Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Сирі проростки: користь і потенційна шкода

Сирі проростки: користь і потенційна шкода

Багато людей вважають проростки джерелом поживних речовин. Кажуть, що вони також покращують ваше травлення і рівень цукру в крові і, можливо, навіть запобігають розвитку серцево-судинних захворювань. Проте вживання проростків різних насіння також часто пов’язано з випадками харчового отруєння, що змушує людей сумніватися в тому, що потенційна користь для організму переважує ризики. У цій статті всебічно розглядаються корисні властивості проростків і небезпеки їх вживання в сирому вигляді, що допоможе вам вирішити, чи повинні вони з’являтися на вашій тарілці.

Що таке проростки?

Проростки — це насіння, які проросли і стали дуже молодими рослинами. Процес проростання зазвичай починається протягом декількох годин після замочування насіння.

Потім замочені насіння піддаються правильної комбінації температури і вологи, і їм дається можливість рости протягом двох-семи днів. Кінцевим продуктом зазвичай є проростки завдовжки 2-5 см.

Можна вирощувати багато різних типів насіння. Ось список найбільш поширених видів пагонів, доступних на ринку:

Проростки зазвичай споживаються сирими, але також можуть бути злегка приготовані до того, як ви їх з’їсте.

Висновок:

Проростки — це трохи пророщені різні бобові, зерно, овочі, насіння зелені і горіхи. Вони зазвичай пророщують до 2-5 см і вживаються сирими.

Проростки дуже поживні

Незважаючи на низьку кількість калорій, проростки є багатим джерелом поживних речовин і корисних рослинних сполук. Зміст вітамінів і мінералів в них варіюється в залежності від виду пророщувати насіння.

Процес пророщування збільшує рівень поживних речовин, роблячи паростки багатшими білком, фолієвою кислотою, магнієм, фосфором, марганцем і вітамінами C і K, у порівнянні з непророщенние насінням.

Наприклад, кілька досліджень показують, що пророщування допомагає збільшити вміст білка. Проростки також, як правило, містять більш високі рівні незамінних амінокислот, причому рівень певних амінокислот збільшується на цілих 30%.

Крім того, білки в проростках також можуть легше засвоюватися. Ймовірно, це пов’язано з процесом проростання, який, мабуть, зменшує кількість антиживильних речовин (сполук, що зменшують здатність вашого організму засвоювати живильні речовини рослини) до 87%.

Проростки також є прекрасними джерелами антиоксидантів та інших корисних сполук рослин. Крім того, дослідження показують, що пророщені бобові також можуть бути більш поживними.

Наприклад, тофу і соєве молоко з пророслих соєвих бобів, мабуть, містять на 7-13% більше білка, на 12-24% менше жиру і на 56-81% менше антиживильних речовин, ніж тофу і соєве молоко, вироблене з непророслих соєвих бобів.

Висновок:

Пророщування сприяє збільшенню рівня поживних речовин в зерні, бобових, насінні овочів, горіхах або насінні. Проростки також містять більш низькі рівні антиживильних речовин, що полегшує засвоєння всіх розміщених в них поживних речовин.

Проростки можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові

Проростки також можуть допомогти вам контролювати рівень цукру в крові. Деякі дослідження показують, що це може бути почасти тому, що під час проростання, мабуть, знижується загальна кількість вуглеводів в паростках. Однак не всі дослідження узгоджуються.

Інша теорія полягає в тому, що проростки можуть мати підвищену здатність регулювати активність ферменту амілази, який використовується організмом для правильного розщеплення і переварювання цукрів.

Вчені в одному дослідженні вивчали невелику групу людей з цукровим діабетом 2 типу. Половина випробовуваних з’їдала 60 грамів проростків сочевиці в день на додаток до їх нормальним раціонів харчування, в той час як інша група просто дотримувалася їх звичайного раціону.

До кінця восьмитижневої дослідження у тих, хто харчувався проростками, спостерігалося 10% зниження рівня гемоглобіну A1c — маркера контролю рівня цукру в крові. З іншого боку, в контрольній групі спостерігалося збільшення рівня цього гемоглобіну на 12%.

В іншому дослідженні люди з цукровим діабетом 2 типу споживали порошкоподібну добавку проростків броколі протягом восьми тижнів, що призводило до зниження рівня інсуліну в крові і зменшення резистентності до інсуліну.

Автори приписали ці поліпшення великих кількостей антиоксиданту сульфорафана в добавці.

Незважаючи на ці обнадійливі результати, варто відзначити, що по цій темі, очевидно, існує кілька досліджень. Необхідна більша кількість досліджень, перш ніж можна буде зробити серйозні висновки.

Висновок:

Проростки можуть допомогти людям з діабетом 2 типу краще контролювати рівень цукру в крові. Проте необхідно провести додаткові дослідження, щоб визначити, чому так відбувається і чи стосуються ці результати до людей, які не страждають на цукровий діабет.

Проростки можуть поліпшити травлення

Проростки можуть допомогти вам легше перетравлювати вашу їжу. Дослідження показують, що, коли насіння проростає, кількість харчових волокон, які вони містять, збільшується і вони стають більш доступними.

Наприклад, в одному дослідженні зерна, які проростали в протягом п’яти днів, містили на 133% більше харчових волокон, в порівнянні з пророслими зернами.

В іншому дослідженні, проростки квасолі, коли їх паростки ще не досягли 5 мм, збільшили загальний вміст харчових волокон до 226%.

Проростання, мабуть, навмисне збільшує кількість нерозчинної клітковини — типу харчових волокон, які допомагають формувати стілець і переміщати його через кишечник, зменшуючи ймовірність запору.

Крім того, проростання, мабуть, знижує кількість глютену, що міститься в зернах, що може полегшити їх перетравлення, особливо у людей, чутливих до глютену.

Нарешті, проростки квасолі, злаків, овочів, горіхів і насіння містять більш низьку кількість антиживильних речовин, ніж їх непророщенние аналоги. Це полегшує процес засвоєння поживних речовин під час травлення.

Детально про, що допомагають поліпшити травлення ви можете дізнатися на цій сторінці — 12 кращих способів як поліпшити травлення.

Висновок:

Проростки, як правило, містять більшу кількість нерозчинної клітковини, яка може полегшити травлення і зменшити ймовірність запорів. Проростки можуть також містити більш низькі рівні глютену і антиживильних речовин, що додатково покращує процес травлення.

Проростки можуть поліпшити здоров’я серця

Проростки у вашому щоденному раціоні також можуть принести користь вашому серцю. Це головним чином пов’язано з тим, що вони можуть знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як високий рівень холестерину в крові.

У кількох дослідженнях на тваринах було виявлено, що вживання проростків може підвищити рівень «хорошого» холестерину ліпопротеїдів високої щільності та знизити рівень загального холестерину і «поганого» холестерину ЛПНЩ.

Дослідники також відзначають, що у щурів, які отримували проростки, рівень холестерину в крові знижувався настільки ж ефективно, як при прийомі аторвастатину — препарату знижує рівень холестерину.

Аналогічні результати спостерігалися і у людей. В одному дослідженні 39 осіб з надмірною вагою та ожирінням з цукровим діабетом 2 типу були розділені на дві групи. Одній групі давали 60 г проростків сочевиці в день, тоді як іншим не давали проростків.

В кінці восьмитижневої дослідження група, яка споживала проростки сочевиці, мала на 12% вищий рівень «хорошого» холестерину ліпопротеїдів високої щільності та на 75-84% нижчий рівень тригліцеридів і «поганого» холестерину ЛПНЩ в порівнянні з контрольною групою.

В іншому невеликому дослідженні у людей з цукровим діабетом 2 типу, яким давали 10 г порошку проростків броколі в день протягом чотирьох тижнів, спостерігалося зниження рівня тригліцеридів на 18,7% і значне підвищення рівня «хорошого» холестерину ЛПВЩ.

Для порівняння, в групі, якій давали меншу кількість порошку проростків броколі або не давали зовсім, не спостерігалося істотних змін в їх рівнях тригліцеридів або холестерину ЛПВЩ.

Нарешті, ще одна група дослідників повідомила, що вживання 100 г свіжих проростків броколі в день протягом одного тижня зменшувало рівень ЛПНЩ і загального холестерину у чоловіків і підвищувало рівень холестерину ЛПВЩ у жінок.

Хоча ці результати здаються багатообіцяючими, було зроблено всього кілька досліджень на цю тему, і необхідні додаткові дослідження, перш ніж можна буде зробити серйозні висновки.

Висновок:

Проростки можуть поліпшити здоров’я серця шляхом зниження рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ, загального рівня холестерину і рівня тригліцеридів в крові, одночасно збільшуючи рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ.

Сирі проростки можуть містити шкідливі бактерії

Одним з питань, часто пов’язаних зі споживанням проростків, є ризик харчового отруєння. Той факт, що проростки зазвичай споживаються в сирому вигляді або, тільки злегка обробляються високими температурами, збільшує цей ризик.

Причина, чому вживання сирих втеч особливо викликає деяку небезпеку, полягає в тому, що їх потрібно вирощувати в теплих, вологих умовах, в яких також добре розмножуються шкідливі бактерії, такі як кишкова паличка і сальмонели.

За останні два десятиліття Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA) зв’язало 48 спалахів хвороб харчового походження з сирими або злегка приготованими проростками.

Якщо відбувається харчове отруєння, симптоми можуть з’явитися через 12-72 години після вживання проростків і можуть проявлятися у вигляді діареї, спазмів шлунка і блювоти.

Такі симптоми рідко небезпечні для життя. Проте дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку та людям з ослабленою імунною системою рекомендується ретельно готувати пагони або повністю уникати їх вживання.

Наступні поради допоможуть вам ще більше знизити ризик зараження:

Висновок:

Проростки схильні до забруднення шкідливими бактеріями, такими як кишкова паличка і сальмонела. Діти, вагітні жінки, люди похилого віку і люди з ослабленим імунітетом повинні уникати їх вживання.

Як включити проростки в свій раціон

Проростки можна вживати різними способами і їх легко включити в різні страви. Наприклад, ви можете їсти їх сирими на бутерброді або додавати в салат.

Проростки також легко додати в теплі страви, такі як рисові страви, смажену картоплю, омлети або супи.

Іншими цікавими способами вживання проростків є:

Висновок:

Проростки можна їсти сирими або приготованими. Їх також легко додати в найрізноманітніші страви і закуски.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: