Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Сорго: що це таке, склад і застосування

Сорго: що це таке, склад і застосування

Хоча ви, можливо, ніколи не чули про сорго раніше, це зерно існує вже багато століть.

Воно багате живильними речовинами і легко додається в ваш раціон, але на цьому його достоїнства не закінчуються. Воно також широко використовується в якості натурального і економічно ефективного джерела палива.

У цій статті розглядається харчова цінність, склад і калорійність сорго, і методи його використання.

Походження

Сорго є давнім зерном, що належить до сімейства Злаки. Зерно маленьке, кругле і зазвичай біле або жовте — хоча деякі різновиди бувають червоні, коричневі, чорні або фіолетові (1).

Існує багато видів сорго, найбільш популярним з яких є сорго двокольорові, яке є рідним для Африки. Інші популярні види ростуть в Австралії, Індії та інших країнах Південно-Східної Азії (1).

Хоча сорго менш відомо в західному світі, воно є п’ятим за величиною врожаїв зернових в світі з річним виробництвом близько 57,6 млн т. Фермери вважають за краще цю культуру через її стійкості до посухи, спеки та різних умов ґрунту (1).

У Північній Америці сорго зазвичай використовується для виробництва кормів для тварин і виробництва етанолу. Проте інтерес до використання його в якості їжі для людини зростає завдяки його вражаючому живильному складу (1).

У цілісному вигляді це зерно можна приготувати як киноа або рис, перемолоти в борошно або зробити з нього щось подібне попкорну. Воно також перетворюється в сироп, який використовується для підсолоджування багатьох оброблених продуктів.

Висновок:

Сорго — це злак, який широко проводиться у всьому світі. Його незбиране зерно зазвичай використовується у випічці, а його сироп — в якості підсолоджувача. Нарешті, воно використовується в якості джерела біопалива.

Харчова цінність, склад і калорійність сорго

Сорго — недооцінене, багате поживними речовинами зерно. У 100 грамах сирої сорго міститься (2):

Сорго багате різними поживними речовинами, включаючи вітаміни групи B, які відіграють важливу роль в обміні речовин, розвитку нервової системи і здоров’я шкіри і волосся (3, 4, 5).

Це зерно також є багатим джерелом магнію — мінералу, який важливий для формування кісток, здоров’я серця і понад 600 біохімічних реакцій в вашому тілі, таких як виробництво енергії і білковий обмін (6).

Крім того, в сорго багато антиоксидантів, таких як флавоноїди, фенольні кислоти і дубильні речовини. Дотримання дієти, багатої цими антиоксидантами, може знизити окислювальний стрес і запалення в організмі (1).

Крім того, 100 грам сорго містять приблизно 20% від РСНП харчових волокон (клітковини). Дієта, багата харчовими волокнами, покращує здоров’я кишечника, стабілізує рівень цукру в крові і допомагає регулювати вагу (2, 7).

Нарешті, це зерно є відмінним джерелом білка. Насправді, воно забезпечує організм такою ж кількістю білка, як і кіноа — зерно, відоме високим вмістом білка (8).

Висновок:

Сорго має вражаючий профіль поживних речовин. Воно є важливим джерелом багатьох вітамінів і мінералів, клітковини і білка, які сприяють хорошому здоров’ю.

Сорго не містить глютену

Глютен — це група білків, що містяться в певних зернах, які надають харчовим продуктам еластичність і структуру.

Оскільки все більше людей уникають його по зв’язаних зі здоров’ям причин, таким як целіакія або нецеліакійная чутливість до глютену, попит на безглютенові продукти зростає (9).

Для тих, хто шукає зерно без глютену, сорго — відмінний здоровий вибір. Як правило, ви можете замінити глютенсодержащие борошно на борошно з сорго в випічці, такий як хліб, печиво або інші десерти. Крім того, ви можете насолоджуватися цим цілісним зерном в якості ситного гарніру.

Однак слід пам’ятати, що містять сорго продукти можуть проводитися на підприємствах, які виробляють продукти, що містять глютен. Тому не забудьте перевірити етикетку, щоб переконатися, що вони зроблені в безглютенової середовищі.

Висновок:

Сорго, природним чином, не містить глютену, що робить його хорошим варіантом, якщо ви дотримуєтеся безглютенової дієти.

Сироп з сорго і меляса (патока): в чому відмінності?

Як і меляса, сироп з сорго широко використовується в якості підсолоджувача в харчовій промисловості. Обидва продукти мають густу консистенцію і темно-коричневий колір, але вони обробляються по-різному (10).

Хоча сироп з сорго і меляса виробляють з рослин сімейства Злаки, перший роблять із соку рослини сорго, а останній роблять з цукрової тростини (10).

Сироп з сорго містить менше загального цукру, але більше фруктози, що робить його більш солодким, ніж меляса (10).

У рецептах, які вимагають меляси, ви зазвичай можете замінити її сиропом з сорго в співвідношенні 1: 1. Якщо ви знаходите його занадто солодким, використовуйте трохи менша кількість або додайте більше рідини.

Однак, з огляду на, що більшість людей споживають занадто багато цукру, обов’язково вживайте продукти з високим вмістом цукру в помірних кількостях.

Висновок:

Колір і консистенція сиропу з сорго подібні мелясі. Сироп роблять із соку сорго, а меляса виробляється з цукрової тростини. Зазвичай мелясу можна замінити сиропом з сорго в співвідношенні 1: 1.

Як використовують сорго

Сорго є універсальним і легко додається в безліч рецептів.

Ось кілька способів використання сорго:

Ви можете купити сорго онлайн або в великих продуктових магазинах.

Висновок:

Сорго випускається у вигляді сиропу або борошна, а також у вигляді цілісного зерна або пластівців. У більшості рецептів воно може замінити інші зерна в співвідношенні 1: 1.

Підведемо підсумок

Сорго — це багате поживними речовинами зерно, яке ви можете використовувати різними способами.

Воно багате вітамінами і мінералами, такими як вітаміни групи B, магній, калій, фосфор, залізо і цинк. Воно також є відмінним джерелом клітковини, антиоксидантів і білка.

Більш того, в більшості рецептів цільним сорго легко замінити рис або киноа. Для отримання поживної закуски спробуйте викласти незбиране зерно сорго на гарячу сковороду, щоб приготувати попкорн. Нарешті, використовуйте борошно сорго в якості безглютенової альтернативи іншим видам борошна.

Якщо ви шукаєте поживна зерно для наступного прийому їжі, спробуйте сорго.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: