Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Що не можна їсти при жовчнокам’яній хворобі

Що не можна їсти при жовчнокам'яній хворобі

За даними Національного Інституту Здоров’я, камені в жовчному міхурі утворюються внаслідок кристалічних відкладень травної рідини в жовчному міхурі.

Найбільш поширеним типом каменів в жовчному міхурі є холестеринові камені, що складаються на 70% або більше з холестерину. Щоб запобігти біль, пов’язану з нападами жовчнокам’яної хвороби, доктора і практикуючі лікарі альтернативної медицини рекомендують привнести деякі зміни в свій раціон харчування.

Що не можна їсти при жовчнокам’яній хворобі? Ось основне питання, отримавши відповідь на який, можна уникнути болю і дискомфорту, а також запобігти утворенню нових каменів в жовчному міхурі, просто застосовуючи рекомендації на практиці. Розглянемо основні продукти, пов’язані з високим ризиком погіршення вашого стану при жовчнокам’яній хворобі.

Яйця

При жовчнокам’яної хвороби яйця шкідливі

Лікарі рекомендують мінімізувати споживання або повністю виключити яйця з вашого раціону харчування в зв’язку з високим рівнем холестерину в них і можливого взаємозв’язку між захворюваннями жовчного міхура і харчовою алергією. Давно відомий факт того, що яйця є продуктом, що належать до групи сильних алергенів і містить багато холестерину. Обидва ці фактори роблять цей продукт харчування вірогідною причиною подразнення жовчного міхура.

Жирне м’ясо

При жовчнокам’яної хвороби жирне м’ясо шкоду

Лікарі і дієтологи рекомендують уникати вживання м’яса з високим вмістом жиру. Сюди можна віднести червоне м’ясо, свинину, бутербродне м’ясо, ковбаси і жирні сорти риби (оселедець, форель, сардини, скумбрія, тунець, лосось та ін.). Замініть жирні сорти м’яса на пісне м’ясо холодноводного риби, курятину і індичку. При приготуванні птиці, завжди знімайте шкіру і жир, щоб уникнути роздратування жовчного міхура.

Смажені продукти

Сильно засмажені продукти протипоказані

Повністю приберіть зі свого раціону сильно засмажену їжу. Крім сильно засмаженої картоплі, м’яса і пиріжків, до цих страв також можна віднести фаст-фуд, який відомий високим вмістом насичених жирів. Уникайте приготування їжі на твердих рослинних маслах, маргарині і тваринних жирах. Жарка їжі на частково гідрогенізованих жирах, транс-жири і насичених жирах посилить напади жовчнокам’яної хвороби, посилить біль і дискомфорт. Використовуйте червоне пальмове масло або топлене масло в якості здорової альтернативи для смаження.

Продукти, які зазнали фабричної обробці

Слід відмовитися від фабричної їжі

Транс-жирні кислоти (транс-жири), як правило, присутні в упакованих харчових продуктах, погіршують симптоми жовчнокам’яної хвороби. Звичайно, існують виробники продуктів харчування, які використовують мінімальну кількість або повністю виключають транс-жири зі своїх продуктових ліній. Перед покупкою, перевіряйте склад продукту на етикетці, щоб переконатися у відсутності шкідливих складових. Якщо ви сумніваєтеся в правдивості викладеного на етикетках товарів, просто відмовтеся від вживання упакованих фабричних продуктів харчування, таких як картопляні чіпси, крекери, печиво, пончики, десерти та ін.

Рафіновані продукти

Рафіновані продукти харчування шкідливі

Людям, що страждають на жовчнокам’яну хворобу слід утримуватися від вживання харчових продуктів, що містять рафіновані інгредієнти. Білий хліб, борошняні рафіновані макаронні вироби, білий рис і цукор-рафінад перетвориться в жирові відкладення, що може привести до збільшення рівня холестерину в жовчі. Рафіновані продукти з низьким вмістом клітковини і раціон харчування з низьким вмістом клітковини в цілому, є однією з основних причин виникнення каменів в жовчному міхурі. Дотримуйтеся вживання нерафінованих продуктів, таких як хліб з цільного зерна, паста з твердих сортів пшениці і коричневий рис. Дієтичні зміни можуть зменшити симптоми жовчнокам’яної хвороби, і запобігти необхідність хірургічного втручання.

Молочні продукти

Відмовтеся від жирних молочних продуктів

Експерти попереджають, що жирні молочні продукти становлять небезпеку для людей з діагнозом — камені в жовчному міхурі. Молоко, сир, йогурт, морозиво, вершки і сметана містять велику кількість тваринного жиру, який безпосередньо пов’язаний з ускладненнями жовчнокам’яної хвороби. Спробуйте зменшити кількість молочних продуктів у вашому раціоні харчування або купуйте знежирені молочні продукти. Незбиране молоко можна з успіхом замінити дуже корисним для здоров’я мигдальним молоком. Це забезпечить ваш організм кальцієм, необхідним для підтримки здорових кісток і зубів.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: