може використовуватися для смаження на сковороді або у фритюрі, не додаючи будь-якого додаткового смаку і аромату вашій страві.

Доступне за ціною

Залежно від того, де ви живете, ви зазвичай можете купити 1 літр рапсового масла менш ніж за половину вартості оливкового масла того ж обсягу.

Масла вищої якості, такі як оливкова олія екстра-класу, коштують дорожче в зв’язку з більш тонкої технологією обробки і більш короткому терміну придатності.

Висновок:

Рапсове масло є недорогим, не має запаху і може використовуватися при високих температурах, що робить його дуже універсальним і доступним рослинним маслом.

Потенційна шкода рапсового масла

Хоча є багато переваг використання ріпакової олії, існують деякі суперечки щодо його використання.

Ось деякі потенційні недоліки споживання ріпакової олії.

Генетично модифікована

Велика частина рапсового масла, що продається в продуктових магазинах і присутнього в продуктах харчування, генетично модифікована (ГМ).

Змінюючи гени рослини ріпаку, щоб воно стало стійким до шкідників, виробники можуть отримувати більш високу врожайність, в результаті чого виходить більш доступний продукт з меншими відходами.

Хоча це може сприйматися як хороший момент, існують деякі побоювання з приводу ГМ-продуктів і їх впливу на здоров’я, особливо в відношення їх здатності викликати алергії, стійкість до антибіотиків і рак.

Крім того, деякі культури і релігії уникають ГМ-продуктів, оскільки вони розглядаються як неприродна форма їжі.

Проте більшість досліджень показують, що генетично модифіковані продукти безпечні для споживання і не роблять шкідливого впливу на здоров’я. Оскільки генетично модифіковані продукти створюються з використанням щодо нової технології, необхідні більш довгострокові дослідження.

Якщо ви вирішите уникати вживання ГМ-продуктів, обов’язково придбайте рапсове масло, яке сертифіковане як «Без ГМО».

Сильно оброблено

Більшість масел, використовуваних в харчовій промисловості, сильно перероблені, і рапсове масло не є винятком.

Для «очищення» масла додається хімічний розчинник під назвою гексан. Потім в процесі фільтрації води видаляються вільні жирні кислоти, смоли і неприємні кольору.

Хоча цей процес вважається безпечним, він призводить до зниження вмісту вітаміну E і вільних жирних кислот, що може знизити корисні властивості олії. Оброблені масла також мають тенденцію містити більше омега-6 жирних кислот, і споживання великої їх кількості може сприяти запаленню.

Якщо ви шукаєте альтернативу ріпакової олії високого ступеня очищення, ви можете спробувати версію холодного віджиму. Цей метод обробки дозволяє маслу зберігати більшість своїх поживних речовин. Однак його важко знайти в більшості продуктових магазинів, і зазвичай його можна знайти тільки в Інтернеті.

Висновок:

Велика частина рапсового масла генетично модифікована (ГМ). Хоча ГМ-продукти вважаються безпечними для вживання, багато людей вважають за краще уникати їх. Крім того, це масло зазвичай піддається сильної обробці, що може привести до зниження якості поживних речовин і негативних наслідків для здоров’я.

Підведемо підсумок

Рапсове масло широко використовується у всьому світі. Воно популярне своєю доступністю і універсальністю в якості рослинного масла і зазвичай використовується в якості салатної заправки, в випічці і смаженні.

Це хороше джерело корисних жирів, але, як правило, воно зазнає значної переробці, що може знизити його харчову цінність і вплинути на здоров’я.

По можливості намагайтеся віддавати перевагу ріпакової олії холодного віджиму або мінімально рафінованому, яке зберігає більшість вихідних поживних речовин і має корисні властивості.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: