Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Скумбрія: корисні властивості та протипоказання

Скумбрія: корисні властивості та протипоказання

Скумбрія є однією з найбільш споживаних у всьому світі видів риб, які славляться своєю жирністю і поживну цінність. Люди, що піклуються про своє здоров’я, можуть споживати цю рибу в солоному, запеченому, вареному або смаженому вигляді. Користь скумбрії для здоров’я людини обумовлена ​​достатком поліненасичених жирних кислот омега-3 і великою кількістю білків, присутніх в її м’ясі. Нижче ми детально поговоримо про корисні властивості скумбрії і протипоказання до її вживання.

10 корисних властивостей скумбрії

Вживання цієї риби забезпечує організм людини білками, вітамінами і мінералами, а також незначною кількістю насичених жирів. Скумбрія також є прекрасним джерелом жирних кислот омега-3 — ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК) і докозагексаєнової кислоти (ДГК). Жирна риба, така як скумбрія, лосось, тунець і сардини, містить найвищі рівні ЕПК і ДГК (див. Омега-3 в рибі: таблиця змісту Омега-3 в різній рибі). Організм не може виробляти ці речовини, але має потребу в них для того, щоб нормально функціонувати. Омега-3 жирні кислоти можуть знизити ризик розвитку нерегулярного серцебиття або аритмії, і уповільнюють зростання холестеринових бляшок в артеріях.

Ось 10 головних причин, за якими вам рекомендується вживати скумбрію:

1. Запобігає серцево-судинні захворювання

Одним з найбільш ефективних методів профілактики серцево-судинних захворювань є здоровий раціон харчування, що включає велику кількість омега-3 жирних кислот. Скумбрія не тільки багата на мононенасичені жирні кислоти і поліненасиченими жирними кислотами, але також містить мало насичених жирів. Тому часте вживання цієї риби допомагає знизити ризик розвитку захворювань кровоносних судин і серця, і ускладнень, таких як інсульт, інфаркт, атеросклероз і аритмія.

Дослідження, опубліковані в журналі Atherosclerosis в 1985 і 1986 роках, оцінювали вплив скумбрії в раціоні на різні показники серцево-судинної системи. Чоловіки з помірно високим кров’яним тиском їли консервовану скумбрію кожен день на додаток до дієти, що забезпечує певні порції білка, вуглеводів і жиру. У цих чоловіків спостерігалося значне зниження артеріального тиску. Після вживання скумбрії протягом восьми місяців, а потім припинення цього режиму харчування, через два місяці артеріальний тиск повернулося до попереднього стану.

2. Знижує ризик розвитку цукрового діабету

До складу скумбрії входить велика кількість корисних жирів, а саме мононенасичені жирні кислоти (МНЖК), які грають ключову роль в профілактиці, а також контролі рівня цукру в крові у діабетиків. Споживання цієї риби на регулярній основі не тільки дозволяє тримати під контролем рівень цукру в крові в організмі, але також знижує кількість вісцерального жиру, тим самим знижуючи ризик розвитку цукрового діабету.

3. Зміцнює імунітет

Вживання скумбрії сприяє посиленню імунної системи і підтримує функції органів, ослаблених хворобою. Омега-3 жирні кислоти діють як протизапальний засіб. Вони допомагають контролювати симптоми артриту, і знижують ризик деяких видів раку і серцевих захворювань. Коензим Q10 захищає клітини від ушкоджень, що підвищують ризик розвитку раку, а також підвищує здатність організму боротися з інфекціями. Це відмінний морепродукт, який слід включити в раціон людей з різними захворюваннями і тих, хто проходить лікувальні процедури.

4. Контролює рівень артеріального тиску

Якщо ви не вегетаріанець за своєю природою і страждаєте гіпертонією, щодня споживайте скумбрію, щоб контролювати артеріальний тиск. Високий рівень калію, присутній в цій рибі, допомагає в підтримці нормального кров’яного тиску на додаток до зниження ризику ускладнень, пов’язаних з цим захворюванням.

5. Зменшує симптоми ревматоїдного артриту

Скумбрія складається з протизапальних сполук, які допомагають в зниженні болю в суглобах і скутості м’язів у людей, які страждають на ревматоїдний артрит. Включення цієї риби в ваш раціон під час медикаментозної терапії дозволяє поліпшити ваше стан, при цьому підвищуючи ефективність ліків.

6. Допомагає запобігти раку

Скумбрія багата коензимом Q10, антиоксидантами і жирами омега-3. Коензим Q10 допомагає позбутися від ракових агентів, прикріплених до клітин; антиоксиданти можуть допомогти знизити ризик розвитку раку, усуваючи вільні радикали в організмі; омега-3 жири можуть допомогти запобігти рак молочної залози, передміхурової залози, нирок і товстої кишки. Крім того, скумбрія також багата на вітамін В12 і селеном, які корисні при лікуванні раку.

7. Допомагає схуднути

Вважається, що зміст омега-3 жирних кислот в жирних сортах риби допомагає людям скинути зайву вагу. Дослідження показали, що регулярний прийом високоякісного риб’ячого жиру в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями може значно зменшити вираженість абдомінального жиру. Це також може допомогти регулювати обмін речовин в організмі і знизити рівень цукру в крові у людей з надмірною вагою.

8. Знижує рівень холестерину і тригліцеридів

Риб’ячий жир, присутній в скумбрії, допомагає знизити рівень поганого холестерину (ЛПНЩ) і підвищити рівень хорошого холестерину (ЛПВЩ). Риб’ячий жир запобігає абсорбцію холестерину в кишечнику, що в той же час може також сприяти зниженню артеріального тиску.

Наприклад, в статті 1985 року, які вживали скумбрію учасники дослідження випробували середнє зниження загального холестерину на 9% і тригліцеридів на 28%. Рівні ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) знизилися на 14%. І навпаки, ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) збільшилися на 12%.

9. Покращує когнітивні функції

Дослідження підтвердили, що люди, які споживають велику кількість омега-3 жирних кислот, схильні до більш низького ризику розвитку депресії. Тому, додавання скумбрії в свій щоденний раціон харчування допомагає не тільки знизити коливання настрою, характерні для осіб, які страждають депресією, але також покращує дію антидепресантів. Скумбрія багата докозагексаеновой кислотою (ДГК), завдяки чому споживання цієї риби знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера і хвороби Паркінсона.

10. Збільшує шанси на виживання хворих на рак кишечника

Скумбрія є одним з небагатьох природних джерел великої кількості вітаміну D, який, як відомо, підвищує шанси на виживання у пацієнтів з раком кишечника. Дослідження підтвердили, що ракові хворі з підвищеним вмістом вітаміну D в крові частіше переносять захворювання, а також покращують стан свого здоров’я.

Як вживати

Традиційні види використання і користь скумбрії

Регулярне вживання скумбрії сприяє:

Протипоказання

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: