Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Вживання фаст-фуду призводить до розвитку астми і аутизму

Вживання фаст-фуду призводить до розвитку астми і аутизму

Якщо ви ставитеся до категорії людей, які люблять себе побалувати фаст-фудом, напевно, для вас не буде новиною, що така їжа не просто не постачає ваш організм необхідними поживними речовинами, а й завдає йому відчутної шкоди. Згідно з новим дослідженням, люди, які їдять багато фаст-фуду піддаються впливу потенційно небезпечних хімічних речовин на 40% вище звичайного рівня.

Нове дослідження показало, що любителі фаст-фуду піддаються підвищеному ризику впливу фталатів, які є групою хімічних речовин, які використовуються для пом’якшення і збільшення гнучкості вінілу і пластику, часто використовуваних в упаковці фаст-фуду.

Як повідомляє Daily Mail Online:

Фталати були заборонені у виробництві дитячих іграшок і таких речей, як кільця, які дають немовлятам жувати при прорізуванні зубів, а також м’які книжки для дітей через їх токсичних ефектів.

Ці хімічні речовини, як відомо, руйнують гормони і пов’язані з розвитком декількох серйозних захворювань, включаючи астму та аутизм.

Дослідження, яке нещодавно було опубліковано в журналі Environmental Health Perspectives, є одним з дуже небагатьох досліджень, в яких вивчаються наслідки вживання фаст-фуду і підвищений впливу фталатів на організм людини.

Хімічні речовини вбираються в основному в м’ясні продукти і зерно

Вчені виявили, що у людей, які вживають велику кількість фаст-фуду, рівень фталатів в організмі на 40% вище середнього. Помічник професора Амі Зота, яка брала активну участь у проведенні дослідження говорить: «Наші результати викликають заклопотаність, тому що був виявлений зв’язок фталатів з низкою серйозних проблем зі здоров’ям у дітей і дорослих».

Фталати є частиною класу промислових хімічних речовин, які використовуються для виробництва харчових пакувальних матеріалів, а також труби для молочних продуктів та інших рідин, використовуваних в індустрії швидкого харчування. В результаті попередніх досліджень було виявлено, що хімічні речовини здатні вимиватися з пластикової упаковки для харчових продуктів і забруднювати продукти харчування шкідливими хімікатами, особливо це стосується їжі, яка піддавалася значній обробці.

А. Зота і її команда обстежили 8,877 випробовуваних, які відповіли на запитання про їх щоденному раціоні харчування, включаючи і вживання фаст-фуду. Кожен учасник дослідження також здав зразок сечі, який був вивчений на предмет наявності в ній двох певних фталатів — діетілгексілфталат (ДЕГФ) і діізононілфталат (ДІНФ). Дослідники виявили, що чим більше людина споживала фаст-фуду, тим вище був рівень фталатів в його організмі.

В учасників дослідження, які вживали значну кількість фаст-фуду, концентрація ДЕГФ в сечі була на 24% вище, ніж звичайно, що ж стосується рівня ДІНФ в сечі, то його рівень на 40% перевищував норму на відміну від людей, які не вживали фаст-фуд.

Дослідники також виявили, що зернові та м’ясні продукти вбирали в себе найбільшу кількість фталатів. До зерновим продуктам відносяться:

Дослідники також відзначили, що інші дослідження виявили, що в зернових продуктах категорії фаст-фуд міститься найбільша кількість шкідливих і потенційно небезпечних хімічних елементів.

Вони всюди

Ще в листопаді 2012 року повідомлялося, що такі шкідливі для здоров’я речовини, як фталати зустрічаються також і в ряді інших поширених продуктів харчування, які ми вживаємо щодня:

Фталати присутні в багатьох засобах особистої гігієни, таких як лаки для волосся, парфуми, лаки для нігтів, сонцезахисні креми і лосьйони. Вони також використовуються в медичних приладах, в таблетках з уповільненим вивільненням (де вони часто є частиною їх покриття), в дитячих іграшках і пластикових контейнерах для харчових продуктів, а також в підлогових і настінних покриттях. Запах нового автомобіля, яким так пишаються «новоспечені» власники, частково виникає через фталатів, які можуть вивільнитися з пластикової приладовій панелі після перебування на сонці і залишити неприємне покриття на внутрішній стороні лобового скла.

«Люди, стурбовані цим питанням, не можуть помилитися, почавши вживати в їжу більше фруктів і овочів і менше фаст-фуду», говорить А. Зота. «Раціон харчування, багатий цільними натуральними продуктами, приносить велику користь здоров’ю людини, в результаті чого питання про шкоду фталатів практично повністю відпадає».

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: