Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Сухофрукти: родзинки, чорнослив, курага і інжир від запору

Сухофрукти: родзинки, чорнослив, курага і інжир від запору

Вживання в їжу як свіжих, так і сушених фруктів може сприяти регулярним випорожненням. Однак, так як сухофрукти зазвичай містять більше клітковини, ніж свіжі фрукти, якщо ви страждаєте запорами, ви могли б розглянути вживання більшої кількості саме сушених фруктів. Серед сухофруктів особливо корисні при запорах чорнослив, курага, інжир і родзинки.

Сухофрукти і клітковина

Сухофрукти — це фрукти, що містять менше 20% вологи. Вони зберігають всі присутні в свіжих фруктах поживні речовини, але містять більше цукру і калорій. Багато видів сушених фруктів містять велику кількість клітковини і тому хороші для полегшення запору. Але відповідно до AGS Foundation for Health in Aging — курага, чорнослив і інжир особливо корисні для нормалізації роботи кишечника. У той час як 100 грам абрикосів містить 0,8 г клітковини, таку ж кількість сушених абрикосів (курага) містить 7 г клітковини. Клітковина допомагає вашій травній системі пересувати калові маси в вашому кишечнику більш гладко, і додає їм об’єм, що сприяє усуненню та запобіганню запору.

Ізюм від запору

Згідно з базою даних USDA National Nutrient Database, 40 грамів родзинок без кісточок містить 129 калорій, 1,32 г білка, 34,05 г вуглеводів, 1,6 г клітковини, а також 25,45 г загальних цукрів. National Raisin Company вказує, що цукру в родзинках в основному є фруктозою, яка може забезпечити швидкий заряд бадьорості. Крім того, вживання родзинок сприяє створенню відчуття ситості завдяки що міститься в ньому клітковині.

Ізюм багатий мінералами, такими як кальцій, магній, фосфор і калій, і особливо багато містить заліза — 0,81 мг в 40 г порції. Залізо допомагає підтримувати доставку кисню по всьому організму. Ізюм також забезпечує організм вітамінами групи B, такими як тіамін, рибофлавін, ніацин, пантотенова кислота і вітамін B6. Він практично не містить жиру, не містить холестерин, і багатий вітамінами і мінералами. Завдяки великому вмісту клітковини, родзинки є відмінним засобом від запору.

Чорнослив від запору

Згідно USDA, один чорнослив середнього розміру без кісточки містить 23 калорії, 0,21 г білка, тільки 0,04 г жиру, 6,07 г вуглеводів, 0,7 г клітковини, і 3,62 г цукру. Чорнослив є багатим джерелом калію; відповідно до USDA, один чорнослив містить 70 мг цього важливого мінералу, необхідного для контролю артеріального тиску. Те ж кількість чорносливу містить також 74 МО вітаміну А, який життєво важливий для здорової імунної функції і хорошого зору; а також помірна кількість вітамінів групи B. Чорнослив містить більше корисних антиоксидантів, ніж будь-які інші фрукти. Крім того, що чорнослив ефективно усуває запор завдяки своїм властивостям і міститься в ньому клітковині, його надмірне вживання може також викликати діарею.

Детально про корисні властивості чорносливу та протипоказання до вживання ви можете дізнатися на цій сторінці — Чорнослив: користь і шкода для організму.

Курага від запору

50 грам кураги містить 140 калорій, 1,7 г білка, 0,15 г жиру, 31,5 г вуглеводів, 3,5 г клітковини і 26,5 г цукру. Незважаючи на те, що курага є хорошим джерелом мінералів — вітамінів в ній міститься ще більше. При вживанні 50 грам кураги, ви отримуєте 1800 МО вітаміну А, разом з додатковими 1 050 мкг бета-каротину — Фітонутрієнти, який може бути перетворений в вітамін А в організмі.

Ніацин (вітамін B3) важливий для зниження рівня холестерину в крові і підтримки здоров’я травної системи — його зміст в куразі також значно, і становить 1,5 мг. Завдяки клітковині, що міститься в значній кількості в куразі — її вживання в їжу дозволяє усунути запор, а регулярне вживання сухофруктів і свіжих фруктів і овочів буде перешкоджати розвитку цього неприємного стану в майбутньому.

Сушений інжир від запору

За даними USDA, один сушений інжир (близько 8 г) — містить 21 калорію, 0,28 г білка, 5,37 г вуглеводів, 0,08 г жиру і 4,03 г цукру. Як і всі сухофрукти, інжир є хорошим джерелом харчових волокон (клітковини), практично не містить солі і жиру, і не містить холестерину. Раціон харчування, збагачений інжиром, сприяє зниженню маси тіла. Один сушений інжир містить приблизно 14 мг кальцію, що допомагає запобігти витончення кісток.

Крім того, інжир багатий пектином — тип клітковини, який може знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ. Незважаючи на те, що сушений інжир не є істотним джерелом вітамінів, він містить значну кількість заліза, фосфору, калію і магнію. Як і чорнослив, інжир надає послаблюючий ефект на організм, завдяки чому ви зможете позбутися від запору. Однак пам’ятайте, надмірне вживання інжиру може викликати діарею (пронос).

Інші фрукти від запору

Якщо ви відчуваєте труднощі з жуванням, вживання сухофруктів може виявитися для вас важким завданням. В цьому випадку, спробуйте є вимочені сухофрукти, такі як чорнослив і родзинки, так як вони при вимочуванні стають м’якшими. Якщо ви вибираєте свіжі фрукти, які не чистьте їх, так як більша частина клітковини знаходиться в шкірці фрукта. Ягоди, персики, сливи і ревінь особливо корисні для полегшення запору, і ви часто можете купити їх в сушеному вигляді.

Дієта для профілактики запорів

Після того, як ви позбулися від запору, не припиняйте вживати сухофрукти. Щоб отримувати достатню кількість клітковини з їжі і запобігти запор в майбутньому, вам необхідно включити в свій щоденний раціон харчування хоча-б незначна кількість сухофруктів. Згідно MayoClinic. com, більшість дорослих повинні прагнути отримувати з їжі від 20 до 35 г клітковини в день, і вживання таких сухофруктів, як родзинки, чорнослив, курага і інжир, допоможуть вам не тільки позбутися від запору, а й запобігти його повторне виникнення. Крім того, обов’язково пийте достатню кількість води, яка допоможе вашому організму використовувати клітковину, присутню в сухофруктах і інших харчових продуктах.

Додаткові рекомендації

Запор досить поширене явище, яке зазвичай не є причиною для занепокоєння. Найчастіше, від нього можна позбутися за допомогою домашніх засобів, наприклад, вживаючи сухофрукти. Раціон харчування з високим вмістом клітковини дозволяє уникнути його повторного виникнення (див. Продукти з клітковиною при запорах: основи, список). Проте, якщо крім запору ви відчуваєте здуття живота або болі в шлунку або у вас не виходить отримати полегшення після трьох днів спроб лікування запору в домашніх умовах, зверніться до лікаря. Також слід уникати надмірного споживання клітковини, так як це може викликати несприятливі ефекти, такі як метеоризм і здуття живота.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: