Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Що таке транс-жири і чим вони небезпечні

Що таке транс-жири і чим вони небезпечні

В області харчування існує багато розбіжностей, але щодо шкідливих для здоров’я жирів під назвою транс-жири сходяться на думці абсолютно все дієтологи і фахівці охорони здоров’я, кажучи про їх значний шкоду для здоров’я. На щастя, споживання цих жахливих жирів знизилося в останні роки і десятиліття. Однак ми як і раніше вживаємо занадто багато що містить їх їжі, яка погано впливає на наше здоров’я. У цій статті ми детально розглянемо, що таке транс-жири і чим вони небезпечні для наших організмів.

Що таке транс-жири

Транс-жирні кислоти або транс-жири утворюються, коли виробники перетворюють рідкі масла в тверді жири. Взяти до прикладу жорсткий маргарин. Виробники створюють транс-жири за допомогою процесу, званого гідрування. У двох словах, гідрування є процес, за допомогою якого рослинні масла перетворюються в тверді жири просто шляхом додавання атомів водню.

Чому використовують гідрування? Гідрування збільшує термін придатності і стабільність смаку і запаху харчових продуктів. У яких продуктах присутні транс-жири? Їх можна виявити в найшкідливіших продуктах харчування, включаючи:

Транс-жирні кислоти зустрічаються в природі в невеликих кількостях в деяких харчових продуктах, таких як яловичина, свинина, баранина, вершкове масло і молоко, але більшість транс-жирних кислот надходять в наші організми з гідрогенізованих продуктів. Продукти, що містять частково гідрогенізовані масла можуть містити транс-жири.

Природні проти штучних транс-жирів

Природні транс-жири були частиною людського раціону харчування з тих пір, як ми почали їсти м’ясо і молочні продукти жуйних тварин (таких, як велика рогата худоба, вівці і кози). Ці жири цілком природно утворюються, коли бактерії в шлунку тварини перетравлюють траву та інші рослини. Їх кількість, як правило, знаходиться на рівні 2-5% жиру, присутнього в молочних продуктах і 3-9% жиру в яловичині і баранині.

Проте, людям, що вживають в їжу молочні продукти і м’ясо не потрібно турбуватися. В результаті ряду досліджень, вчені прийшли до висновку про те, що помірне споживання транс-жирів жуйних тварин не шкодить здоров’ю.

Найбільш відомим «жуйним» транс-жиром є кон’юговані лінолева кислота (CLA), яка, як вважають, володіє багатьма корисними властивостями і часто споживається в якості добавки. Вона зустрічається у відносно великих кількостях в молочному жирі, який вкрай корисний для здоров’я людини і пов’язаний зі зменшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Що стосується штучних транс-жирів (промислові або гідрогенізовані жири), то їх назвати корисними ніяк не можна. Ці жири створюються шляхом додавання молекули водню в рослинні масла, що призводить до зміни хімічного складу масла, перетворюючи його з рідкого стану в твердий.

Після того, як рослинна олія була гідрогенізовані, воно має набагато більш тривалий термін придатності при зберіганні і знаходиться в твердому стані при кімнатній температурі, нагадуючи за консистенцією насичені жири.

Незважаючи на те, що люди протягом дуже довгого часу споживають природні жири тваринного походження, штучні транс-жири — це не те ж саме, і вони дуже шкідливі для здоров’я.

Підіб’ємо підсумок: Природні транс-жири містяться в деяких продуктах тваринного походження і не шкідливі для здоров’я при вживанні в помірних кількостях. Штучні транс-жири виробляються шляхом гідрогенізації рослинних олій за допомогою жорсткого хімічного процесу.

Транс-жири і ризик розвитку серцево-судинних захворювань

За останні кілька десятиліть були проведені численні клінічні дослідження, які вивчають вплив транс-жирних кислот на організм людини. У цих клінічних дослідженнях, люди цілеспрямовано вживали транс-жири (з гідрогенізованих рослинних масел), не використовуючи інші жири або вуглеводи.

Вплив на здоров’я вченими оцінювалося шляхом вимірювання загального рівня холестерину в крові або переносять холестерин ліпопротеїнів, підвищений рівень яких є відомим фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Заміна вуглеводів (1% калорій) транс-жирами значно збільшує рівень ЛПНЩ («поганий» холестерин), але не збільшує ЛПВЩ («хороший» холестерин). Тим не менше, більшість інших жирів, як правило, збільшують як ЛПНЩ, так і ЛПВЩ холестерин.

Крім того, заміна інших жирів в раціоні харчування транс-жирами істотно збільшує співвідношення загального холестерину і ЛПВЩ, і негативно позначається на липопротеинах (співвідношення Аполіпопротеїн B і аполіпопротеїну A1), що є значним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Всі ці дані свідчать про те, що вживання транс-жирів не просто є фактором ризику розвитку хвороб кровоносних судин і серця, а безпосередньо сприяє розвитку ряду захворювань серцево-судинної системи.

Підіб’ємо підсумок: Обсерваційні і клінічні дослідження показали, що транс-жири значно збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Чутливість до інсуліну і цукровий діабет 2-го типу

Взаємозв’язок вживання транс-жирів з ризиком розвитку цукрового діабету не цілком зрозуміла. Велике дослідження, за участю більш ніж 80 000 жінок показало, що у тих з них, хто споживав переважно транс-жири, ризик розвитку цукрового діабету був підвищений на 40%, в порівнянні з контрольною групою, що не вживали ці шкідливі жири.

Проте, в результаті двох інших подібних досліджень, вчені не знайшли жодного зв’язку між транс-жирами і розвитком цукрового діабету. У кількох контрольованих клінічних випробуваннях на людях також дивилися на транс-жири і інші важливі чинники ризику розвитку діабету, такі як резистентність до інсуліну і рівень цукру в крові.

У кількох дослідженнях на тваринах було виявлено, що велика кількість транс-жирів в раціоні харчування негативно впливає на рівень інсуліну і функції глюкози. Найбільш значущим було 6-річне дослідження на мавпах, яке показало, що значна вживання транс-жирів (8% всіх калорій) викликає резистентність до інсуліну, абдомінальне ожиріння (жир в області живота) і підвищення фруктозаміну, що є маркером високого рівня цукру в крові.

Підіб’ємо підсумок: Цілком можливо, що транс-жири викликають резистентність до інсуліну і призводять до розвитку діабету 2 типу, але результати досліджень за участю людини неоднозначні.

Транс-жири і запалення

Надмірне запалення вважається однією з провідних причин розвитку багатьох хронічних захворювань, таких як хвороби судин і серця, метаболічний синдром, цукровий діабет, артрит та багато інших.

Було проведено три клінічних дослідження, які вивчають зв’язок між вживанням транс-жирів і запаленням. У двох з них було виявлено, що транс-жири збільшують запальні маркери, такі як інтерлейкін-6 (ІЛ-6) і фактор некрозу пухлини альфа (ФНП-А) при заміні інших поживних речовин в раціоні харчування. У третьому дослідженні замінили вершкове масло маргарином і не виявили жодної різниці.

У обсервацій дослідженнях, вживання транс-жирів зв’язали зі збільшенням запальних маркерів, включаючи С-реактивний білок (CRP), особливо у людей, які мають багато жиру на тілі.

Розглядаючи докази, нам досить ясно видно, що транс-жири є важливим фактором виникнення запалення в організмі, що потенційно може призвести до різного роду проблем.

Підіб’ємо підсумок: Клінічні та обсерваційні дослідження показують, що транс-жири збільшують запалення, особливо у людей з надмірною масою тіла або ожирінням.

Кровоносні судини і рак

Транс-жири, як вважають, пошкоджують внутрішню оболонку кровоносних судин (ендотелій). В 4 тижневому дослідженні насичені жири були замінені на транс-жири, в результаті чого холестерин ЛПВЩ був знижений на 21%, а здатність артерій розширюватися була порушена на 29%. Маркери дисфункції ендотелію були також підвищені при заміні вуглеводів і мононенасичених жирів транс-жирами.

На жаль, дуже малій кількості досліджень вчені розглядали зв’язок між транс-жирами і раком. У Nurses ‘Health Study, вказується, що споживання транс-жирів до менопаузи було пов’язано з підвищеним ризиком розвитку раку молочної залози після менопаузи. Однак в результаті двох досліджень, вчені прийшли до висновку, що зв’язок між вживанням транс-жирів і розвитком ракових захворювань дуже незначна.

Підіб’ємо підсумок: Транс-жири можуть привести до пошкодження внутрішньої оболонки кровоносних судин, викликаючи стан, відоме як ендотеліальна дисфункція. Взаємозв’язок споживання транс-жирів з ризиком розвитку раку менш ясна.

Транс-жири в сучасному раціоні харчування

Гідрогенізовані рослинні олії (найбільший джерело транс-жирів) дешеві і мають тривалий термін зберігання. З цієї причини, вони зустрічаються у всіх видах сучасних перероблених фабричних харчових продуктах. На щастя, так як уряду і організації охорони здоров’я в усьому світі почали перешкоджати використанню транс-жирів, їх споживання знизилося в останні роки.

Так, наприклад, в 2003 році середня доросла людина з США споживав 4,6 грама штучних транс-жирів в день. В даний час ця цифра була знижена до 1,3 г в день. У середземноморських країнах Європи (Іспанія, Франція, Італія, Мальта, Греція, Словенія та ін.), Люди практично не вживають транс-жири в їжу. Це може частково пояснити низький рівень захворюваності серцево-судинними захворюваннями в цих країнах.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) тільки недавно вирішило зняти статус транс-жирів «GRAS» (В цілому визнані безпечними), незважаючи на те, що дослідження показували їх шкідливий вплив на організм людини протягом багатьох років.

Варто зауважити, що навіть якщо споживання штучних транс-жирів знизилося за останній час, воно як і раніше занадто велика і має бути зведено до нуля.

Підіб’ємо підсумок: Споживання транс-жирів значно знизилося в останні роки. Проте, навіть незначне їх вживання завдає істотної шкоди людському організму, і має бути зведено до нуля.

Як уникнути вживання транс-жирів

В останні роки були зроблені великі поліпшення в сфері харчування, проте транс-жири і раніше присутні в багатьох фабричних продуктах харчування і фаст-фуді. Для того, щоб виключити транс-жири з вашого раціону, уважно читайте склад продуктів на етикетках. Не їжте продукти, у складі яких є слова «гідрогенізований» або «частково гідрогенізований».

На жаль, вивчення етикеток не у всіх випадках рятує. Деякі фабричні харчові продукти (наприклад, звичайні рослинні масла) можуть містити транс-жири без будь-яких вказівок на етикетці або в списку інгредієнтів. Для того, щоб повністю уникнути вживання транс-жирів, найкраще, що ви можете зробити, це відмовитися від вживання фабричних харчових продуктів і фаст-фуду.

Віддавайте перевагу натурального вершкового масла замість маргарину або спреда, і оливковій олії або кокосовому маслу замість шкідливих рослинних масел (особливо рафінованих). Намагайтеся по можливості вживати виключно їжу домашнього приготування, а не фаст-фуд.

Підведемо підсумок

«Жуйні» (природні) транс-жири, присутні в продуктах тваринного походження безпечні для здоров’я людини. Але промислові (штучні) транс-жири, що додаються в фабричні продукти харчування, є дуже токсичними. Дослідження показали значну зв’язок споживання штучних транс-жирів з розвитком серцево-судинних проблем, в тому числі захворювань серця.

Їх вживання також пов’язане з тривалим запаленням, резистентністю до інсуліну і ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу, особливо у людей з надмірною вагою або ожирінням.

Хоча кількість транс-жирів в раціоні сучасної людини знизилося, середнє споживання як і раніше знаходиться на небезпечно високому рівні. На жаль, етикеток на продуктах харчування і оброблених рослинних оліях не завжди можна довіряти. Багато продуктів, які нібито не містять транс-жири, насправді можуть містити їх.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: