Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Веганство і вегетаріанство: в чому різниця?

Веганство і вегетаріанство: в чому різниця?

Вегетаріанство | веганство | користь | Яка дієта корисніше | схуднення | ризики | висновки

Вегани і вегетаріанці вважають за краще не їсти м’ясо. Проте веганство більш обмежувально, так як також забороняє вживати молочні продукти, яйця, мед і будь-які інші продукти, отримані з продуктів тваринного походження, а також використовувати шкіру і шовк.

Популярність веганства і вегетаріанства останнім часом ростуть. Проте деякі люди можуть порахувати різницю між цими двома дієтами трохи заплутаними, особливо з-за кількох видів вегетаріанства.

У цій статті ми розглянемо веганство і вегетаріанство — в чому різниця і схожість між цими двома видами дієт. Ми також обговоримо користь для здоров’я, яка дієта корисніша, яка з них краще підходить для схуднення, а також ризики і міркування.

Що таке вегетаріанство?

За даними Вегетаріанського суспільства, вегетаріанці — це люди, які не їдять продукти або побічні продукти, отримані в наслідок забою тварин.

Вегетаріанці не вживають:

Проте багато вегетаріанці дійсно споживають побічні продукти, які отримані не від забою тварин. До них відносяться:

Вегетаріанці зазвичай споживають різні фрукти, овочі, горіхи, насіння, зернові і бобові, а також «замінники м’яса», які отримують з цих видів їжі.

Вегетаріанство, як правило, менш суворе, ніж веганство, тому існує кілька добре відомих видів вегетаріанської дієти. До них відносяться:

Що таке веганство?

Веганство є більш суворою формою вегетаріанства. Вегани уникають вживання або використання будь-яких продуктів тваринного походження або побічних продуктів. Веганські суспільство визначає веганство як «спосіб життя, який прагне виключити, наскільки це можливо, всі форми експлуатації та жорстокого поводження з тваринами, в результаті яких отримують їжу, одяг чи що-небудь інше».

Вегани строго уникають вживання будь-яких продуктів або напоїв, які містять:

Суворі вегани також поширюють ці принципи за межі свого раціону і по можливості намагаються уникати будь-яких продуктів, які прямо або побічно пов’язані з використанням людиною тварин. До цих продуктів належать:

Багато вегетаріанці також застосовують деякі з цих принципів до свого способу життя, наприклад, уникаючи шкіргалантереї і продуктів, які включають тестування на тваринах.

Користь для здоров’я

Наукові дослідження показують, що вегетаріанська і веганські дієти можуть принести користь для здоров’я.

У дослідженні 2017 року вивчалася ефективність рослинної дієти серед 49 дорослих, які мали надлишкову вагу або страждали ожирінням, а також мали принаймні одне з наступних захворювання:

Дослідники випадковим чином розподілили учасників в дві групи:

Втручання також включало в себе дві двогодинні сесії в тиждень, які надавали учасникам навчання кулінарії і навчання лікарями. Група невтручання не відвідувала жодного з цих сеансів.

Через 6 і 12 місяців спостереження учасники в другій групі мали значне зниження індексу маси тіла (ІМТ) і рівня холестерину в порівнянні з першою групою.

Систематичний огляд і метааналіз, проведений в 2017 році, дозволив припустити, що рослинні дієти можуть допомогти знизити загальний рівень холестерину, рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) і холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ). Дослідники не аналізували, як зміни в холестерин впливають на результати хвороб серця.

Інша обсерваційне дослідження 2016 року показало, що у вегетаріанців, які живуть в Південній Азії та Америці, ймовірність розвитку ожиріння була менше, ніж у вегетаріанців.

В огляді 2019 року наводяться дані, що свідчать про те, що рослинні дієти можуть принести користь серцево-судинним системам витривалих спортсменів. До цих корисним ефектів належать:

Дослідження 2019 року також ще виявило зв’язок між здоровою рослинної дієтою і більш низьким ризиком розвитку хронічного захворювання нирок. Цікаво, що у тих, хто слідував нездорової рослинній дієті з більшою часткою підсолоджених цукром продуктів і рафінованого зерна, був значно вищий ризик розвитку хронічного захворювання нирок.

Вегетаріанство і веганство — яка дієта корисніше?

Обидві дієти приносять однакову користь для здоров’я і, як правило, спонукають людей вживати більше багатою антиоксидантами і поживними речовинами цільної їжі.

Важко сказати, яка дієта корисніша для здоров’я, тому що обидві дієти мають свої переваги і недоліки.

Наприклад, на відміну від веганів, лакто-вегетаріанці отримують кальцій, фосфор і вітамін D з молочних продуктів. Проте відмова від молочних продуктів і яєць може допомогти веганам знизити рівень холестерину.

Вегани також схильні до ризику дефіциту незамінних жирних кислот омега-3, особливо ЕПК і ДГК, навіть якщо вони споживають рослинні джерела омега-3. ДГК необхідна для роботи мозку і пізнавальної здатності, а також для запобігання неуважності, проблем з пам’яттю і багато чого іншого. Вегетаріанці і пескетаріанци можуть легше отримувати ЕПК і ДГК з яєць і морепродуктів.

Згідно з дослідженням 2019 року, дорослі вегани з Аргентини дотримувалися більш здорового веганскої способу життя, ніж вегетаріанці і не вегетаріанців.

Автори визначили здоровий веганські спосіб життя як:

Однак дотримання рослинної дієти не гарантує доброго здоров’я. Вегетаріанці і вегани як і раніше можуть вести нездоровий спосіб життя або дотримуватися дієти, що включає оброблену «шкідливу» їжу.

Яка з дієт краще для схуднення?

У перехресному дослідженні 2006 року з участю 21 966 учасників і в огляді 2014 року трьох проспективних когортних досліджень за участю адвентистів в Північній Америці, був зроблений висновок, що вегани в цілому мають нижчий ІМТ, ніж вегетаріанці і м’ясоїди.

Можливе пояснення цієї тенденції може бути пов’язано з тим, що вегани не споживають яйця або молочні продукти.

Дослідження 2006 року також показало, що вегани набирали менше ваги, ніж вегетаріанці і м’ясоїди за 5 років. Однак люди, які змінили свій раціон, щоб зменшити споживання продуктів тваринного походження, набрали найменшу вагу під час дослідження.

У дослідженні 2018 року, в якому брали участь 75 дорослих з надмірною вагою, дослідники випадковим чином розподіляли учасників або на дієту з низьким вмістом жирів, або на веганські дієту, або продовжували свою поточну дієту, яка могла б включати тваринний білок. Через 16 тижнів учасники веганскої групи втратили значно більше жиру в області живота, ніж учасники контрольної групи.

Потенційна шкода і ризики

На думку авторів статті в журналі Journal of the American Dietetic Association (нині Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics), ретельно сплановані вегетаріанські та веганські дієти «корисні для здоров’я, забезпечують організм належною кількістю поживних речовин і можуть принести користь для здоров’я, запобігаючи певні захворювання і сприяючи одужанню». Однак для вегетаріанців і веганів важливо зробити так, щоб їх раціон харчування був збалансованим, відповідаючи всім їхнім потребам в поживних речовинах.

Наприклад, продукти рослинного походження не містять вітамін B12, який є важливим живильною речовиною, що підтримує нервову і серцево-судинну системи. Вегани і вегетаріанці можуть отримувати вітамін B12 з збагачених продуктів, таких як сухі сніданки і деякі види молока рослинного походження.

Вегетаріанці і вегани також можуть приймати добавки вітаміну B12. Однак деякі добавки B12 можуть містити продукти тваринного походження, тому важливо ретельно перевіряти етикетки добавок і купувати їх тільки у відомих виробників.

Згідно з дослідженням 2017 року, проведеного в Швейцарії, деякі вегетаріанці можуть не отримувати достатньої кількості вітаміну B6 і ніацину зі свого раціону, в той час як вегани можуть мати більш високий ризик дефіциту цинку і омега-3, ніж ті, хто їсть деякі продукти тваринного походження.

Безліч підходять для вегетаріанців і веганів полівітамінних добавок можна придбати в аптеках, магазинах здоров’я і онлайн.

Як ми згадували вище, вживання рослинної їжі не гарантує доброго здоров’я. Велике дослідження 2017 року показало, що рослинні дієти, що складаються з нездорової їжі, можуть збільшити ризик розвитку ішемічної хвороби серця.

Ось приклади нездорової рослинної їжі:

Таке нездорове харчування на рослинній основі часто призводить до зниження рівня споживання харчових волокон (клітковини), овочів і мікроелементів, а також до збільшення рівня споживання цукру і оброблених інгредієнтів.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: