Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Тріска: користь і шкода для організму людини

Тріска: користь і шкода для організму людини

Що це | склад | користь | шкода | Як приготувати | висновки

Тріска — це луската риба з білим м’ясом і приємним смаком.

Вона багата білком, вітамінами групи B і мінералами.

Однак, на відміну від багатьох інших видів морепродуктів, тріска не часто рекламується як здорова їжа, тому ви можете задатися питанням, чи корисна вона для вашого здоров’я.

Ця стаття розповість вам все, що вам потрібно знати про трісці, в тому числі про її харчової цінності та користі для здоров’я.

Що таке тріска?

Тріска — популярна риба, що добувається повсюдно через її цінного білого м’яса і приємного смаку.

Кілька видів риб з роду Gadus вважаються тріскою, включаючи атлантичну, тихоокеанську і гренландських тріску (1, 2).

Проте термін «тріска» також використовується в магазинах для позначення різних видів риб, які не входять до цього рід.

З цієї причини може бути важко дізнатися точний вид риби, яку ви отримуєте при покупці тріски — якщо тільки на етикетці немає чіткої ідентифікації.

Висновок:

Хоча існує кілька різних видів тріски, ця назва також використовується для деяких риб, які можуть мати або не мати прямого відношення до трісці. Загалом, тріска має м’яке біле м’ясо, що робить її популярним морепродуктів.

Харчова цінність тріски

До складу м’яса тріски входять кілька важливих поживних речовин, необхідних вашому організму.

Інформація про харчову цінність, перерахована нижче, відноситься до атлантичної і тихоокеанської трісці. Майте на увазі, що точний зміст поживних речовин в рибі з маркуванням «тріска» може варіюватися, так як деякі види риби, що продаються під цією назвою, можуть не бути тріскою.

Багата пісним білком

Тріска містить багато білка, але мало калорій, жирів і вуглеводів.

Порція приготовленої атлантичної тріски вагою 85 грам містить всього 90 калорій і близько 1 грама жиру. Проте така порція також містить цілих 19 грам білка (3).

Аналогічним чином, той же розмір порції приготовленої тихоокеанської тріски забезпечує близько 85 калорій, менше 1 грама жиру і 20 грамів білка (3).

Хороший джерело вітамінів групи B

Вітаміни групи B виконують багато важливих функцій в організмі, в тому числі метаболизируют поживні речовини і виділяють енергію з їжі (4).

Атлантичний і тихоокеанський тріска є хорошими джерелами декількох вітамінів групи B.

Одна порція вареної тріски вагою 85 грам забезпечує організм більш ніж 30% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) вітаміну B12 для дорослих (3, 5).

На додаток до інших життєво важливих функцій вітамін B12 допомагає формувати еритроцити і ДНК (5).

Більш того, ці риби є хорошими джерелами вітаміну B6 і ніацину, які необхідні для сотень важливих хімічних реакцій в вашому організмі (3, 6, 7).

Багата фосфором і селеном

Крім вітамінів, тріска містить кілька важливих мінералів, в тому числі фосфор і селен.

Фосфор є вкрай важливим компонентом для здоров’я кісток і зубів. Він також грає роль в правильної функції деяких вітамінів групи В (8).

Тим часом, селен допомагає створювати і захищати вашу ДНК (9).

Тріска містить приблизно 20% або більше від РСНП фосфору в порції вагою 85 грам (3, 10).

Ця риба також є особливо гарним джерелом селену, так як одна порція вагою 85 грам часто містить 40% або більше від РСНП цього мінералу для дорослих (3, 10).

Таким чином, тріска має велике значення для задоволення ваших потреб в мінералах.

Висновок:

Тріска, як правило, є відмінним джерелом білка, декількох вітамінів групи В і багатьох важливих мінералів для вашого організму.

Потенційна користь для здоров’я

Є кілька потенційних корисних ефектів від додавання тріски в ваш раціон харчування.

Може сприяти здоров’ю серця і здоровому вазі

Споживання риби пов’язано з цілим рядом корисних ефектів для здоров’я, включаючи зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і підтримку функцій мозку (11, 12, 13).

Проте важливо відзначити, що тріска й інша пісна риба містять менше жирних кислот омега-3, ніж жирна риба, така як скумбрія, оселедець і лосось (3).

Передбачається, що ці жири володіють численними корисними властивостями.

Проте тріска багата поживними речовинами — це означає, що вона містить багато корисних поживних речовин у відносно невеликій кількості калорій. Таким чином, пісна риба, така як тріска, все ще може сприяти гарному здоров’ю і навіть може сприяти зниженню надлишкової маси тіла (14, 15).

Як згадувалося раніше, тріска також є хорошим джерелом високоякісного білка (3, 16).

Містить мало ртуті

Однією з потенційних проблем зі здоров’ям, пов’язаних зі споживанням риби, є вплив ртуті.

Вода в морях і океанах може бути забруднена ртуттю — токсичним важким металом, який накопичується в рибі. Коли люди їдять цю рибу, ртуть може привести до проблем зі здоров’ям (17).

У важких випадках отруєння ртуттю може привести до пошкодження головного мозку, що може бути особливо небезпечно для годуючих або вагітних жінок через потенційної шкоди для дитини, що розвивається (18).

Найвищі рівні ртуті часто виявляються в видах великих хижих риб, які мають високу тривалість життя.

До риб з найвищим вмістом ртуті відносяться акула, меч-риба, королівська макрель, малакант, атлантичний большеголов і марлин. Звичайні риби, такі як тунець, палтус і окунь, також містять ртуть (19).

Тріска містить менше ртуті, ніж вищеназвані види риб, що робить її кращим вибором для тих, хто хоче уникнути токсинів (19).

Жир з печінки тріски

Деякі побічні продукти тріски використовуються у вигляді харчових добавок. Найбільш популярним з них є жир з печінки тріски.

Жир з печінки тріски є відмінним джерелом вітаміну D і дає більш високі концентрації омега-3 жирних кислот, ніж філе тріски (3).

Висновок:

Споживання риби пов’язано з поліпшенням здоров’я і зниженням ризику розвитку захворювань. Хоча тріска не містить великої кількості омега-3 жирних кислот, присутніх в жирних сортах риби, вона містить відносно мало ртуті і може бути частиною здорового раціону харчування.

Потенційні недоліки і шкоду тріски

Хоча тріска може бути частиною живильної дієти, вона також може мати деякі недоліки.

Хоча ці запобіжні заходи варто мати на увазі, вони не обов’язково повинні відбити у вас бажання вживати тріску.

Зміст омега-3 нижче, ніж у жирних сортів риби

Тріска не володіє високим рівнем вмісту омега-3 жирних кислот, на відміну від жирної риби.

Ці важливі жирні кислоти можуть бути відповідальні за деякі корисні ефекти в відношення вашого здоров’я (20).

З цієї причини на додаток до нежирної риби, такої як тріска рекомендується також регулярно споживати жирну рибу.

Паразити

Як і в багатьох інших риб, тріска може містити паразитів, якщо вона споживається в сирому вигляді без попередньої заморозки (21).

Паразити в їжі можуть викликати хвороби харчового походження і неприємні симптоми, такі як діарея, біль в животі і м’язові болі (22).

Однак вживання повністю приготовленої або попередньо замороженої тріски усуває цю проблему.

Перелов

Атлантична тріска пережила різке скорочення популяції через надмірного вилову риби. Споживання цього виду тріски може збільшити попит на подальший промисел (23, 24).

Атлантична тріска в даний час вважається вразливим видом — це означає, що вона може опинитися під загрозою зникнення, якщо обставини, які загрожують її виживання, не поліпшаться (25).

Висновок:

Хоча є кілька проблем зі здоров’ям і навколишнім середовищем, пов’язаних зі споживанням тріски, вони не вказують на те, що вживання тріски слід уникати взагалі. Правильно приготовлена ​​тріска може бути безпечною і живильним частиною вашого раціону.

Як приготувати тріску

Тріска може бути приготовлена ​​різними способами, включаючи запікання, приготування на грилі, смаження на сковороді і відварювання.

Хоча важливо готувати тріску повністю, особливо якщо вона які раніше не заморожувалася, занадто довгий її приготування без вологи може привести до висихання і жорсткості.

Часто рекомендується готувати тріску з додаванням води або готувати у власному соку, щоб уникнути висихання. Для цього перед приготуванням загорніть рибу в алюмінієву фольгу.

Час приготування варіюється в залежності від методу, але тріска готується відповідним чином, коли м’якоть стає непрозорою і легко відшаровується, коли її акуратно соскребают виделкою.

Широкий вибір приправ, включаючи лимон, оливкова олія, перець, сіль і часник, може поліпшити смак цієї риби.

Висновок:

Тріска може бути приготовлена ​​різними способами, і її м’яка м’якоть легко вбирає спеції. Щоб м’ясо не висихало, загорніть тріску в алюмінієву фольгу під час приготування або тушкуйте під кришкою з додаванням води.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: