Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Скумбрія: користь і шкода для організму

Скумбрія: користь і шкода для організму

Скумбрія — це загальна назва для риб сімейства скумбрієвих. Ці риби бувають різних типів, наприклад, западноатлантіческая королівська макрель, скумбрія атлантична, королівська макрель і плямиста макрель. Скумбрія є досить м’ясної, жирною рибою, і містить велику кількість вітамінів і мінералів. Цю рибу рекомендують дієтологи, так як її м’ясо неймовірно корисно для організму людини. Нижче ми розглянемо: що являє собою риба скумбрія — користь і шкода для організму людини при її регулярному вживанні.

Що таке скумбрія

Назва «скумбрія» насправді є загальним терміном, що охоплює більше 30 видів риб, більшість з яких належать до сімейства лучеперих риб Скумбрієві (Scombridae). У багатьох частинах світу скумбрія відома під назвою Bangada (бангада). Ці риби зазвичай зустрічаються поблизу прибережних районів, де вони розмножуються і харчуються, а їх ареал включає як тропічні, так і помірні райони.

Скумбрія зазвичай зустрічається великими косяками, що робить їх легкою мішенню для комерційних рибалок, роблячи її однією з найпоширеніших риб в меню. Скумбрієві можуть мати довжину в діапазоні від 20 см до 200 см і мати різні фізичні характеристики. Однак вони мають однаковий смак і схожий профіль поживних речовин.

Зокрема, солона скумбрія містить багато омега-3 жирних кислот, а також велика кількість вітаміну B12 (цілих 200% від вашого щоденного споживання на 100 грам скумбрії), селену, міді, фосфору, магнію і заліза. У ній також міститься незначна кількість вітаміну А, калію, цинку і натрію. Поряд з 305 калоріями на філе (в середньому 100 грамів), в м’ясі скумбрії також міститься 18,5 г білка, що становить приблизно 37% від вашої рекомендованої добової норми споживання.

Завдяки цьому вражаючому профілем поживних речовин і різних способів приготування скумбрії, вона залишається однією з найпопулярніших і споживаних риб в світі.

Користь скумбрії для здоров’я людини

Чим корисна скумбрія при її регулярному вживанні в їжу (особливо в солоному вигляді)? Користь для здоров’я від вживання риби скумбрії включає поліпшення здоров’я волосся, захист шкіри, зміцнення імунної системи, зниження рівня холестерину, запобігання розвитку хронічних захворювань, поліпшення здоров’я кісток і інші.

Покращує здоров’я шкіри

Завдяки достатній кількості омега-3 жирних кислот і селену, скумбрія може подбати про здоров’я вашої шкіри. Ці речовини діють як антиоксиданти в організмі, допомагаючи знизити окислювальний стрес і шкідливий вплив вільних радикалів, які є природними побічними продуктами клітинного метаболізму. Омега-3 жирні кислоти також можуть допомогти зменшити поява зморшок і вікових плям, і полегшити симптоми деяких запальних захворювань, таких як псоріаз і екзема.

Покращує здоров’я волосся

Існує багато поживних речовин, які мають вирішальне значення для догляду за волоссям. До цих речовин відносяться білки, залізо, цинк і омега-3 жирні кислоти — все вони зустрічаються в рибі скумбрії. Регулярне споживання цих поживних речовин допоможе поліпшити блиск і зовнішній вигляд вашого волосся, а також зміцнить волосся, і зменшить лупа.

Підвищує імунітет

Користь скумбрії також полягає в її підвищують імунітет властивості. Незважаючи на низький рівень вітаміну С, скумбрія і раніше цінується за її позитивний вплив на імунну систему. Коензим Q10 є одним з унікальних елементів, присутніх в скумбрії. Цей коензим тісно пов’язаний із запобіганням інфекцій і зміцненням захисту організму від окисного стресу. Відомо також, що жирні кислоти омега-3 зменшують запалення, яке може підвищувати непотрібне навантаження на імунну систему.

Знижує рівень холестерину

Завдяки вражаючому рівнем омега-3 жирних кислот, риба скумбрія, як відомо, покращує баланс холестерину в організмі, знижуючи рівень холестерину ЛПНЩ (поганий холестерин) і підвищуючи рівень холестерину ЛПВЩ (хороший холестерин). Це сприяє зменшенню кількості холестерину, який окислюється і відкладається в артеріях у вигляді холестеринових бляшок. Саме тому скумбрія, як відомо, знижує ризик розвитку атеросклерозу, інфарктів, інсультів та ішемічної хвороби серця.

Лікує хронічні захворювання

Антиоксидантні ефекти риби скумбрії добре вивчені, і в першу чергу пов’язані з величезним рівнем селену — 105% вашої рекомендованої добової норми споживання на порцію солоної скумбрії (100 грам). Селен функціонує як антиоксидант в організмі, допомагаючи запобігти клітинні мутації і хронічні захворювання, і нейтралізуючи вільні радикали, перш ніж вони можуть пошкодити тканини, клітини і системи органів.

Покращує мінеральну щільність кісткової тканини

Корисні властивості скумбрії обумовлені присутністю в її м’ясі багатьох мінералів, включаючи мідь, селен, магній, марганець, кальцій і залізо, всі з яких якимось чином пов’язані з щільністю кісток. Регулярно споживаючи цей сорт риби, ви можете запобігти розвитку остеопорозу, зберігаючи при цьому почуття молодості і сили.

Покращує когнітивні функції

Високі рівні омега-3 жирних кислот, виявлені в скумбрії, особливо докозагексаєнової кислоти (ДГК), сприяють поліпшенню когнітивних функцій і зниження ризику розвитку нейродегенеративних захворювань. Протизапальні властивості цих сполук зменшують накопичення бляшок, які часто передують симптомів хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

Сприяє зниженню маси тіла

Хоча риба скумбрія дійсно володіє високим рівнем калорій (305 на 100 грам), вона також забезпечує надходження в організм великої кількості білка, що може допомогти стимулювати обмін речовин. Високобілкові продукти також, як відомо, надовго викликають відчуття ситості, що може допомогти запобігти переїдання, утримуючи вас в межах ваших щоденних калорійних обмежень.

Допомагає контролювати цукровий діабет

Мононенасичені жирні кислоти, подібні до тих, які присутні в скумбрії, були пов’язані в дослідженнях з більшою регуляцією рівня цукру в крові і резистентністю до інсуліну в організмі. Це чудова новина для діабетиків і людей з високим ризиком розвитку цукрового діабету, так як це може тримати ваші рівні глюкози під контролем, на додаток до багатьох інших корисних ефектів від вживання скумбрії.

Шкода скумбрії

Якщо ви вагітні або намагаєтеся завагітніти, ви повинні проконсультуватися з лікарем перед вживанням скумбрії. Риба скумбрія містить значну кількість ртуті, яка може завдати шкоди нервовій системі вашої дитини, а також завдати шкоди матері. Вагітним і годуючим грудьми жінкам протипоказано вживати королівську макрель (скумбрію), оскільки вона має найбільшу кількість ртуті.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: