Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Сальмонельоз: причини, симптоми, лікування, профілактика

Сальмонельоз: причини, симптоми, лікування, профілактика

Харчове отруєння може бути викликане всілякими видами інфекцій шлунково-кишкового тракту. До них же відноситься і Сальмонельоз.

Причини виникнення сальмонельозу

Причиною сальмонельозу стають різні типи сальмонел. Харчове отруєння, яке викликається сальмонелою, відбувається при вживанні зараженої їжі або води забрудненої фекаліями, що містять бактерії сальмонели.

Зазвичай причиною розвитку сальмонельозу стають з’їдені недоварені яйця і птиця, заражені цими бактеріями. Однак, будь-яка їжа або напої можуть бути заражені бактеріями сальмонели, якщо до них торкався чоловік руками, на яких є ці неспороносні бактерії. Це зазвичай відбувається при контакті із зараженою їжею або калом, після чого руки не миються або миються недостатньо ретельно.

Бактерії сальмонели часто зустрічаються в фекаліях тварин, які страждають на діарею. Вони також часто зустрічається в калі рептилій, навіть якщо тварина здорово.

Які фактори ризику харчового отруєння сальмонелою

Харчове отруєння сальмонелою може виникнути в будь-якому віці, але існує ряд факторів, що збільшують ризик розвитку захворювання. Не всі люди з чинниками ризику можуть отримати харчове отруєння сальмонелою.

Фактори ризику харчового отруєння сальмонелою включають в себе:

Як знизити ризик харчового отруєння сальмонелою

Ви можете знизити ризик зараження і розвитку харчового отруєння сальмонелою наступним чином:

Дізнатися про те, які продукти найбільш схильні до ризику забруднення сальмонелою ви можете тут — 9 продуктів найбільш часто викликають харчове отруєння.

Симптоми сальмонельозу

Типовими симптомами сальмонельозу є діарея і спазми в животі. Пронос, іноді може бути з кров’ю. Ви також можете відчувати загальну інтоксикацію і нудоту, може виникати блювота і піднятися висока температура (лихоманка).

Симптоми сальмонельозу, як правило, виникають після 12 — 72 годин після вживання зараженої їжі, або контакту з інфікованою твариною або людиною. Період до появи симптомів називається «інкубаційним періодом».

У більшості людей симптоми сальмонельозу проявляються відносно м’яко і поліпшення настає протягом 4 — 7 днів без будь-якого специфічного лікування. Проте, іноді, симптоми можуть бути більш серйозними і/або можуть виникнути ускладнення. При серйозних симптомах і ускладненнях може виникнути зневоднення організму. Вам необхідно звернутися до лікаря якомога швидше, якщо ви підозрюєте, що ви або ваша дитина заражені сальмонелою і страждаєте від зневоднення, і почати лікування. Помірне зневоднення зазвичай легко усувається при вживанні великої кількості рідини. Сильне зневоднення може бути небезпечним для життя якщо швидко не почати лікування, оскільки органи вашого організму потребують рідини для нормального функціонування.

Симптоми зневоднення у дітей

Зневоднення найімовірніше може виникнути в наступних випадках:

Симптоми зневоднення у дорослих

Зневоднення у дорослих найчастіше відбувається:

Лікування сальмонельозу

Гостра кишкова інфекція під назвою сальмонельоз зазвичай повністю виліковується за 5 — 7 днів. У більшості випадків, сальмонельоз не вимагає окремого лікування і людина може обійтися просто вживанням великої кількості води.

Людям з ускладненнями (сильною діареєю) може знадобитися регидратация за допомогою внутрішньовенного введення рідини. Зазвичай ця процедура проводиться безпосередньо в лікарні.

Ваш лікуючий лікар в окремих випадках може також призначити:

Лікування неускладненого сальмонельозу в домашніх умовах

Навіть якщо ви не маєте потребу в медичній допомозі, необхідно усунути зневоднення, викликане діареєю і блювотою. Дорослим людям рекомендується випивати побільше води, що ж стосується дітей, то для них ви можете використовувати розчини для пероральної регідратації, такі як Педіаліт або будь-який інший за порадою лікаря.

Як запобігти сальмонельоз

Профілактичні заходи особливо важливі під час приготування їжі маленьким дітям і при догляді за немовлятами, а також людям похилого віку та людьми з ослабленою імунною системою. Їжу необхідно ретельно проварювати або піддавати іншим типам термічної обробки і зберігати в холодильнику.

Мийте руки

Мити руки завжди необхідно ретельно. Це може допомогти запобігти потраплянню бактерій сальмонели в ротову порожнину або на будь-яку їжу, яку ви вживаєте. Руки слід мити після:

Розділіть продукти харчування

Щоб уникнути перехресного забруднення необхідно:

Не вживайте сирі яйця

Приготоване в домашніх умовах печиво, морозиво і гоголь-моголь можуть містити сирі яйця, що несе в собі загрозу зараження сальмонелою. Якщо ви маєте намір вживати в їжу сирі яйця, переконайтеся, що вони були попередньо пастеризовані.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: