Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Селен: користь і шкода для організму

Селен: користь і шкода для організму

За оцінками, від 0,5 до 1 мільярда людей у ​​всьому світі страждають від дефіциту селену, а ще більшу кількість людей споживають менше селену, ніж це необхідно. Низькі рівні селену пов’язані з підвищеним ризиком смерті від раку та інших захворювань. Для нормалізації роботи імунної системи, а також для регулювання надмірних імунних реакцій і хронічного запалення необхідні адекватні рівні селену. Нижче ми розглянемо, що таке селен, користь і шкода для організму при споживанні багатих цим мінералом продуктів, джерела селену і норма споживання.

Що таке селен?

Селен (Se) є мінералом, який присутній в домашньої птиці, рибі, злаках і яйцях. Цей мінерал до 1957 року вважався токсином; однак поточні дослідження показують, що вживання достатньої кількості селену приносить очевидну користь здоров’ю людини.

Рослини беруть селен з грунту. Таким чином, люди в усьому світі споживають різну кількість селену в залежності від концентрації мінералу в навколишньому середовищі. Тому, в залежності від географії, люди можуть страждати від дефіциту селену. В даний час наукові дослідження спрямовані на перегляд рекомендованих значень селену.

Селен також міститься у воді і зустрічається в різних кількостях в морепродуктах, але, не дивлячись на його відносну поширеність в продуктах харчування, багатьом людям не вистачає цього важливого мінералу.

За оцінками, від 0,5 до 1 мільярда людей у ​​всьому світі страждають нестачею селену, а ще більше споживають менше селену, ніж це необхідно для забезпечення захисту від раку і важких інфекційних захворювань.

У вашого організму є тільки невелика вимога в відношення селену. Мінімальна рекомендована добове споживання селену становить 55 мікрограмів (мкг) для дорослих.

Хоча споживання невеликої кількості цього мінералу сприяє здоров’ю людини, занадто високі дози селену (наприклад, 400 мкг в день) потенційно пов’язані з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету. Якщо просто вживати їжу не беручи добавки, отримати надмірну кількість селену не вдасться, тому не слід турбуватися про передозування.

Як уже згадувалося вище, багато людей відчувають дефіцит селену, так як сучасний раціон харчування, багатий фабричної їжею практично не містить цього мінералу. Це пов’язано з тим, що селен руйнується під час очищення (рафінування) і обробки продуктів. Чому так важливо бути впевненим, що ваш організм отримує достатньо селену?

Він діє як потужний антиоксидант (і його антиоксидантні ефекти посилюються в поєднанні з вітаміном Е).

Антиоксидантні ефекти селену можуть допомогти запобігти хронічні захворювання

Селен відіграє важливу роль в запобіганні хронічних захворювань, а також у функціонуванні щитовидної залози та імунної системи. Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі Microbial Ecology in Health and Disease, селен має вирішальне значення для здоров’я живих організмів. Було висловлено припущення про те, що переважна більшість населення світу має субоптимальних запаси селену і, отже, піддається підвищеному ризику розвитку ряду захворювань, таких як Рак, серцево-судинні захворювання, вірусні хвороби та інші стани, які пов’язані з підвищеним рівнем окисного стресу.

Існує кілька захворювань (наприклад, цукровий діабет, кілька інфекційних захворювань і, можливо, астма), де хороший статус селену в поєднанні з адекватним споживанням інших антиоксидантних поживних речовин може допомогти клітинам і тканинам краще справлятися з викликуваним шкідливим окислювальним стресом.

Користь селену для організму

Завдяки численним науковим дослідженням ми тепер знаємо про роль селену в організмі і його корисні властивості, які дозволяють запобігти і лікувати ряд захворювань.

Низький рівень селену може збільшити ризик розвитку раку

Низькі рівні селену пов’язані з підвищеним ризиком смерті від раку та інших захворювань.

Дослідження, опубліковане в 2015 році в журналі International Journal of Cancer, показало, що більш високі рівні селену пов’язані з меншим ризиком розвитку колоректального раку, особливо у жінок. У ньому було також виявлено, що статус селену є субоптимальних у багатьох європейців.

У 2016 році метааналіз 69 досліджень також показав, що достатня отримання селену (з їжі, але не з добавок) знижує ризик розвитку наступних типів раку:

Селен також був пов’язаний зі зменшеним ризиком розвитку раку сечового міхура, хоча в одному з найвідоміших досліджень, що стосуються раку і селену (проведеного в 1996 році покійним Ларрі Кларком, кандидатом наук Університету Арізони) було виявлено, що достатнє вживання цього мінералу пов’язано із загальним більш низьким ризиком смерті від раку.

У дослідженні за участю 1300 людей похилого віку було виявлено, що захворюваність на рак серед тих, хто приймав 200 мкг селену щодня протягом приблизно семи років, була нижче на 42% в порівнянні з тими, хто отримував плацебо. Смертність від раку у тих, хто приймав селен, скорочувалася майже наполовину.

Крім того, у чоловіків, що приймали селен, було на 63% менше випадків раку передміхурової залози, на 58% менше випадків колоректального раку, на 46% менше випадків ракових захворювань легенів і на 37% менше випадків ракових утворень в цілому. Було виявлено, що селен знижує ризик розвитку раку легенів більшою мірою, ніж повна відмова від куріння.

Скорочення випадків раку були настільки значними, що сліпа фаза дослідження була зупинена на ранньому етапі, і не було випадків токсичності селену. Ось деякі з наукових пояснень протиракових ефектів селену:

Селен підтримує імунну систему

Користь селену також обумовлена ​​його здатністю підтримувати імунітет. Вважається, що селен може надавати протиракову дію не тільки завдяки його антиоксидантним властивостям, але і завдяки його здатності підвищувати імунну систему. Селен може стимулювати імунну систему, тому він здатний, наприклад, усувати ракові захворювання на ранній стадії.

Крім того, дослідження, опубліковане в науковому журналі North American Journal of Medical Sciences, показало, що поєднання селену і бета-глюканов (довголанцюжкових полісахаридів, виявлених в грибах) особливо корисно. Дослідники, використовуючи дві різні мишачі моделі раку виявили, що комбінація Se/глюкан сильно придушила зростання раку, головним чином, завдяки стимуляції імунітету. Комбінація глюкана з селеном забезпечує чудову стимуляцію імунітету і інгібування росту ракових клітин.

Крім раку, стимуляція імунної системи може бути корисною для профілактики інфекційних захворювань.

Селен допомагає боротися з вірусними та бактеріальними інфекціями

Селен також може бути корисний при вірусних інфекціях, включаючи грип, а також при бактеріальних інфекціях. У науковому журналі Advances in Nutrition було написано, що вірусні та бактеріальні інфекції часто пов’язані з недоліками макроелементів і мікронутрієнтів, в тому числі з дефіцитом селену. При нестачі селену легкі форми штамів вірусу Коксакі і вірусу грипу можуть мутувати до високопатогенних штамів.

Було запропоновано використовувати дієтичні добавки для забезпечення адекватного отримання селену для надання медичної допомоги пацієнтам, що страждають від деяких вірусних захворювань, особливо по відношенню до вірусів грипу А (IAV).

Статус селену може впливати на функцію клітин як придбаного, так і вродженого імунітету.

Один і з способів, яким селен впливає на імунну відповідь — через селенопротеіни (селенсодержащіе білки). Відомо, що окремі селенопротеіни регулюють запалення і імунітет, в той час як відомо, що достатні рівні селену необхідні для ініціювання імунітету, а також для регулювання надмірних імунних реакцій і хронічного запалення.

Селен для лікування щитовидної залози, астми і безпліддя

Широкий спектр корисних властивостей селену все ще до кінця не зрозумілий, але відомо, що селен відіграє роль у функціонуванні щитовидної залози. Ваша щитовидна залоза містить більше селену (на грам тканини), ніж будь-який інший орган, і містить специфічні селенопротеіни.

Дослідники вивчають роль селену при аутоімунному тиреоїдиті і хвороби Грейвса, а також його використання у вагітних жінок з антитілами до ТПО (тиреоїдної пероксидази). Існує також деякий вказівку на те, що селен може бути корисний людям з хронічною астмою, і наглядові дослідження показали, що люди з хронічною астмою можуть мати більш низькі рівні селену, ніж ті, у кого немає цього захворювання.

Низький рівень селену під час вагітності також може грати роль в розвитку астми у дітей після народження, хоча це все ще досліджується. Також було встановлено, що селен сприятливо впливає на чоловічу фертильність, оскільки він необхідний для рухливості сперматозоїдів. В ставлення жінок є припущення, що цей мінерал може знизити ризик викидня. Крім того, дефіцит селену пов’язаний з поганим настроєм.

Кращі харчові джерела селену

Селен — це поживна речовина, яка вам необхідно прагнути отримувати зі свого раціону харчування. До сих пір існує досить багато суперечливих і заплутаних досліджень, пов’язаних з селеном і його роллю в здоров’я людини, і велика частина з них пов’язана з використанням добавок селену.

До тих пір, поки більше не буде зрозуміле про роль селену в організмі, має сенс зосередитися на споживанні різноманітних органічних цільних продуктів, які природним чином оптимізують рівні селену (поряд з іншими важливими живильними речовинами). До хорошим харчових джерел селену відносяться:

У Китаї, Росії, Австралії, Нової Зеландії та Європі, рівень селену в грунті, як правило, недостатньо високий, і, при вживанні їжі, вирощеної в цих областях, може знадобитися включити в раціон високоякісні добавки селену.

Якщо ви живете в одному з цих районів, харчуючись переважно їжею, вирощеної на цих територіях, ви можете відчувати дефіцит селену. У вас також може бути низький рівень селену, якщо ви курите, п’єте алкоголь, проводите операцію по зниженню ваги, або маєте хвороба Крона або виразковий коліт. Якщо ви вирішите для підтримки здоров’я приймати добавки селену, ви повинні використовувати їх високоякісну біодоступність форму в меншій дозі (наприклад, 200 мкг).

Шкода селену для організму

Існують деякі можливі ризики для здоров’я при прийомі добавок селену. Максимальна доза селену на добу становить 400 мкг для дорослих. Токсичність селену через передозування рідкісна, особливо коли цей мінерал отримують з харчових джерел, але передозування висококонцентрованими добавками може викликати негативні наслідки.

До цих наслідків можна віднести:

У крайніх випадках це може привести до ниркової недостатності, серцевої недостатності та смерті.

Добавки селену можуть також взаємодіяти з деякими ліками, включаючи Цисплатин — хіміотерапевтичний препарат. Використання цього препарату може знизити рівень селену в організмі.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: