Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Вітамін А при вагітності: дозування, вплив на плід, норма

Вітамін А при вагітності: дозування, вплив на плід, норма

Вітамін А — це жиророзчинний вітамін, який зберігається в печінці. Вітамін А при вагітності важливий для ембріонального росту дитини, включаючи розвиток серця, легенів, нирок, очей і кісток, а також кровообігу, дихальної та центральної нервової системи. Цей вітамін особливо важливий для жінок, які збираються народжувати, оскільки він допомагає при відновленні післяпологовий тканини. Він також допомагає підтримувати нормальний зір, бореться з інфекціями, підтримує вашу імунну систему і допомагає з жировим обміном.

Що таке вітаміну А?

Є два типи поживних речовин:

Готовий вітамін А безпосередньо використовується організмом і міститься в продуктах тваринного походження, таких як яйця, молоко і печінку. Провітамін А міститься у фруктах і овочах, але ваш організм повинен перетворювати цей тип в ретинол.

У природі зустрічається більше 600 каротиноїдів, але лише деякі можуть бути перетворені в ретинол. Бета-каротин є найбільш поширеним каротиноїдом.

Стандартом вимірювання вітаміну A є ЕАР (еквівалент активності ретинолу), який заснований на ефективності і джерелі вітаміну A. Один мікрограмів (мкг) ретинолу (готового вітаміну А) дорівнює 1 мкг ЕАР, і також дорівнює 12 мкг бета-каротину або 24 мкг альфа — каротину.

Більш старим стандартом вимірювання, який все ще використовується (особливо на етикетках продуктів харчування), є використання Міжнародних одиниць або МО. МО досить складно перетворити в ЕАР, тому що конверсія залежить від типу вітаміну A, наприклад, ЕАР 900 мкг може становити від 6000 до 36100 ME вітаміну A.

Скільки вітаміну А вам потрібно (дозування вітаміну А при вагітності)?

Норма вітаміну А при вагітності:

Вам не потрібно отримувати рекомендовану кількість вітаміну А кожен день. Замість цього намагайтеся використовувати цю рекомендовану норму підраховуючи в середньому протягом декількох днів або тижнів.

Чи може статися передозування вітаміну А?

Нормальний раціон харчування людини забезпечує організм великою кількістю вітаміну А. Він доступний в м’ясі, молочних продуктах, рибі, яйцях і збагачених злаках у вигляді готового вітаміну А (ретинолу). Він також присутній в більшості фруктів і овочів, в основному у формі каротиноїдів.

Під час вагітності важливо уникати передозування готового вітаміну А, так як це може викликати вроджені дефекти і токсичність печінки в високих дозах. Проте ви можете отримувати стільки каротиноїдів, скільки хочете з фруктів і овочів.

Жінки у віці 19 років і старше (незалежно від того, вагітні вони чи годуються грудьми) повинні отримувати не більше 3000 мкг ЕАР (або 10 000 МО) готового вітаміну А з добавок, тварин джерел і збагачених продуктів кожен день. Для жінок у віці 18 років і молодше верхня межа споживання становить 2800 мкг ЕАР (9333 МО).

Це одна з важливих причин, за якими не рекомендується подвоювати споживання вітамінів для вагітних або приймати будь-які добавки, що не рекомендуються вашим лікарем. Більшість пренатальних вітамінів містять принаймні деякий кількість вітаміну А у вигляді бета-каротину, але деякі полівітамінні комплекси і збагачені продукти містять значну кількість готового вітаміну А. Завжди перевіряйте етикетку продукту або показуйте все добавки лікареві, перед їх прийомом.

Ще один момент. Ризик вроджених дефектів від споживання занадто великої кількості вітаміну А є причиною того, чому вагітним жінкам і тим, хто намагається завагітніти, необхідно триматися подалі від прийому препарату під назвою Ізотретіноїн і інших лікарських засобів, пов’язаних з ретинолом, включаючи засіб зовнішнього застосування під назвою Третиноїн, який використовується для лікування шкірних захворювань.

Харчові джерела вітаміну А

Багаті бета-каротином фрукти і овочі (особливо помаранчеві та жовті, і листові зелені), є найкращими джерелами вітаміну А. Ви також можете отримати достатню кількість готового вітаміну А зі збагаченого молока і злаків.

Печінка (з яловичини, телятини або курки, включаючи паштети і ліверну ковбасу) містить найвищі кількості готового вітаміну А — настільки, що ви повинні обмежувати їх вживання одним або двома порціями в місяць під час вагітності, щоб бути впевненими, що не одержуєте занадто багато відразу. 85-грамова порція яловичої печінки може перевищувати більш ніж у вісім разів рекомендований щоденна кількість вітаміну А під час вагітності, тим самим перевищуючи більш ніж в два рази безпечне добове кількість споживання!

Ось деякі хороші харчові джерела вітаміну А:

Подрібнення, нарізка або приготування соку, а також термічна обробка, дозволяють каротиноїдів (провітаміну А) легше засвоїтися в шлунково-кишковому тракті. Ви також зможете засвоїти більше, якщо з’їсте невелику кількість масла (близько чайної ложки) разом з фруктами і овочами.

Дізнайтеся більше: 20 продуктів, багатих вітаміном A: список продуктів з вітаміном A.

Чи можна приймати вітамін А при вагітності?

Більшість людей отримують багато вітаміну А зі свого раціону харчування, і вітаміни для вагітних також зазвичай містять вітамін А. Прочитайте етикетку на упаковці прийнятих вами вітамінів, щоб упевнитися, що ви не отримуєте більше рекомендованої денної норми.

Якщо ви вважаєте, що вам необхідний додатковий прийом вітаміну А, або якщо у вас є питання про вітамін А в вашому передродовому раціоні, попросіть вашого лікаря дати рекомендації.

Ознаки дефіциту вітаміну А

У зв’язку з тим, що необхідну кількість вітаміну А досить легко отримати з споживаної їжі, його дефіцит у жителів розвинених країн зустрічається рідко, за винятком випадків наявності деяких захворювань. До ознак дефіциту відносяться ослаблене нічний зір і ослаблена імунна система. У людей з дефіцитом також може розвинутися стан, зване ксерофтальмія, яке призводить до сухості і потовщення рогівки ока. Детально про ознаки та симптоми дефіциту вітаміну А ви можете дізнатися тут — Брак вітаміну А: симптоми у дорослих і дітей, лікування, прогноз.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: