Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Журавлина: корисні властивості та протипоказання для жінок і чоловіків

Журавлина: корисні властивості та протипоказання для жінок і чоловіків

Склад | Рослинні сполуки | ІМП | Інша користь | Протипоказання | висновки

Журавлина є рослиною з сімейства Вересові і пов’язана з чорницею, лохиною і брусницею.

Найбільш часто вирощуваних видом є журавлина великоплідна (лат. Vaccinium macrocarpon), але в дикій природі також зустрічаються і інші види.

Через дуже кислого смаку журавлину рідко їдять сирою.

Фактично, вона найчастіше вживаються у вигляді соку, в який зазвичай додається цукор і інші фруктові соки.

До інших продуктів на основі журавлини відносяться соуси, сушена журавлина, а також порошки та екстракти, які використовуються в добавках.

Журавлина багата на різні корисні для здоров’я вітамінами і рослинними з’єднаннями, деякі з яких, як було виявлено, ефективні проти інфекцій сечовивідних шляхів (ІМП).

У цій статті розповідається все, що вам потрібно знати про журавлині, в тому числі розглядається її харчова цінність та склад, а також корисні властивості і протипоказання для здоров’я чоловіків, і жінок.

Харчова цінність, склад і калорійність журавлини

Свіжа журавлина на 90% складається з води, а решта — в основному вуглеводи і клітковина.

У 100 грамах сирої непідсолоджений журавлини міститься (1):

Вуглеводи і клітковина

Журавлина переважно складається з вуглеводів і клітковини (1).

В основному це простий цукор, такий як сахароза, глюкоза і фруктоза (2).

Інша частина складається з нерозчинної клітковини — такий, як пектин, целюлоза і геміцелюлоза — які проходять через кишечник практично без змін.

Журавлина також містить розчинну клітковину. З цієї причини надмірне споживання журавлини може викликати такі симптоми, такі як діарея.

З іншого боку, журавлинний сік практично не містить клітковини і, як правило, розбавляється іншими фруктовими соками і підсолоджується цукром (3).

Вітаміни та мінерали

Журавлина є багатим джерелом кількох вітамінів і мінералів, особливо вона багата на вітамін C.

Висновок:

Журавлина в основному складається з вуглеводів і клітковини. Ці ягоди також містять кілька вітамінів і мінералів, в тому числі марганець, мідь і вітаміни C, E і K1. Майте на увазі, що журавлинний сік майже не містить клітковини.

Інші рослинні сполуки

Журавлина дуже багата біологічно активними рослинними з’єднаннями і антиоксидантами, особливо на поліфеноли флавонолами (2, 5, 7).

Багато з цих рослинних сполук сконцентровані в шкірці і містяться в значно меншій кількості в журавлинному соку (3).

Висновок:

Журавлина є багатим джерелом різних біологічно активних рослинних сполук. Деякі з них, такі як проантоціанідіни A-типу, можуть допомогти запобігти ІМП.

Профілактика інфекцій сечовивідних шляхів

Інфекції сечовивідних шляхів (ІМП) є одними з найбільш поширених бактеріальних інфекцій, особливо серед жінок (15).

Найчастіше вони викликаються кишковою бактерією Кишкова паличка (лат. Escherichia coli), яка прикріплюється до внутрішньої поверхні сечового міхура і сечовивідних шляхів.

Журавлина містить унікальні фітонутрієнти під назвою проантоціанідіни А-типу або конденсовані таніни.

Проантоціанідіни А-типу запобігають прикріплення кишкової палички до слизової оболонки сечового міхура і сечовивідних шляхів, що робить журавлину потенційним засобом для профілактики інфекції сечовивідних шляхів (13, 16, 17, 18, 19).

Насправді, журавлина є одним з найбагатших фруктових джерел Проантоцианидина, особливо А-типу (14, 20).

Ряд досліджень, проведених на людях, показує, що вживання журавлинного соку або добавок журавлини може знизити ризик розвитку ІМП у дітей і дорослих (21, 22, 23, 24, 25, 26, 27).

Систематичні огляди та метааналіз підтверджують ці висновки, особливо в відношення жінок з рецидивуючими ІМП (28, 29, 30).

І навпаки, кілька досліджень не виявили будь-яких істотних корисних ефектів (31, 32, 33).

Не всі журавлинні продукти ефективні проти ІМП. Фактично, проантоціанідіни можуть бути втрачені під час обробки, і багато продуктів на основі журавлини не містять їх (34).

З іншого боку, прийом добавок журавлини, які містять достатню кількість Проантоцианидина А-типу, можуть бути корисною профілактичної стратегією.

Якщо ви підозрюєте, що у вас ІМП, поговоріть зі своїм лікуючим лікарем. Основним курсом лікування повинні бути антибіотики.

Майте на увазі, що журавлина не ефективна для лікування інфекцій. Її вживання тільки зменшує ризик розвитку інфекції.

Висновок:

Журавлинний сік і добавки можуть знизити ризик розвитку ІМП. Однак вони не лікують цю інфекцію.

Інша потенційна користь журавлини

Журавлина може володіти рядом інших цілющих властивостей.

Профілактика раку шлунка і виразок

Рак шлунка є поширеною причиною смерті від раку в усьому світі (35).

Інфекція під назвою Хелікобактеріоз — пов’язана з бактерією Хелікобактер пілорі (лат. Helicobacter pylori) — вважається основною причиною розвитку раку шлунка, запалення шлунка і виразок (36, 37, 38, 39).

Журавлина містить унікальні рослинні сполуки під назвою проантоціанідіни А-типу, які можуть знизити ризик виникнення раку шлунка, запобігаючи прикріплення Хелікобактер пілорі до слизової оболонки шлунка (40, 41, 42, 43).

Одне дослідження за участю 189 дорослих людей показало, що вживання 500 мл журавлинного соку в день може значно зменшити інфекцію Хелікобактер пілорі (44).

Інше дослідження за участю 295 дітей показало, що щоденне споживання журавлинного соку протягом 3 тижнів пригнічувало ріст Хелікобактер пілорі приблизно у 17% інфікованих (40).

Здоров’я серця

Хвороби серця є основною причиною смерті в усьому світі.

Журавлина містить різні антиоксиданти, які можуть бути корисні для здоров’я серця. До них відносяться антоціани, проантоціанідіни і кверцетин (45, 46, 47, 48).

У дослідженнях на людях журавлинний сік або екстракти виявилися корисними для зменшення різних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Продукти на основі журавлини можуть допомогти в наступному (49, 50, 51, 52, 53, 54):

Проте не всі дослідження виявили схожі результати.

Висновок:

При регулярному вживанні журавлина або журавлинний сік можуть знизити ризик розвитку раку шлунка. Сік і екстракт журавлини також покращують деякі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі рівень холестерину і артеріальний тиск.

Протипоказання і побічні ефекти

Журавлина і продукти на її основі зазвичай безпечні для більшості людей, якщо їх вживати в помірних кількостях.

Проте надмірний рівень споживання може викликати розлад шлунка і діарею, а також може збільшити ризик утворення каменів в нирках у схильних людей.

Камені в нирках

Коли певні мінерали в вашій сечі досягають високих концентрацій у нирках починають утворюватися камені. Нирковокам’яна хвороба часто викликає сильний біль.

Ви можете мінімізувати свій ризик збалансувавши раціон харчування.

Більшість каменів в нирках утворюються з оксалату кальцію, тому надмірна кількість оксалату в сечі є одним з основних факторів ризику (55).

Журавлина — особливо концентровані екстракти журавлини — можуть містити велику кількість оксалатів. З цієї причини вони вважаються чинником ризику утворення каменів в нирках при вживанні у великих кількостях (56, 57, 58).

Однак дослідження на людях дали суперечливі результати, і проблема вимагає подальших досліджень (56, 58).

Сприйнятливість до розвитку каменів в нирках варіюється в залежності від індивідуальних особливостей людського організму. У більшості людей журавлина, ймовірно, не робить істотного впливу на утворення каменів в нирках.

Проте якщо ви маєте схильність до утворення каменів в нирках, можливо, доцільно обмежити споживання журавлини та інших продуктів з високим вмістом оксалатів.

Висновок:

Високий рівень споживання журавлини може збільшити ризик утворення каменів в нирках у схильних людей.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: