Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Ягоди ялівцю: лікувальні властивості і протипоказання

Ягоди ялівцю: лікувальні властивості і протипоказання

Ялівець звичайний (лат. Juniperus communis ) — це вічнозелений чагарник, що росте в багатьох частинах світу, включаючи Європу, Азію і Північну Америку (1).

На ньому ростуть насіннєві шишки, які зазвичай відомі як ягоди ялівцю. Хоча забарвлення ягід може бути різною, більшість з них темно-сині. Їх аромат часто описують як деревний або пряний.

Вони мають терпкий, схожий на сосну смак і зазвичай використовуються в невеликих кількостях в якості спеції або ароматизатора.

Ці маленькі ягоди з давніх часів використовувалися в кулінарних і лікувальних цілях, і поточні дослідження показують, що вони можуть мати різні корисні властивості.

Ось 5 доведених лікувальних властивостей ягід ялівцю і протипоказання до застосування.

Чим корисні ягоди ялівцю

Ось основні лікувальні властивості ягід ялівцю.

1. Багаті поживними речовинами і потужними рослинними з’єднаннями

Хоча інформація про харчову цінність ягід ялівцю обмежена, відомо, що вони містять певні вітаміни і цілий ряд рослинних сполук.

Як і більшість інших ягід, вони є хорошим джерелом вітаміну C, забезпечуючи організм 10% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) при вживанні 30 грам (2).

Вітамін C необхідний для імунітету, синтезу колагену і роботи кровоносних судин. Він також діє як сильний антиоксидант, захищаючи ваші клітини від ушкоджень, викликаних нестабільними молекулами, званими вільними радикалами (3).

Ягоди також містять багато рослинних сполук, в тому числі флавоноїдні антиоксиданти, ефірні масла і кумарини, які представляють собою хімічні сполуки, що володіють різними захисними властивостями (1).

Ефірні масла в ягодах ялівцю містять речовини, відомі як монотерпени, включаючи лімонен, камфору і бета-пінен. Було виявлено, що монотерпени володіють протизапальними, протираковими, антиоксидантні і антибактеріальними властивостями (4).

Кумарини і флавоноїдні антиоксиданти також мають цілу низку корисних для здоров’я властивостей. Раціон харчування, багатий цими сполуками, може зміцнити здоров’я і захистити від хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні та нейродегенеративні захворювання (5, 6).

Висновок:

Ягоди ялівцю багаті вітаміном C, флавоноїдного антиоксидантами, монотерпенов і кумаринами, які можуть надавати різний позитивний вплив на здоров’я.

2. Мають протизапальну і антиоксидантну дію

Продукти, багаті антиоксидантами, важливі для здоров’я, так як вони допомагають захистити ваші клітини від ушкоджень, які в іншому випадку можуть привести до хвороби.

Ягоди ялівцю багаті ефірними маслами і флавоноїдами, які діють як сильні антиоксиданти і можуть допомогти зменшити запалення.

Одне дослідження в пробірці виявило в ефірному маслі ягід ялівцю більше 70 сполук, причому монотерпени альфа-пінен, бета-пінен, мирцен, лімонен і Сабіне складають більшу частину з них. Всі вони підсилюють антиоксидантну дію масла.

Дослідження показало, що масло знижує клітинні пошкодження в дріжджових клітинах за рахунок підвищення активності ферментів каталази, глутатіонпероксидази і супероксиддисмутази. Основна роль цих ферментів полягає в захисті клітин від пошкодження вільними радикалами (7).

Інше дослідження в пробірці показало, що ефірне масло ягід ялівцю значно зменшило запалення в клітинах шкіри людини, що дослідники пов’язують з високою концентрацією монотерпенов в маслі (8).

Ягоди ялівцю також багаті флавоноїдами рутином, лютеоліном і апигенина, які, як показали дослідження в пробірці, на тварин і на людях, можуть виступати в якості потужних антиоксидантів і протизапальних агентів (9, 10, 11).

Висновок:

Ягоди ялівцю містять ефірні масла і флавоноїди, які мають антиоксидантну та протизапальну дію.

3. Чи можуть володіти протидіабетичними властивостями

Ягоди ялівцю використовувалися в традиційній медицині для лікування цукрового діабету, і недавні дослідження підтверджують, що вони можуть мати протидіабетичними властивостями.

Дослідження на щурах з цукровим діабетом показало, що включення в раціон екстракту ягід ялівцю значно знижує рівень цукру в крові і підвищує захищає здоров’я серця холестерин ЛПВЩ (хороший) (12).

Аналогічним чином, інше дослідження антидіабетичного дії екстракту ягоди китайського ялівцю показало, що він значно знижує рівень цукру в крові, холестерину і тригліцеридів у щурів з цукровим діабетом (13).

Дослідники вважають, що ці протидіабетичні ефекти зумовлені високою концентрацією антиоксидантів в ягодах (14).

Хоча ці результати є багатообіцяючими, щоб підтвердити цю потенційну користь для здоров’я необхідні дослідження на людях.

Висновок:

Деякі дослідження на гризунах показують, що екстракт ягід ялівцю може поліпшити рівень цукру в крові, хоча дослідження на людях відсутні.

4. Чи можуть сприяти здоров’ю серця

Ягоди ялівцю можуть сприяти здоров’ю серця, покращуючи рівні холестерину ЛПВЩ (хороший) і знижуючи високі рівні тригліцеридів, а також ЛПНЩ (поганий) і загальний холестерин.

Дослідження на щурах з цукровим діабетом показало, що лікування екстрактом ягід ялівцю знижувало рівень загального холестерину і тригліцеридів на 57% і 37% відповідно в порівнянні з контрольною групою (13).

Інше дослідження на щурах показало, що екстракт ягід ялівцю також підвищує рівень холестерину ЛПВЩ (хороший) (12).

Хоча дослідження на людях відсутні, дослідження показують, що вживання в їжу ягід є відмінним способом зниження факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань (15).

Проте до тих пір, поки не будуть проведені додаткові дослідження на людях щодо впливу ягід ялівцю на здоров’я серця, невідомо, чи може вживання в їжу цих ягід знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Висновок:

Деякі дослідження на тваринах показують, що екстракт ягід ялівцю може поліпшити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, але дослідження на людях відсутні.

5. Антибактеріальна і протигрибкова активність

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що ягоди ялівцю мають потужні антибактеріальні та протигрибкові властивості. Це пов’язано з містяться в їх маслі потужними сполуками, включаючи Сабіна, лімонен, мирцен і альфа — і бета-пінен (16).

В одному з досліджень в пробірці ефірне масло ягід ялівцю продемонструвало антибактеріальну та протигрибкову дію проти 16 видів бактерій, дріжджів, дріжджоподібних грибів та дерматофітів — типу грибка, який росте на вашій шкірі і викликає такі захворювання, як стригучий лишай (16).

Найбільш сильні дії зі знищення грибків відбулися відносно дерматофітів, а також видів Candida, які викликають грибкові інфекції, такі як інфекції ротової порожнини і дріжджові інфекції (16).

Інше дослідження в пробірці показало, що ефірне масло ягід ялівцю значно інгібувати активність трьох бактерій, які можуть викликати серйозні інфекції у людей — Mycobacterium gordonae, Mycobacterium avium і Mycobacterium avium (17).

Екстракт з ягід також може надавати антибактеріальну дію проти багатьох бактерій, включаючи Campylobacter jejuni, які зазвичай викликають харчове отруєння, і Золотистий стафілокок — бактерії, які можуть викликати інфекції шкіри, легенів і кісток (18, 19, 20, 21).

Хоча очевидно, що ягоди ялівцю мають антибактеріальні і протигрибкові властивості, щоб з’ясувати, чи можна використовувати їх екстракт для лікування грибкових або бактеріальних інфекцій необхідні дослідження на людях.

Висновок:

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що екстракт ягід ялівцю надає сильну антибактеріальну та протигрибкову дію. Проте для підтвердження цих лікувальних властивостей необхідні дослідження на людях.

Застосування ягід ялівцю

На відміну від інших ягід, ягоди ялівцю зазвичай використовують в невеликих кількостях для ароматизації їжі.

Вони мають в’язким, схожим на сосну смаком, що робить їх популярним інгредієнтом для приготування приправ і приготування напоїв.

Наприклад, ялівцеві ягоди використовуються для додання аромату маринадів і спецій і додання джину особливого смаку.

Вони зазвичай продаються в сушеному вигляді — або цілі, або подрібнені — але їх також можна купити в свіжому вигляді.

Майте на увазі, що існує багато видів ялівцю, і не всі є їстівними. Ягоди дерева Ялівець звичайний найчастіше використовуються в кулінарних цілях (22).

Ефірна олія ягід ялівцю також використовується в ароматерапії і вважається заспокійливим. Майте на увазі, що ефірні масла не повинні надходити в організм.

Крім того, чай з ягодами ялівцю можна купити в пакетиках або приготувати вдома, використовуючи подрібнені ялівцеві ягоди.

Дозування і протипоказання

Добавки і екстракти ягід ялівцю можна придбати через Інтернет і в деяких магазинах здорової їжі.

Оскільки дослідження на людях відсутні, неясно, яка дозування найбільш ефективна для отримання їх лікарських ефектів.

Більшість етикеток з добавками ягід ялівцю рекомендують приймати 1-6 грам в день, розділені на кілька доз.

Ці добавки не підходять для дітей і їх слід уникати вагітним жінкам, так як ягоди ялівцю вважаються стимуляторами матки і можуть викликати викидень у великих дозах (23).

Добавки можуть також взаємодіяти з деякими ліками, такими як діуретики і психіатричні препарати.

Крім того, багато інтернет-джерела стверджують, що концентровані добавки з ягід ялівцю можуть завдати шкоди ниркам, хоча ніякі докази не підтверджують ці твердження.

Проте з огляду на відсутність досліджень на людях, на яких можна було б засновувати безпеку і ефективність прийому добавок з ягід ялівцю, може бути краще віддавати перевагу іншим, ретельно вивченим варіантам натуральних лікарських засобів.

У будь-якому випадку, перш ніж пробувати нову добавку завжди консультуйтеся з вашим лікарем.

Висновок:

Ягоди ялівцю зазвичай використовуються в невеликих дозах для ароматизації страв і напоїв. Про безпечність та ефективність добавок ялівцю відомо небагато, тому використання іншого, більш вивченої альтернативи, ймовірно, є кращим варіантом.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: