Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Стевія (цукрозамінник): користь і шкода для здоров’я

Стевія (цукрозамінник): користь і шкода для здоров'я

Що таке стевія? | Користь і шкода | Порівняння з цукром | рекомендації | висновки

Стевія набирає популярність в якості не містить калорії замінника цукру рослинного походження.

Багато людей вважають за краще її штучних підсолоджувачів, таким як сукралоза і аспартам, так як вона видобувається з рослини, а не виробляється в лабораторії.

Вона також містить мало вуглеводів і не призводить до швидкого підвищення рівня цукру в крові, що робить її популярним серед людей, які страждають на цукровий діабет або погано контролюючих рівні цукру в крові. Проте у цього продукту можуть бути деякі недоліки.

У цій статті розглядається цукрозамінник стевія, включаючи його користь і шкоду, і потенціал в якості замінника цукру.

Що таке стевія?

Стевія є цукрозамінників, який витягують з листя рослини стевія медова (лат. Stevia rebaudiana).

Листя цієї рослини були використані для отримання їх солодощі і протягом сотень років застосовувалися в якості рослинного лікарського засобу для лікування високого рівня цукру в крові (1).

Їх солодкий смак обумовлений молекулами стевіол-глікозиду, які в 250-300 разів солодше звичайного цукру (2).

Щоб зробити підсолоджувачі на основі стевії, глікозиди повинні бути вилучені з листя. Починаючи з занурення в воду сухого листя, процес виглядає наступним чином (2):

Залишається концентрований екстракт листя стевії, висушений розпиленням і готовий для переробки в підсолоджувачі (2).

Екстракт зазвичай продається у вигляді висококонцентрованою рідини або у вигляді порошку, які необхідні тільки в дуже невеликих кількостях для підсолоджування їжі або напоїв.

Також доступні цукрові еквіваленти на основі стевії. Ці продукти містять наповнювачі, такі як мальтодекстрин, але мають той же обсяг і підсолоджувати здатність, що і цукор, без калорій і вуглеводів. Їх можна використовувати в якості заміни 1: 1 при випічці і приготуванні їжі (3).

Майте на увазі, що багато продуктів з стевії містять додаткові інгредієнти, такі як наповнювачі, цукрові спирти, інші підсолоджувачі і натуральні ароматизатори.

Якщо ви хочете уникнути цих інгредієнтів, вам слід шукати продукти, які містять тільки 100% екстракт стевії (вказується на етикетці).

Харчова цінність стевії

Стевія по суті не містить калорій і вуглеводів. Так як вона набагато солодший за цукор, невелика кількість використовуваних добавок не додає значної кількості калорій або вуглеводів в ваш раціон (4).

Хоча листя стевії містять різні вітаміни і мінерали, більшість з них втрачається, коли рослина переробляється в підсолоджувач (2).

Крім того, оскільки деякі продукти із стевії містять додаткові інгредієнти, рівень вмісту поживних речовин може варіюватися.

Висновок:

Листя стевії можна переробляти в рідкий або порошкоподібний екстракт стевії, який набагато солодший за цукор. Екстракт практично не містить калорій і вуглеводів і містить тільки слідові кількості мінералів.

Користь і шкода стевії для здоров’я

Листя стевії протягом багатьох століть використовувалися в лікувальних цілях, а екстракт в дослідженнях на тварин був пов’язаний зі зниженим рівнем цукру в крові і ліпідів в крові. Підсолоджувач також може допомогти схуднути.

Проте екстракт також має потенційні недоліки.

Користь стевії для здоров’я

Хоча стевія є відносно новим подсластителем, її вживання було пов’язано з декількома корисними ефектами в відношення здоров’я.

Оскільки вона не містить калорій, вона може допомогти вам схуднути при використанні в якості заміни звичайного цукру, який містить близько 45 калорій на столову ложку (12 грам). Стевія може також допомогти вам споживати менше калорій (5).

У дослідженні, проведеному серед 31 дорослого, ті, хто з’їв 290-калорійну закуску, приготовлену зі стевією, з’їли таку ж кількість їжі при наступному прийомі їжі, як і ті, хто з’їв 500-калорійну закуску, приготовлену з цукром (6).

Вони також повідомили про схожих рівнях ситості — це означає, що в групі, що одержувала стевію, загальне споживання калорій було нижче, при цьому вони відчували таке ж відчуття ситості (6).

Крім того, в дослідженні на мишах вплив стевіол-глікозиду ребаудіозіди А викликало збільшення кількості гормонів, які пригнічують апетит (7).

Підсолоджувач також може допомогти вам контролювати рівень цукру в крові.

У дослідженні, проведеному на 12 дорослих, у тих, хто їв кокосовий десерт, приготований з 50% стевії і 50% цукру, рівень цукру в крові після їжі був на 16% нижче, ніж у тих, хто їв той же десерт з додаванням 100 % цукру (8).

У дослідженнях на тваринах було виявлено, що стевія покращує чутливість до інсуліну — гормону, який знижує рівень цукру в крові, дозволяючи йому вступати в клітини для вироблення енергії (9, 10).

Більш того, деякі дослідження на тваринах пов’язують споживання стевії зі зниженням рівня тригліцеридів і підвищенням рівня холестерину ЛПВЩ (хорошого), обидва з яких пов’язані зі зменшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань (11, 12, 13).

Можлива шкода для здоров’я

Хоча стевія може володіти деякими корисними властивостями, у неї також є і недоліки.

Хоча вона може здатися більш натуральним продуктом, ніж інші некалорійні підсолоджувачі, вона як і раніше є високоочищеним продуктом. Суміші стевії часто містять додані наповнювачі, такі як мальтодекстрин, який пов’язаний з порушенням регуляції корисних кишкових бактерій (14).

Сама стевія може також зашкодити кишкові бактерії. У дослідженні в пробірці ребаудіозіди А — один з найбільш поширених стевіол-глікозидів в підсолоджувачах стевії — ингибировал зростання корисного штаму кишкових бактерій на 83% (2, 15).

Більш того, оскільки стевія набагато солодший за цукор, вона вважається інтенсивним подсластителем. Деякі дослідники вважають, що інтенсивні підсолоджувачі можуть збільшити тягу до солодких продуктів (16, 17).

Крім того, багато обсерваційні дослідження не виявили ніякого зв’язку між споживанням безкалорійні підсолоджувачів і поліпшенням маси тіла, споживанням калорій або ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу (16, 18).

Крім того, стевія і інші безкалорійні підсолоджувачі можуть як і раніше викликати інсуліновий відповідь просто через їх солодкого смаку, навіть якщо вони не підвищують рівень цукру в крові (19, 20).

Майте на увазі, що, оскільки підсолоджувачі стевії стали доступними лише недавно, дослідження їх довгострокових наслідків для здоров’я обмежені.

Висновок:

Стевія може допомогти контролювати ваш вагу і рівень цукру в крові, а дослідження на тваринах показують, що вона може зменшити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Проте це інтенсивний підсолоджувач, який може негативно вплинути на ваше здоров’я.

Корисніше чи стевія цукру?

Стевія містить менше калорій, ніж цукор, і може грати роль в регулюванні маси тіла, допомагаючи вам споживати менше калорій.

Оскільки вона не містить калорій і вуглеводів, вона є відмінним цукрозамінників для людей, які дотримуються низькокалорійних або дієт.

Заміна цукру стевією також знижує глікемічний індекс (ГІ) харчових продуктів — це означає, що вони в меншій мірі впливають на рівень цукру в крові (8, 21).

У той час як у столового цукру ГІ становить 65 — 100 найвищий ГІ, що викликає найбільш швидке підвищення рівня цукру в крові — стевія не містить нічого, що підвищує рівень цукру в крові, і, таким чином, має ГІ 0 (22).

Цукор і його численні форми, включаючи сахарозу (столовий цукор) і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, пов’язані із запаленням, ожирінням і розвитком хронічних захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу та хвороби серця (23, 24, 25).

Тому зазвичай рекомендується обмежити споживання доданого цукру. Фактично, в дієтичних рекомендаціях йдеться, що додані цукру повинні складати не більше 10% ваших щоденних калорій (26).

Для оптимального здоров’я і контролю рівня цукру в крові ця кількість повинна бути ще більш обмежена (27).

Оскільки цукор пов’язаний з багатьма негативними наслідками для здоров’я, доцільно замінити цукор на стевію. Проте довгострокові наслідки частого споживання цукрозамінника стевії невідомі.

Хоча використання невеликих кількостей цього безкалорійні підсолоджувача може бути корисним способом знизити споживання цукру, найкраще використовувати менше цукру і менше замінників цукру, і просто по можливості вибирати природні джерела солодощі, такі як фрукти.

Висновок:

Стевія має більш низький ГІ, ніж столовий цукор, і його використання може бути корисним для зниження калорійності і споживання цукру. Доданий цукор повинен бути обмежений менш ніж 10% ваших щоденних калорій.

Чи хороша це заміна цукру?

Стевія в даний час широко використовується в якості замінника цукру в домашній кухні і виробництві продуктів харчування.

Однак однією з найбільших проблем зі стевією є її гіркий присмак. Вчені працюють над розробкою нових методів вилучення солодощі і обробки стевії, щоб допомогти виправити це (28, 29).

Більш того, цукор піддається унікальному процесу, званого реакцією Майяра під час приготування їжі, який дозволяє їжі, що містить цукор, карамелізуватися і купувати золотисто-коричневий колір. Цукор також додає структуру і обсяг випічці (30, 31).

Коли цукор повністю замінений на стевію, випічка може не виглядати так само, як цукристих версія.

Незважаючи на ці проблеми, стевія добре підходить для більшості продуктів харчування і напоїв в якості замінника цукру, хоча суміш цукру і стевії зазвичай є найбільш прийнятною за смаковими якостями (8, 21, 32, 33).

При випічці зі стевією найкраще використовувати замінник цукру на основі стевії 1: 1. Використання більш концентрованих форм, таких як рідкий екстракт, зажадає від вас зміни кількості інших інгредієнтів для обліку масових втрат.

Висновок:

Стевія іноді має гіркий присмак і не володіє всіма фізичними властивостями цукру під час приготування. Проте вона є прийнятним замінником цукру і має кращий смак при використанні в поєднанні з цукром.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: