Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Вершкове масло: користь чи шкода?

Вершкове масло: користь чи шкода?

Що це таке | Харчова цінність | КЛК | бутират | Насичений жир | калорії | Наукові дані | висновки

Вершкове масло вже давно є предметом суперечок у світі харчування.

У той час як деякі говорять, що воно підвищує рівень холестерину і закупорює ваші артерії, інші стверджують, що воно може бути поживним і смачним доповненням до вашого раціону харчування.

На щастя, в останні роки було проведено багато досліджень з оцінки потенційного впливу вершкового масла на здоров’я.

У цій статті більш детально розглядається вершкове масло і його користь і шкода для здоров’я.

Що таке вершкове масло?

Вершкове масло є молочним продуктом, отриманим шляхом збивання молока — процесу, що відокремлює тверді жири від рідини, відомої під назвою пахта.

Хоча вершкове масло також проводиться з молока інших ссавців, таких як вівці і кози, в цій статті основна увага приділяється вершковому маслу, приготовленого з коров’ячого молока.

На ринку є багато різних видів вершкового масла, включаючи солоне, органічне (отримане з молока корів, що вигодовуються травою) і топлене вершкове масло, кожне з яких передбачає використання різних інгредієнтів і методів виробництва.

Завдяки високій концентрації жиру, вершкове масло має багатий смак і кремову текстуру.

Воно особливо добре підходить для смаження, наприклад, для гасіння і смаження на сковороді, і допомагає запобігти прилипання покращуючи смак кінцевих страв.

Вершкове масло також широко використовується у випічці з метою надання текстури і об’єму випічці і десертів.

Крім того, його можна намазувати на хліб, додавати в тушковані овочі, макарони, каші і багато іншого.

Висновок:

Вершкове масло є молочним продуктом, традиційно виготовляється з коров’ячого молока, хоча є багато різних сортів. Воно використовується в кулінарії і випічці, і може бути додано в різні страви.

Харчова цінність, склад і калорійність

Одна столова ложка (14 грам) вершкового масла забезпечує організм наступними поживними речовинами (1):

Хоча в вершковому маслі багато калорій і жирів, воно також містить кілька важливих поживних речовин.

Наприклад, воно є хорошим джерелом вітаміну A — жиророзчинних вітамінів, необхідного для здоров’я шкіри, імунної системи і здорового зору (2).

Воно також містить вітамін E, який підтримує здоров’я серця і діє як антиоксидант, захищаючи ваші клітини від ушкоджень, викликаних молекулами під назвою вільні радикали (3).

Крім того, вершкове масло містить дуже невелика кількість інших поживних речовин, включаючи рибофлавін, ніацин, кальцій і фосфор.

Висновок:

Вершкове масло містить багато калорій і жиру, але також містить кілька важливих поживних речовин, таких як вітаміни A і E.

Хороший джерело кон’югованої лінолевої кислоти

Вершкове масло є відмінним джерелом кон’югованої лінолевої кислоти (КЛК або CLA) — виду жиру, що міститься в м’ясних і молочних продуктах. КЛК була пов’язана з вражаючою користю для здоров’я.

Дослідження в пробірці показують, що КЛК може володіти протираковими властивостями і може допомогти зменшити зростання раку молочної залози, кишечника, шлунку, передміхурової залози і печінки (4, 5).

Інше дослідження передбачає, що прийом добавок КЛК може зменшити жирові відкладення, допомагаючи регулювати масу тіла (6, 7).

Відповідно до одного 24-місячного дослідження, щоденне споживання 3,4 грама КЛК зменшило жирові відкладення у 134 дорослих з надмірною масою тіла (8).

Вона може також допомогти поліпшити імунну функцію і зменшити маркери запалення, підтримуючи краще здоров’я (9, 10).

Наприклад, дослідження, проведене на 23 чоловіках, показало, що прийом 5,6 грам КЛК протягом 2 тижнів знизив рівні деяких білків, що беруть участь в запаленні — включаючи фактор некрозу пухлини і C-реактивний білок (11).

Майте на увазі, що більшість доступних досліджень проводилися з використанням висококонцентрованих форм КЛК в формі добавок, а не кількості, виявленого в нормальних розмірах порції вершкового масла.

Щоб зрозуміти, як КЛК може вплинути на здоров’я при вживанні в нормальних кількостях з їжі необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Вершкове масло містить КЛК — тип жиру, який може мати протираковими властивостями, допомагає зменшити жирові відкладення і поліпшити імунну функцію.

Містить бутират

Вершкове масло багате бутиратом — типом коротко жирних кислот, яка володіє декількома корисними властивостями.

Бутират також виробляється корисними бактеріями в кишечнику і використовується в якості джерела енергії для клітин кишечника (12).

Він може сприяти здоров’ю травлення, зменшуючи запалення кишечника і підтримуючи поглинання рідин і електролітів для забезпечення регулярних дефекації і електролітного балансу (13).

Крім того, він може допомогти в лікуванні синдрому подразненого кишечника (СРК) — захворювання, що характеризується такими симптомами, як біль в животі, здуття живота, запори і діарея (14).

У зв’язку з протизапальними властивостями бутирата деякі дослідження показують, що він може бути корисний при лікуванні хвороби Крона (15, 16).

Згідно з деякими дослідженнями на тварин, бутират також може поліпшити чутливість до інсуліну, прискорити метаболізм і зменшити утворення жирових клітин, допомагаючи контролювати масу тіла (17, 18).

Однак ці дослідження були виконані з використанням концентрованих доз бутирата. Щоб оцінити, як міститься у вершковому маслі бутират може впливати на здоров’я людей необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Відповідно до досліджень на людях і тваринах вершкове масло містить бутират — тип жиру, який може поліпшити здоров’я травлення, зменшити запалення і допомогти контролювати вагу.

Містить багато насичених жирів

Вершкове масло містить велику кількість насиченого жиру, який є типом жиру, що міститься в продуктах, включаючи м’ясо і молочні продукти.

Фактично, близько 63% жиру у вершковому маслі — це насичені жири, в той час як мононенасичені і поліненасичені жири становлять 26% і 4% від загального вмісту жиру, відповідно (1).

Історично склалося так, що насичений жир вважається шкідливою, що засмічує артерії формою жиру, який, як передбачається, завдає шкоди здоров’ю серця.

Проте недавні дослідження не виявили зв’язку між споживанням насичених жирів і підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань або смерті від хвороб серця (19, 20).

Не дивлячись на це насичені жири слід поєднувати з безліччю інших корисних для серця жирів в рамках добре збалансованого раціону харчування.

Фактично, в одному огляді з 15 досліджень було відзначено, що часткова заміна насичених жирів в раціоні поліненасиченими жирами на 27% знижувала фактори ризику пошкодження серця (21).

Згідно найостаннішим дієтичним рекомендаціям, рекомендується обмежити споживання насичених жирів до рівня менше 10% від ваших щоденних калорій (22).

Це означає, що вершкове масло можна вживати в помірних кількостях, але його слід поєднувати з іншими корисними жирами з таких продуктів, як горіхи, насіння, оливкова олія і жирна риба.

Більш того, насичені жири, такі як вершкове масло, особливо корисні для смаження при високій температурі, так як вони стійкі до окислення і мають високу температуру димленія. Це може допомогти запобігти накопиченню шкідливих вільних радикалів при приготуванні їжі (23).

Висновок:

Вершкове масло має високий рівень вмісту насичених жирів. Хоча насичений жир може не бути пов’язаний з більш високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, заміна його поліненасичених жиром пов’язана з більш низьким ризиком розвитку хвороб серця.

Містить багато калорій

Вершкове масло містить багато калорій — в кожної столовій ложці (14 грам) міститься близько 102 калорій (1).

Незважаючи на те, що це нормально при вживанні в помірних кількостях, надмірне споживання може швидко привести до накопичення зайвих калорій.

Якщо ви не будете вносити інші зміни в раціон харчування для обліку цих надлишкових калорій, це може з часом сприяти збільшенню маси тіла.

Теоретично, додавання лише однієї порції в день вершкового масла в ваш раціон без внесення будь-яких інших змін може привести до збільшення ваги приблизно на 4,5 кг протягом року.

Тому найкраще насолоджуватися вершковим маслом в помірних кількостях і замінювати його на інші жири в своєму раціоні, щоб контролювати споживання калорій.

Висновок:

Вершкове масло має високий рівень вмісту калорій, що може сприяти збільшенню ваги при вживанні у великих кількостях.

Що говорить дослідження?

Незважаючи на свою давню репутацію нездорового інгредієнта, більшість досліджень показують, що вершкове масло може бути включено в помірній кількості в якості частини збалансованого раціону харчування і навіть може бути пов’язано з користю для здоров’я.

Наприклад, один огляд з 16 досліджень показав, що більш високий рівень споживання молочних продуктів з високим вмістом жиру, таких як вершкове масло, був пов’язаний зі зниженням ризику ожиріння (24).

В іншому великому огляді, в якому вивчалися дані більш ніж 630 000 чоловік, повідомлялося, що кожна порція вершкового масла була пов’язана з 4% зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (25).

Мало того, але інші дослідження показують, що вживання помірної кількості молочних продуктів, таких як вершкове масло, може бути пов’язано з більш низьким ризиком інфаркту та інсульту (26, 27).

Проте деякі дослідження показують, що вживання вершкового масла може мати деякі несприятливі наслідки для здоров’я.

Наприклад, одне 5-тижневе дослідження за участю 47 осіб показало, що помірне споживання вершкового масла збільшує фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи збільшення загального рівня холестерину і холестерину ЛПНЩ (поганий), в порівнянні з оливковою олією (28).

Аналогічним чином, в іншому дослідженні повідомлялося, що вживання 50 грам вершкового масла в день протягом 4 тижнів підвищувало рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину у 91 дорослого (29).

Крім того, у вершковому маслі багато калорій і насичених жирів, тому важливо стежити за рівнем свого споживання і насолоджуватися безліччю інших корисних жирів.

Щоб визначити, як регулярне вживання вершкового масла може вплинути на ваше загальний стан здоров’я необхідні подальші дослідження.

Скільки вершкового масла ви можете безпечно з’їсти?

Рекомендується обмежити споживання насичених жирів до рівня менше 10% від ваших щоденних калорій (22).

Наприклад, якщо ви споживаєте 2000 калорій в день, це буде дорівнювати приблизно 22 грамам насичених жирів або приблизно 3 столових ложок (42 грамам) вершкового масла (1).

Тому краще дотримуватися 1-2 столових ложок (14-28 грам) в день в поєднанні з іншими корисними жирами, такими як оливкова олія, горіхи, насіння, кокосове масло, авокадо і жирна риба.

Висновок:

Вживання вершкового масла в помірних кількостях може бути пов’язано з меншим ризиком ожиріння, цукрового діабету і проблем з серцем. Проте його слід вживати разом з іншими корисними для здоров’я жирами.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: