Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Шкода часнику. Чому ж часник шкідливий?

Шкода часнику. Чому ж часник шкідливий?

Є люди, які прославляють часник і його корисні властивості, є також люди говорять про якусь небезпеку, яку таїть в собі ця рослина. Хто з них прав і де взагалі правда?

У найдавнішої системі індійської медицини «Аюрведе», часник категорично не рекомендують вживати в їжу. Вважається, що шкоду часнику обумовлений тим, що він є одним з найбільш токсичних трав’янистих рослин і абсолютно не придатний для вживання в їжу. Часник містить в собі потужний антибактеріальний агент «аллицин», здатний знищувати різні патогенні мікроорганізми. З одного боку це добре, але існує також і ряд побічних ефектів доведених наукою, які ми і повинні розглянути.

Шкода часнику

Давайте розглянемо найбільш вагомі негативні сторони вживання часнику в їжу і не тільки.

Шкода часнику для мозку

Деякі наукові дослідження показують, що часник призводить до пошкодження клітин мозку. Шкода часнику і його токсичність для мозку обумовлені тим, що сульфон-гідроксильний іон проникаючи крізь гематоенцефалічний бар’єр, є специфічним отрутою для вищих форм життя і клітин головного мозку. З цієї причини часник і в цілому підродина цибулевих рослин були широко визнано шкідливими для собак та інших домашніх тварин.

Ще в 1950-і роки стало відомо, що часник скорочує час реакції пілотів під час льотних випробувань в 2-3 рази в тому випадку, якщо вони перед польотом вживали його в їжу. Це відбувається тому, що токсини часнику десінхронізіруют мозкові хвилі.

Шкода часнику для шлунково-кишкового тракту

Часник може спричинити виникнення неприємного запаху з рота, печіння в роті або шлунку, печію, гази і здуття живота, нудоту, блювоту, неприємний запах тіла і пронос. Ці побічні ефекти часто більш виражені при вживанні сирого часнику.

Часник може викликати опіки в шлунково-кишковому тракті. Він буквально здатний пропалювати маленькі отвори в слизовій кишечника. При надмірному і занадто частому вживанні часнику він може пошкоджувати не тільки слизову, але і стінки кишечника, що в кінцевому підсумку може призвести до перфорації (наскрізного отвору). Згідно з даними WebMD, вживання сирого часнику може викликати роздратування шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Якщо у вас виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит, езофагіт та інші проблеми з шлунково-кишковим трактом, вам слід уникати вживання часнику.

Часник може стати причиною ботулізму

Це повинно бути найсерйозніший ризик, пов’язаний з вживанням часнику. Шкода часнику в цьому випадку може бути дуже серйозним, аж до летального результату. Його сірчиста природа — це краще середовище для ботулізму (клостридії ботулізму). Ботулізм добре розвивається в сирому часнику доглянутому в рослинному маслі без підкислення, особливо якщо він зберігатися в теплому місці. Ніколи не зберігайте сирий часник в олії при кімнатній температурі.

Шкода часнику при кровотечах

Сирий часник має антитромбоцитарними властивостями, що може становити ризик при кровотечах у пацієнтів, що приймають розріджують кров препарати, такі як варфарин. Хірургам відомо, що часник може погіршити кровотеча і вплинути на кров’яний тиск, в зв’язку з чим вони рекомендують припинити вживання часнику принаймні за два тижні до запланованої операції. Є повідомлення про кровотечі після операції у людей, які вживали часник або добавки на його основі.

Алергія на часник

Є невеликий відсоток людей на планеті, які відчувають алергію при вживанні часнику. Хоч кількість їх невелика, все-таки не варто скидати цей факт з рахунків. Слабо виражена алергія на часник може привести до печії, метеоризму та ін. Серйозні ж напади алергії можуть бути потенційно небезпечні для життя.

Шкода часнику для шкіри

При попаданні подрібненого часнику або часникового соку на чутливу шкіру, можуть виникати почервоніння, подразнення і біль. Людям з дуже чутливою шкірою, необхідно бути вкрай обережними, тому що попадання часнику на шкіру у них може викликати навіть опік.

Цікаві факти

Тисячоліття тому даоси зрозуміли, що рослини підродини цибульних шкідливі для людини. Крім часнику в їхньому списку шкідливих рослин перебувають цибулю, цибулю-порей, цибуля скорода і зелену цибулю. Вони помітили, що цибуля завдає шкоди легеням, часник — серцю, цибуля-порей — селезінці, цибулю скорода — печінки, а зелена цибуля — ниркам.

Індуси також уникають вживати в їжу рослини підродини цибулевих, які вони назвали «п’ять гострих рослин». Вживаючи часник, людина відчуває погіршення самопочуття, відчуває збудження, занепокоєння і агресію. Тому вони шкідливі фізично, емоційно, розумово і духовно.

Часник може бути дійсно шкідливий, як ми переконалися. Шкода часнику — це одна з позицій, причому науково доведених. Але також існують наукові докази говорять про користь часнику. Про корисні властивості часнику читайте тут — Користь часнику. Часник — ваше здоров’я і довголіття.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: